Humax iHDR 5200C

Downloaden: Selecteer gewenste handleiding, klik op Download.

Taal Soort Grootte Download
Nederlands Gebruiksaanwijzing 2,2 MB Download
Nederlands Gebruiksaanwijzing 2,27 MB Download


Advertenties


Spelregels

Forum: Vragen / opmerkingen / antwoorden over de Humax iHDR 5200C • Vraag

  31-8-2015
  17:22

  Belangrijke mededeling: wilt u uw decoder instellen voor 'oud' UPC? Zo werkt het:

  Frequentie: 164000
  Modulatie: 64QAM
  Symboolfrequentie: 6900

  Vul bij ‘Netwerk ID’ de waarde voor uw provincie in:

  Noord Holland 43136
  Gelderland 43142
  Flevoland 43138
  Brabant 43144
  Friesland 43140
  Zuid Holland 43146

  U ontvangt dan alle 'free to air' zenders ZONDER smartcard.

  Mvg. Willem
  Reageer op deze vraag

 • 31-8-2015
  17:38
  0

  Deze info is tevens op de site van Humax terug te vinden met een duidelijke uitleg: link

  Willem.

 • Vraag

  30-8-2015
  19:16

  vroeg opgenomen programma's waar kan ik dat terug vinden
  Reageer op deze vraag

 • 30-8-2015
  19:36
  0

  'Vroeg opgenomen' ontgaat me even, maar opgenomen programma's vind je in Media. Even op de media knop drukken en je ziet ze allemaal staan. met de pijltoetsen op de grote ronde toets en de OK toets kun je voorts afspelen, hernoemen, wissen etc.

  lees ook eens wart info door op dit onderwerp, gebruik de zoekfunctie, en lees de handleiding eens goed door, want dat is zeker zinvol.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  26-8-2015
  18:08

  Hallo Willem,
  Nogmaals bedankt voor je snelle antwoord. Ook dit helpt allemaal niets.
  Contact gehad met leverancier. Er wordt mij zo spoedig mogelijk een nieuwe Humax toe gestuurd.
  Had nog 2 mnd garantie.
  Vriendelijke groet, Macria

  Reageer op deze vraag

 • 26-8-2015
  18:14
  2

  Hallo Macria,

  dan kun je inderdaad zelf niet veel meer doen. Wel een geluk dat je nog garantie hebt en men overgaat tot het leveren van een nieuwe. meestal zal reparatie plaatsvinden, maar wellicht gaat jou exemplaar alsnog naar Humax.

  Vaak zijn reparaties nog goed te doen en niet al te duur.

  Dank voor de respons en hopelijk heb je de nieuwe decoder snel in huis.

  mvg. Willem.

 • Vraag

  26-8-2015
  11:16

  Hallo Willem,
  Bedankt voor je snelle antwoord. Alle door jou aangebrachte handelingen uitgevoerd.
  Helaas nog steeds zonder resultaat. De AB heeft 2 jaar tot volle tevredenheid gewerkt. Wel kan ik de TV gewoon op afstand schakelen. De Ab schakelt wel normaal op mijn oude Humax 5050. Wat zijn nu nog de mogelijkheden. Waarschijnlijk toch probleem van het kastje zelf?

  Bij voorbaat vast dank voor je antwoord,
  Macria
  Reageer op deze vraag

 • 26-8-2015
  14:05
  2

  Hallo Macria,

  iets wat je ook nog kan proberen is onderstaande:

  Wellicht staan de decoder en de afstandsbediening in een verschillende modus.

  Druk op de 'OK' toets en direct daarna op 0 en houdt beide een aantal seconden ingedrukt.

  Er verschijnt nu een 'pagina' over het weergegeven beeld heen. Hier staat het juiste modus nummer aangegeven. Toets dit nummer in op de afstandsbediening (kan 1 tot 6 zijn).

  Als je dit nummer intoetst op de afstandsbediening knippert even de led (decoder/PVR) op de afstandsbediening. Het zou daarna weer moeten functioneren.

  Werkt dit ook niet, haal dan eens een nacht lang de spanning geheel van de decoder.

  Terug stellen naar de fabrieksinstellingen kan uiteraard alleen als de decoder weer reageert op de afstandsbediening. Ik heb dat eerder wel genoemd, maar dat is dus even mis gegaan.

  Maar ik begrijp dat je ook een 5050 hebt en met die afstandsbediening zou je de 5200 wel kunnen resetten en opnieuw installeren, mits nog niet gedaan. De functies ontlopen elkaar n.l. niet zoveel.

  Als dit niet gaat helpen, is onderzoek nodig.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  24-8-2015
  16:01

  Hallo,

  Mijn Humax 5200, nog geen 2 jaar oud, reageert alleen op de afstandsbediening als je er dicht bij zit.
  Op ongeveer een mtr. doet hij alles prima. Alle gebruikelijke handelingen zijn verricht zoals nieuwe batterijen stekers er uit kaart schoongemaakt enz.
  Wat nu te doen?
  Bij voorbaat dank Macria
  Reageer op deze vraag

 • 24-8-2015
  17:54
  1

  Het is belangrijk dat je goede batterijen gebruikt en dan liefst geen oplaadbare. Deze geven vaak een iets lagere spanning af (1.2 volt tegen normaal 1.5) en dat kan verkeerd uitpakken. Het best kun je b.v. Duracell gebruiken, welke pas aan het eind ene spanningsval laten zien.

  Maar gebruik je de afstandsbediening ook voor de Tv? En zo ja, reageert deze wel goed op grotere afstand? Is de voorzijde van de afstandsbediening mooi schoon en zitten daar b.v. niet een paar vlekken op?

  het is bovendien raadzaam de decoder eens terug te tellen naar de fabrieksinstellingen, ZONDER daarbij de harde schijf te formatteren. Opnames blijven dan dus bewaard, maar software fouten worden verholpen. Ook dat kan n.l. soms een oorzaak zijn.

  Heb je de de code van de Tv niet ingevoerd, doe dit dan alsnog eens en kijk even hoe die reageert. Let opdat wel even op de PVR toets gedrukt moet worden om de decoder/PVR weer te bedienen. Deze toets dient dan ook altijd op te lichten als de decoder wordt bediend.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  24-8-2015
  14:34

  hallo beste mensen
  Een vraagje ,
  Humax recorder gebruiken in zeeland met een kaartje van ziggo kan dat
  Reageer op deze vraag

 • 24-8-2015
  17:46
  1

  Dag,

  ik neem aan dat je dan Delta als provider hebt? Dan kun je uiteraard geen gebruik maken van een smartcard van Ziggo.

  Maar de decoder is wel in te zetten bij Delta, als je die provider hebt. Maar dat je dit niet meld, blijft het gokken voor me. Maar je dient uiteraard wel een smartcard te gebruiken van de juiste provider en bij sommige providers is deze niet nodig, daar men dan 'met free to air' zenders werkt.

  Mvg. Willem.

 • 25-8-2015
  09:12
  0

  Hallo Willem ,
  Ik heb als provider ziggo maar woon buiten zeeland .
  Maar wil op mijn caravan in zeeland waar ik nu alleen maar analoge zenders heb, proberen met de frequenties van ziggo en het smart kaart van ziggo digitaal te kijken. Je zegt dat dat niet gaat, is er een andere oplossing zonder dat ik aan een ander abonnement vast zit

 • 25-8-2015
  10:40
  2

  Als je Ziggo als provider hebt, kun je uiteraard met de Ziggo smartcard werken, maar ALLEEN als er een digitaal signaal wordt aangeboden via de KABEL.

  Als je alleen maar ANALOGE zenders ontvangt, kun je natuurlijk nooit digitaal kijken. Een decoder heeft een digitaal signaal nodig en kan niets met het analoge signaal. Sommige mensen denken dat het analoge signaal door de decoder wordt omgezet naar digitaal, maar dat is pertinent onjuist.

  Als je op een caravan etc. een schotel zou hebben, kan deze decoder ook niet worden gebruikt en is een DVB-S (satelliet decoder) nodig.

  Ik heb alleen bij de eerste niet aangegeven dat het niet kon, zoals je meld, want ik kende de situatie niet. Maar wat je wilt gaat dus inderdaad niet lukken.

  De decoder zal in bepaalde gevallen nog weleens aangeven dat er een signaal is, maar daarmee stopt het dan ook. Je gaat dus geen digitale zenders ontvangen waar alleen de analoge worden aangeboden.

  Overigens voert Ziggo naast het analoge signaal ook het digitale, dus ik vraag me ook een beetje af of je bij de caravan wel Ziggo hebt, of dat je daar gebruikt maakt van een schotel en dan gaat het dus helemaal niet werken.

  Kort samengevat: voor deze decoder is een digitaal signaal nodig, aangeboden via de kabel en met een smartcard van de desbetreffende provider, of eventueel het ontvangen van de free to air zenders, maar dat is nu eigenlijk niet aan de orde.

  Mvg. Willem.

 • 28-8-2015
  19:09
  0

  Kun je anders nog eens doorgeven welke provider je bij de caravan hebt? Je geeft aan dat je thuis? Ziggo hebt en dan kan de Humax worden ingezet.

  Maar op een camping etc. zal men bijna altijd gebruik maken van een schotel en niet van kabel. Of was het je allemaal duidelijk?

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  22-8-2015
  20:11

  ik eb ht probleem al gevonde. mijn gigait switch heeft een poort kapot vandaar dat die een ip kreeg en het netwerk niet zag.(blij dat ik poorte vrij heb dus heb hem om geplucht). dus problee is nu gelukig opgelost
  Reageer op deze vraag

 • 22-8-2015
  20:18
  1

  Oke, het is dus al voor elkaar. Sla anders toch even het eerder geplaatste bericht even op, want dat kun je soms nodig hebben.

  Op dit onderwerp is tevens meer terug te vinden dat bruikbaar voor je kan zijn.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  22-8-2015
  19:22

  mijn humax ihdr-520c pakt het internet via de kabel niet meer hoe kan ik dit oplossen? ik had het probleem al voor ik de kabel heb verwistelt van een cat 5f naar een cat 6 maar hoe los ik dit probleem op.
  alvast bedankt
  Reageer op deze vraag

 • 22-8-2015
  19:36
  2

  Hallo.

  de vraag ontgaat me een beetje, daar je het hebt over de kabel. Nu begrijp ik het wellicht verkeerd, maar de Humax ontvangt geen Internet via de kabel. Daarvoor is een Dongel, of nog altijd beter, een Lan ofwel UTP kabel nodig.

  Als je deze hebt losgenomen, zal dat doorgaans geen effect hebben, maar als er dingen zijn veranderd, die je alles even opnieuw te configureren.

  Dat doe je zo:

  -Menu
  -Instellingen
  -Systeem
  -Internet instelling
  -Lan configureren
  -Of: WiFi configureren

  Wellicht ten overvloede: Voor het kijken naar Tv en voor en voor het laden van nieuwe software is geen Internet aansluiting nodig.

  Alleen voor het gebruik van ITV is Internet noodzakelijk (ITV Ziggo) waarbij dat Internet ook van een andere provider mag zijn. Je kan op deze manier ook de decoder opnemen in het netwerk.

  Mocht ik het verkeerd hebben opgevat, geef dan even exact aan wat er wordt bedoeld.

  Mvg. Willem.

 • 22-8-2015
  20:09
  2

  @Willem, er wordt hier UTP kabel gebruikt. cat5 gaat tot 1000 Mbit en cat 6 gaat sneller dan 1000. Cat 5 is meer dan genoeg voor de Humax, daar de NIC van de Humax hier zeker niet overheen gaat.
  Het probleem zal dus kennelijk niet aan de netwerkkabel liggen, maar misschien kan de vragensteller een beetje meer vertellen over zijn thuisnetwerk. En is de inrichting van de Humax wel goed gedaan?
  groet,
  Theo

 • 22-8-2015
  20:15
  1

  Theo,

  dat zag ik later ook. Had daar in alle drukte even overheen gelezen. Was ook nog met andere dingen bezig... maar wellicht lukt het al met de gegeven tips en anders lezen we het hoop ik nog. Maar als de kabel zo is verwisseld moet wellicht ook even het modem worden gereset.

  Maar daar de info wat summier is, blijft het gokken en ik hoop dus dat het zo lukt, of dat de vraagsteller nog even reageert.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  21-8-2015
  22:27

  !! Niet werkende rode toets !!

  Nogmaals even de info welke eerder is geplaatst. Als de rode toets op uw decoder niet werkt na een spanningsuitval, haal dan nogmaals even de spanning geheel van de decoder als deze IN BEDRIJF is. Zorg uiteraard wel dat op dat moment geen opnames lopen!

  Dit hersteld de werking van de rode toets waardoor terug stellen naar de fabriekstand of andere stappen NIET nodig zijn.

  Dit werkt uitermate vlot en alle instellingen blijven bewaard.

  Mvg. Willem.
  Reageer op deze vraag

 • Vraag

  20-8-2015
  17:34

  Even verplaatst:

  Hallo,

  Time Shift Recording kun je AAN of UIT zetten via instellingen-opname-Time Shift Recording. Het zet de uitzending van de actuele zender op de harde schijf. Het is dus mogelijk scenes opnieuw te bekijken en de uitzending op PAUZE te zetten. Een van de bijna vanzelfsprekende krachtige mogelijkheden van een interactieve recorder. Je stopt de tijd, of gaat er zelfs in terug. @Willem, verbeter me maar indien nodig. Mij is echter niet helemaal duidelijk wat die DDOS aanvallen hier mee te maken hebben.

  Maar gelukkig werkte mijn Time Shift in het oorspronkelijk Brabantse Ziggoland nog prima. En je weet dat bellen in DDOS crisistijd weinig zin heeft..... Niet best voor Ziggo al dat gedoe. Ben hier ook al aan het experimenteren met metalen buizen rond mijn goudgecoatte coaxkabels om die digitale schermverstoringen te voorkomen. groet, Theo

  Reageer op deze vraag

 • 20-8-2015
  17:49
  0

  Dag Theo,

  daar ik niet helemaal zeker weet of er connecties zijn tussen de storingen/aanvallen en mijn, en wat anderen hun probleem, heb ik het bericht verwijderd, maar uiteraard weet ik dat je de Time shift zelf uit of aan kunt zetten.

  Overigens word het bestand dan op een apart, daarvoor gereserveerd deel van de schijf gezet. Neem je op uit time shift, wordt het verplaatst naar dat deel dat is bedoeld voor opname. Als je de time shift optie uit zet, werkt dat gewoon niet mee, maar zie je geen foutmelding als je per ongeluk toch een keer terug spoelt en slaat de decoder zeker niet vast, hetgeen nu dus wel gebeurde.

  Maar ik denk dat we elkaar hier niet helemaal begrijpen. Tijdens de storing ging het beeld een aantal keren op zwart. Niet alleen bij mij, ook bij anderen waar ik ben geweest. Daarna kwam het beeld weer terug en leek alles zich te herstellen. Ook de geplande opnames leken zich weer op te pakken.

  Echter, na een tijdje na weer op zwart gegaan te zijn, verscheen de tekst 'zender is versleuteld of niet beschikbaar' en de decoder liep vast. Nadat de spanning eraf was gehaald, herstelde zich dit even om opnieuw, en nu snel achter elkaar in de fout te gaan, waarna meldingen te zien waren als 'hdd sleep' welke ik nog niet eerder heb gehad.

  Daarna keerde de weergave terug, maar kijken via time shift was niet meer mogelijk. Steeds weer merkte ik zelf en gaven die mensen aan dat de melding 'zender versleuteld...etc' terug keerde.

  Bij de gemaakte opnames gebeurde hetzelfde. Uiteindelijke heb ik met veel moeite nog een paar opnames kunnen reden, maar toen was het over. Er zat niets anders op als een fabrieksherstel en formatteren en daar ik niet de enige was, vind ik dit toch wel een wat vreemde zaak. Ik heb dit zo nog niet meegemaakt en ik vraag me dus af of er ten tijde van de uitval wellicht iets is misgegaan en ik denk eigenlijk dat dat hier en daar ook zo was.

  Het zijn dus niet zozeer de cyberaanvallen, die er invloed op zouden hebben gehad, maar het meermalen in de fout gaan van de decoder door de storing lijkt me dus wel een factor die meespeelt.

  Mvg. Willem.

 • 20-8-2015
  17:59
  0

  PS: toen ik Ziggo belde, was nog niet bekend wat er mis was. Toen lagen mijn Internet en mijn mail er ook nog niet uit, en was hier nog niet bekend dat het om een DDOS aanval ging.

  En aan de telefoon werd in eerste instantie aangegeven dat de storing van eergisteren (Dinsdag) was opgelost. Pas veel later ging het weer mis en toen de decoder weer werkte zag ik op NPO1 dat het dus 2 keer om een aanval ging. Op het moment van bellen werkte dus het Internet hier gisteren nog.

  Wat de metalen buizen betreft: die zul je dan wel aan aarde moeten leggen, liefst een nieuwe, schone aarde, welke je laat slaan, anders zal het niet echt werken.

  Gr. Willem.

 • 20-8-2015
  18:45
  1

  Theo,

  een schone aarde is een aardpuls waar verder niets op is aangesloten. Di laat men b.v. ook wel slaan als men een aparte groep aanlegt voor een Hifi installatie.

  Een bestaande aarde noemt men een 'vuile' aarde, omdat daar al van alles naartoe 'lekt'. het laten slaan van een nieuwe aarde is echter doorgaans niet goedkoop, maar als je die b.v. gebruikt voor dergelijke doeleinde, het aarden van de AOP etc. kun je wel wat winst behalen.

  Maar goed, aan aarde leggen van je metalen buizen kan dus sowieso lonen.

  Je kan ook nog denken aan het gebruik van ferriet ringen. Deze zijn te koop in een openvouwend model, zodat je ze altijd om de kabels kan aanbrengen, ook als daar al stekkers aan zitten. Deze plaats je doorgaans zo'n 4-7 cm vanaf de stekkers/connectors.

  Mvg. Willem.

  Mvg. Willem.

 • 21-8-2015
  08:54
  1

  Beste Willem, Mijn reactie was slechts ter ondersteuning van jouw verhaal. En de uitleg was niet naar jou gericht. Ik ken jouw kennis hierover!
  Time Shift is bij uitstek een functie waar een interactieve recorder zich door onderscheidt. Maar niet iedereen weet meteen wat de naam van het begrip inhoudt. Dat was mijn invalshoek. En dat er een groot bestand meeloopt bij het bekijken van een zender kan de oorzaak zijn van problemen. Ik weet niet hoeveel tijd er maximaal vastgelegd wordt, maar ik denk toch 1,5 tot 2 uur HD televisie, oftewel zo'n 15 Gb.
  En ik denk dat we elkaar nu prima begrijpen.
  groet,
  Theo

 • 21-8-2015
  09:09
  1

  Hallo Willem, Ik zag dat je ook op mijn opmerking iets had geschreven. Met die coax kabel (voorzien van smoorspoelen aan het begin en einde en goudgecoatte connectors) lijkt vaak inductie op te treden door bijv. 230 V snoeren. Dus bij wijze van kooi van Faraday heb ik er een stuk metalen buis van 1 m omheen gedaan. Zonder enige aarding nog. Maar dat zou natuurlijk nog beter zijn. Die koperen staaf zou echter hier 5 meter lager in de grond geramd moeten worden en daar zit mijn onderbuurvrouw doorgaans te zonnen. En die verdomde blokjes op het scherm komen te pas en te onpas op elke zender. Een beetje verleggen van de kabel kan al wonderen doen. Aldus hoop ik nu minder storing te bewerkstelligen. En als dat niet afdoende is gaan we wel weer verder.
  Bedankt voor je uitleg,
  Theo

 • 21-8-2015
  12:17
  0

  Dag Theo,

  ik begon al te denken dat je aan me twijfelde... Maar goed, ik vond het ook wel zo netjes even te reageren.

  Vooralsnog heb ik ondanks meerdere resets en een aantal formatteren toch nog problemen en daar ben ik eigenlijk altijd wel goed van verschoond gebleven. Ik denk dus dat er meer aan de hand is.

  De time-shift buffer is inderdaad 2 uur, daarom ook vaak de vraag waarom niet de gehele schijf beschikbaar is voor opname. En er is natuurlijk nog meer gereserveerd.

  Goudgecoate connectors zeggen me niet zoveel. Bij de Action hebben de slechtst mogelijke cinch kabeltjes van 65 cent deze al... Het staat leuk, maar er zijn niet zoveel kabels bij welke ook een mooie laagdikte hebben. Het voorkomt dan wel corrosie, maar gezien veel apparaten geen vergulde uitgangen of aansluitingen hebben, is het niet altijd even nuttig.

  Maar ik denk dat je in jou geval eens moet denken aan dubbel afgeschermde kabels. Dat werkt een stuk beter en is zeker aan te raden als je issues hebt door instraling.

  Als je al zo snel last hebt van voedingskabels, lijkt de afscherming toch niet heel hoogwaardig. Op lange lengtes kan dat uiteraard wel effect hebben, maar de afscherming moet natuurlijk wel deugdelijk genoeg zijn dat dat deze niet direct last heeft van dergelijke kabels etc.

  Maar doe die aarding dan maar niet... In mijn geval zou het prima kunnen, maar goed, het is natuurlijk ook wel eens een probleem.

  En nu moet ik richting het ZH.

  Mvg. Willem • Vraag

  18-8-2015
  20:01

  Mijn humax ihdr -5200c doet helaas niet meer wat hij moet doen. Hij staat constant vast waardoor het niet meer mogelijk is om überhaupt een opname in te stellen. Een update heeft niet geholpen. Zels terug zetten naar fabrieksinstellingen was niet de oplossing! Wie weet hoe ik dit probleem kan oplossen?
  Reageer op deze vraag

 • 18-8-2015
  20:44
  2

  Dat kan met een defect te maken hebben, waaronder de schijf, maar dan moet je dat eerder al hebben opgemerkt bij het opnemen.

  Maar als het gewone terug stellen niet werkt, kan een uitgebreide manier soms wonderen doen. Daar zijn al zeer veel mensen mee geholpen.

  Ik heb deze manier even 'naar boven' gehaald:

  -Haal alle programma's die je wilt bewaren van de schijf (in eerste instantie nog niet nodig).
  -Haal de spanning geheel van de decoder. (Minimaal 20 minuten).
  -Verwijder de smartcard.
  -Verwijder de coax kabel.
  -Verwijder de HDMI kabel.
  -Verwijder een eventueel aangesloten cinch kabel.
  -Sluit de kabels na een minuut of 15 weer aan.
  -Schakel, nadat de spanning weer is ingeschakeld de decoder in en wacht tot deze om de smartcard vraagt.
  -Plaats de smartcard
  -Stel de decoder na het geheel opstarten terug naar de fabriekstand. Formatteer daarbij meteen de harde schijf. !! Let op: doe dit ALLEEN als de opnames die je wilt bewaren veilig zijn gesteld!!
  -Installeer de decoder opnieuw met de juiste frequentie en ID-Code (netwerknummer).
  -Controleer in het menu of je een nieuwe software update kan binnenhalen, zo ja, doe dit even. Waarschijnlijk zal dit echter niet lukken, daar de decoder zelf aangeeft of er nieuwe software aanwezig is.
  -Tip: haal daarna in het menu bij de optie 'energiebeheer' van de energiespaarstand.

  Ik hoop dat dit blijvend het issue oplost, maar als dat niet het geval is, zal toch onderzoek nodig zijn. Op afstand is het niet altijd eenvoudig exact aan te geven wat er misgaat bij de decoders, maar doorgaans is een dergelijk issue toch wel goed op te lossen.

  Maar wis programma's ook één voor één en wacht met het wissen van de volgende, totdat het programma daarvoor echt is verdwenen. Ik heb gemerkt dat het wissen nog beter werkt als je even in Media blijft.

  Mvg. Willem. • 19-8-2015
  20:03
  1

  Beste Willem, dank voor je antwoord. Kabels en dergelijke hebben al geruime tijd niet aangesloten gezeten dus dat was opgelost. Ik heb nu de humax teruggebracht naar de winkel waar we deze hebben gekocht. Zij gaan hem opsturen naar humax voor onderzoek.

 • 20-8-2015
  18:03
  0

  Beste,

  had je de stappen die ik heb genoemd dan al wel gemaakt? Maar goed, ik neem aan dat het nu wel in orde komt. Overigens kun je ook zelf je decoder naar Humax sturen. Is vaak wat goedkoper, mits je uiteraard aanspraak kunt maken op de garantie, als deze nog van kracht is.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  18-8-2015
  13:15

  Heb ik de externe schijf eindelijk aan de praat Willem. Kopiëren gaat ook goed, maar nu kan ik de bestanden weer niet via de TV bekijken. Dus als de Humax een keer uitvalt kan ik de externe schijf niet gebruiken. Wat een getob toch.
  Groet,
  loek
  Reageer op deze vraag

 • 18-8-2015
  15:46
  0

  Beste,
  Dat liet ik al weten bij je vorige vraag.

  " Je kunt ze dan geschikt maken om in te lezen, maar tegelijk kan de Humax er dan niks meer mee".

  Kies je voor deze manier dan blijf je verrassingen tegenkomen. Het heeft veel technische kennis nodig om je gestelde doel te bereiken. En dat heb je niet zo maar. Vraag die kennis die van Schijfbeheer afwist hoe je bestanden van je Humax kan FTP-en. Hoe dat technisch moet staat hier op dit forum te vinden. Je hebt dan een opzet die je vaker kunt gebruiken dan dat formetteergehaspel dat je met de externe harde schijf hebt.
  groet,
  Theo

 • 18-8-2015
  15:55
  0

  Dag Loek,

  dat is logisch, want zoals ik al aangaf dien je de schijf, eenmaal gebruikt voor de decoder, daar ook voor te blijven gebruiken.

  De Tv zelf zal een Ext.3 geformatteerde schijf waarschijnlijk niet herkennen, of net als een ander apparaat 'vragen' deze te formatteren, wat je uiteraard niet moet doen. Het gebruik van een een schijf op een Tv is dan ook zeker niet heilig en ook verbonden aan restricties.

  Zo kan b.v. een opname, op schijf gezet door een Tv doorgaans niet op een ander apparaat worden afgespeeld. Sterker nog, zelfs exact hetzelfde toestel zal de opnames op die schijf niet weergeven.

  Voorts hangt het van de Tv af welke bestanden je kan weergeven en hoe een schijf geformatteerd dient te worden.

  Maar kort samengevat: Een schijf, eenmaal gebruikt op de Humax, dient voor diezelfde decoder, of op een type welke hier mee overweg kan te worden gereserveerd. De opnames die dus op de externe schijf worden gezet, zijn alleen weer te geven via de Humax.

  Ik heb dit echt ene paar keer genoemd, want sommigen zien dat als nadeel en daarom heb ik ook het werken middels FTP geopperd. Hier word verreweg het meest gebruik van gemaakt en doordat je dan de opnames ook op een ander medium kan zetten, zijn de opties ruimer bemeten.

  Maar wellicht is een mediaspeler ook nog iets voor je, naast het gebruik van de Humax.

  Mvg. Willem.

 • 18-8-2015
  16:05
  0

  Dag Theo,

  we zaten gelijk te typen zie ik... Maar ik had eerder ook al aangegeven een schijf, eenmaal gebruikt voor de decoder, deze daarvoor te blijven gebruiken. Vaak zal een ander apparaat deze niet accepteren, want dat doet b.v. de Humax 5050 niet eens, of vragen de schijf opnieuw te formatteren en dat kost je dan weer je opnames.

  Ik zie vaker dat men op deze manier van alles probeert, maar het blijft een geknoei. Zoals je hierboven ook kan lezen gaf ik ook al aan dat opnames vanaf een Tv, op schijf gezet, bijna ook nergens anders meer op zijn weer te geven. In een aantal gevallen zelfs helemaal niet en zelfs niet op een identieke Tv.

  Vervang je dus de Tv, dan zijn die opnames ook meteen nutteloos. Men doet er alles aan om verspreiding te voorkomen en een manier daarvan is deze.

  Maar goed, ik heb ook een paar keer het werken met FTP genoemd en men is er natuurlijk vrij in om daarvoor te kiezen of niet, maar ik vind het werken met een schijf niet geweldig.

  Is deze vol, kost het je weer een nieuwe, wat niet echt voordelig is en crasht ie een keer, is de kans groots aanwezig dat je alles kwijt bent.

  Ik geef ook niet voor niets zo vaak aan de interne schijf ook op tijd te formatteren en opnames die je wilt bewaren daar z.s.m. vanaf te halen. Gaat het een keer mis, heb je die tenminste veilig gesteld, maar helaas is het ook al vaak te laat...

  Mvg. Willem.
 • 18-8-2015
  16:34
  0

  @Willem, Geknoei, gehaspel.... We zijn het wel eens denk ik.

  @Mensen, ik denk dat de boodschap helder is, stop met USB-sticks en externe HD's tussen Humax en Windows, want wij zien er niks in. En wil je het toch, houdt het dan in eigen beheer, want het einde is zoek!
  Van mij de groeten,
  Theo

 • 18-8-2015
  16:48
  0

  Sorry mensen. In mijn argeloosheid dacht ik dat het prima zou gaan. Dat komt omdat ik gewend ben aan de externe schijven van Medion drive-n-go. Geen enkel probleem en ze werken ook zonder morren via de TV. Vandaar. Nogmaals excuus voor het verknoeien van jullie tijd. Ik zal goede nota nemen van alle goede raad en aanwijzingen.
  Groet,
  loek

 • 18-8-2015
  17:33
  0

  @ Theo,

  een schijf is als uitzondering, en voor het eventueel tijdelijk opslaan van bestanden wet te doen, maar dan moet je er ook vanuit gaan, die schijf ook weer te gebruiken op, in dit geval de 5200 of een ander model wat met hetzelfde principe werkt.

  Maar daarmee houden bijna alle opties dan ook al op. Daarom ook, geef ik, maar ook Humax aan die schijf daarna alleen nog te gebruiken voor de decoder. Doe je dat, is er niets aan de hand, al blijf ik erbij dat je bestanden die echt belangrijk voor je zijn, op een ander medium moet zetten, al is natuurlijk niets eeuwig.

  Maar het punt is duidelijk en hopelijk gaan ook andere lezers daarmee aan de slag.

  Mvg. Willem. • 18-8-2015
  17:41
  0

  Dag Loek,

  het is natuurlijk helemaal niet erg dat je met de vraag kwam en dat je me/ons bezig hebt gehouden. Ik zie dat zeker niet als verknoeien van mijn tijd, dus daarover hoef je jezelf absoluut niet schuldig te voelen.

  Jij reageert altijd nog netjes en het gebeurt wel vaker dat je wat tijd kwijt bent, maar dat helaas niet altijd tot een goed einde of oplossing leid.

  Ik erger me meer aan het feit dat men soms gewoonweg niet reageert als er om info wordt gevraagd en daar heb ik gisteren dus wel even kritisch op gereageerd. Elke keer aangeven dat er wat mis is, maar na meermalen vragen nog niet de info krijgen die je verlangt, doet me weleens een beetje pruttelen.

  Maar dat ging dus NIET om jou vraag/relaas.

  Nogmaals, voel je dus niet schuldig en bewaar de schijf gewoon voor de 5200 en richt je dan eens op het FTP gebeuren.

  Door vallen en opstaan kom je er ook, dus als er wat is, schroom niet. Als ik niet wil antwoorden zeg ik het wel, maar dat zal je weinig zien gebeuren. En ik heb ook nog nog niets weggehaald, want ook al is het niet helemaal gelopen zoals je graag had gezien, anderen kunnen er weer lering uit trekken (als ze het lezen... ;-)

  Mvg. Willem.

 • 18-8-2015
  18:31
  0

  Beste Loek,
  Van mij ook een reactie om je te laten weten dat mijn reacties over dit onderwerp niet persoonlijk bedoeld zijn. Zeker naar jou toe, omdat je niet anoniem met zaken omgaat en zoals Willem zegt, van jou komt er altijd respons. Er zit wel een verzuchting in omdat velen ook met dit onderwerp bezig zijn geweest en het niet echt lukt om in dit forum een eenduidige oplossing voor dit onderwerp te krijgen.
  Met plezier wil ik je de FTP methode aan de hand doen en zou je het werkend hebben dan zul ook jij zeggen. Dat was de beste manier! Zeg het maar.....
  met vriendelijke groet,
  Theo

 • 18-8-2015
  20:09
  0

  Ik ga proberen me te verdiepen in de FTP methode. Heus ik ben voor verbetering vatbaar. Het is gewoon onwetendheid, onkunde, onnozelheid en onwennigheid met de hele materie waardoor ik met wellicht heel stupide vragen kom. Misschien hebben andere mensen er toch nog iets aan als ze het lezen zoals je al schreef en dat maakt het dan weer een beetje goed. Bedankt voor alles!
  Loek

 • 18-8-2015
  20:35
  0

  Loek, Filezilla downloaden: Inrichten zoals hier in het forum beschreven, je Humax bestanden laten delen en maken dat er een ip-nummer in de Humax bekend is.
  Suc6
  Theo

 • 18-8-2015
  20:51
  0

  Dag Loek,

  Dit zijn je eigen woorden en helemaal niet nodig hoor:

  "Het is gewoon onwetendheid, onkunde, onnozelheid en onwennigheid met de hele materie waardoor ik met wellicht heel stupide vragen kom".

  Ik heb destijds de vragen rubriek opgepakt, omdat er nou eenmaal veel mensen zijn voor wie het niet allemaal even eenvoudig is en graag willen weten hoe het werkt. En daar werken we dus aan.

  Er valt helemaal niets goed te maken, dus weg met dat schuldgevoel hoor. Ik maak wel gekkere dingen mee. Het gaat erom dat je er wat mee kan en dat je straks met nog meer plezier gebruik maakt van je decoder.

  Mvg Willem.

 • Vraag

  17-8-2015
  15:52

  Beste lezers: Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

  - lees eerst de handleiding door;

  - controleer of uw vraag al eerder door iemand anders is gesteld;

  - probeer uw vraag zo duidelijk mogelijk te stellen;

  - heeft u een probleem en al geprobeerd om dit op te lossen, vermeld dit erbij aub;

  - heeft u een oplossing gekregen van een bezoeker dan horen wij dat graag;

  - wilt u een reactie geven op een vraag of antwoord, gebruik dan niet dit formulier;

  - uw vraag wordt direct op de website gezet; vermijd daarom persoonlijke gegevens in te vullen;

  Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

  Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

  Mvg. Willem.
  Reageer op deze vraag

 • Vraag

  14-8-2015
  23:36

  Willem ik wil je graag heel hartelijk bedanken voor alle goede raad. Geweldig dat er mensen zijn die tijd steken in het helpen van mensen die er niet meer uitkomen.
  Heel heel heel veel dank.
  Groet,
  loek
  Reageer op deze vraag

 • 15-8-2015
  00:41
  0

  Dag Loek,

  Heel, heel graag gedaan! Het is ook fijn als men naderhand nog even van zich laat horen. Dat gebeurt niet zo vaak, dus daarvoor ook mijn dank.

  Hopelijk wordt het opgelost en kom je eruit. Je kunt hier ook zien hoe het verplaatsen van bestanden werkt.

  Ik hoop op een goede afloop.

  Mvg. Uw aller Willem ;-)

 • 16-8-2015
  20:49
  1

  Willem mijn buurman heeft het probleem in ca. een halve minuut opgelost. Op de PC.
  Computerbeheer>systeemopslag>schijfbeheer.
  Vond dat ik het je even moest laten weten.
  Groet,
  Loek

 • 16-8-2015
  21:30
  0

  Dag Loek,

  bedankt. Natuurlijk word het zeer gewaardeerd als men even de afloop laat weten.

  Maar heeft hij dit gedaan op zijn eigen PC of die van jezelf? Ik vraag dit, omdat je eerder aangaf dat de schijf helemaal niet meer werd herkend en ik er dus een beetje van opkijk dat het nu zo eenvoudig was op te lossen.

  Maar werkt de schijf nu dan ook op de decoder? Dus is de schijf nu ook Ext.3 geformatteerd en is deze nu dus ook bruikbaar om bestanden van de decoder op te slaan?

  Zoals gezegd kun je op dit onderwerp meer terug vinden over het verplaatsen als je in het zoekvlak 'verplaatsen' intoetst.

  Overigens worden bestanden dan gekopieerd, en blijven de bestanden dus ook aanwezig op de interne schijf van de decoder.

  Is het de bedoeling om veel bestanden te bewaren, dan raad ik je het eerder besproken werken via FTP aan.

  Mvg. Willem. • 16-8-2015
  21:48
  0

  PS: overigens voel ik me wel wat lullig dat ik je niet echt kon helpen met dit issue, maar kan natuurlijk ook niets uitproberen en moet alle situaties op afstand inschatten. Dat valt lang niet altijd mee, zeker niet als je niet weet wat er precies is gebeurd, of in dit geval, al door de winkelier was gedaan.

  Ik ben meestal ook wat voorzichtig in dergelijke situaties, want niet elke schijf is geschikt en in jou geval had de winkelier al iets met de schijf 'uitgespookt' en als je dan zelf nog van alles gaat proberen en het lukt niet, kan een schijf doorgaans niet meer worden terug gebracht en ben je dus je geld wellicht voor niets kwijt.

  Maar ik ben ook niet echt ene computer expert. Het is zeer handig als je ook daar veel van weet, maar ik kan me ook niet met alles bezig houden.

  Het belangrijkst is dat het voor elkaar is en hopelijk gaat het overzetten van bestanden ook lukken, of is dat al gelukt.

  Mvg. Willem. • 16-8-2015
  23:00
  1

  Op mijn eigen PC Willem. In een handomdraai had ie het voor elkaar. Geweldig hè? Het was geenszins mijn bedoeling jou je ongemakkelijk te laten voelen. Je kunt immers niet alles op een afstand bekijken. En je hebt ontzettend je best gedaan om me te helpen. Die winkel, die ik hier niet meer zal noemen ga ik nooit meer naar toe.
  Groet,
  loek

 • 17-8-2015
  00:29
  1

  Dag Loek,

  zo vatte ik het ook zeker niet op, maar het was meer een eigen gevoel. Maar ja, dat komt uiteraard vaker voor en is eigenlijk niet te vermijden.

  Maar ik kijk er gewoon een beetje van op, daar je eerder aangaf dat de PC de schijf niet eens herkende en dus niet geformatteerd kon worden.

  Maar uiteraard ben ik blij dat het nu wel gelukt is. Ik neem tenminste aan dat je ook al wat hebt overgezet op de externe schijf?

  Maar zo ja, bewaar die schijf dan voor de decoder. Dat is echt wel aan te raden.

  Mvg. Willem.

 • 18-8-2015
  10:48
  1

  @Willem, schijfbeheer laat zo'n beetje alle harde schijven herkennen. Ook als ze niet ingedeeld zijn als NTFS of FAT32. Je kunt ze dan geschikt maken om in te lezen, maar tegelijk kan de Humax er dan niks meer mee. Via de DOS prompt kun je ook CONVERT /fs:NTFS of zo gebruiken, met behoud van bestanden. Helaas werkt convert /fs:ext3 niet. Dat laatste kun je wel bereiken met een linux systeem opstartcd.
  Simpelweg een USB aansluiting zonder schijfbeheer geeft geen herkenning in Windows, daar zou ik, zijnde jou niet zo van opkijken.....
  Al met al een hoop toestanden, waarbij jij en ik steeds weer weten dat FTP de meest werkbare oplossing is.
  groet,
  Theo

 • 18-8-2015
  16:14
  0

  Dag Theo,

  dank voor je heldere reactie. Ik kijk er echter van op dat het nu zo gemakkelijk ging de schijf ook te formatteren in Ext.3, terwijl dat eerder toch een aardig issue leek te zijn.

  Ik heb hier laatst ook een schijf gehad van iemand die aangaf dat zijn 5200 deze niet kon formatteren, en dat de helpdesk van Humax dat ook aangaf, maar eenmaal aangesloten op een 5400, kon ik deze zo formatteren. Hij kon dus de schijf nu zo gebruiken op zijn 5200, maar ook toen heb ik meteen gewezen op de nadelen en op het werken middels FTP.

  Want ja, nu kies je een keer voor ene andere decoder... Wat doe je dan met alle opnames die op die harde schijven staan? En daarnaast vind ik het, zoals vaker gemeld te omslachtig, te duur en te 'gevaarlijk'.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  14-8-2015
  20:41

  sorry Willem ik vergat mijn betoog m.b.t. de externe harde schijf te ondertekenen, maar je hebt waarschijnlijk wel begrepen wie de afzender was.
  Groet,
  loek
  Reageer op deze vraag

 • 14-8-2015
  20:45
  1

  Dag Loek,

  dat had ik al begrepen. Ik snap in zo'n situatie ook wel dat je daar even niet aan hebt gedacht.

  Je kan overigens ook je reactie(s) gewoon bij je eerdere vraag/reactie plaatsen. Alles blijft dan bij elkaar en overzichtelijk. Zeker als men geen naam noemt, wat vaak voorkomt, is dat erg gemakkelijk, daar je dan in ieder geval weet van wie het schrijven afkomstig is.

  Ik heb overigens gisteren je andere/dubbele vraag even weggehaald.

  Mvg. Willem.

 • 14-8-2015
  22:05
  2

  Ik wist niet dat die mogelijkheid bestond Willem. Ik hoop dat ik het nu goed doe. Ik heb toch nog een vraag. Wat is een EXT 3? Dat schijnt nogal cruciaal te zijn.
  Ik hou je wel aan het werk hè?
  Groet,
  loek

 • 15-8-2015
  00:48
  2

  Loek,

  zo doe je het goed. Als een vraag heel ver naar onder is gezakt, kun je beter even een nieuwe vraag stellen, maar als het om situaties gaat als deze, waarbij over en weer wordt gecorrespondeerd, dan is dit een goede methode. Doordat alles dan bij elkaar staat is het ook meteen heel overzichtelijk.

  Het is dan echter niet de bedoeling dan anderen vragen gaan stellen in zo'n conversatie. Ingewikkeld he? Haha.

  Op je vraag ingaande: je kan op een schijf of USB stick op verschillende manieren formatteren.

  Ik zal daar nu niet te uitgebreid op ingaan, want het is al veel te laat, maar doe je dat op een andere wijze (alles daarover is hier terug te vinden) kun je of niets overzetten, of alleen kleine bestanden.

  Formatteer je in Ext.3, wat dus gewoon een methode is de schijf te formatteren, dan kun je ook grote bestanden overzetten. Het maakt dan niet uit hoe groot deze zijn.

  Omdat de decoder met Ext.3 werkt, dien je dat dus aan te houden. Vandaar ook het advies die schijf later alleen nog maar voor de decoder te gebruiken.

  Mvg. Willem.

  Goed weekeinde (allemaal!)
 • Vraag

  14-8-2015
  16:58

  Ik ben teruggegaan naar de winkel, nadat ik eerst nog geprobeerd heb de externe schijf te formatteren in de decoder. Gisteren zeiden ze in de winkel dat ze "er iets afgehaald hadden wat mogelijk in de weg zat". Hij zou het nu absoluut doen. Mooi niet dus.
  Vandaag heb ik als volgt gehandeld: instellingen>systeem>gegevensopslag. twee mogelijkheden hier: a)opslagruimte interne vaste schijf en b)opslagapp. formatteren>keuze b>ja>wilt u opslagapp.formatteren?>nogmaals ja
  en dan gebeurt er iets raars: de decoder begint vanaf dit punt opeens over de interne vaste schijf met de mededeling: als u de interne vaste schijf formatteert gaan alle opnamen en gegevens verloren. Wilt u doorgaan ja/nee. Daar stop ik dus.
  De winkel (een vestiging van Orion Computerworld) zegt hierover: eigen schuld. Als je daar stopt wordt er niet geformatteerd. Gisteren zeiden ze nog: het is een fout in de Humax. In de gebruiksaanwijzing hebben ze niet goed vertaald. Ze zouden bedoeld hebben dat de externe schijf geformatteerd kon worden in plaats van de interne vaste schijf. Ik zou volgens de winkel gewoon moeten doorgaan op het punt waarop ik telkens gestopt ben.
  Ik heb ze gevraagd of ze de schijf even voor mij wilden formatteren in EXT.3. Dat wilden ze wel doen. De kosten daarvoor bedragen tussen de 40 en 70 euro. De schijf kostte 49,90. Ik heb de hele boel weer ingepakt en ben de winkel uitgelopen. Wat een service. Ik heb nu een schijf waar ik helemaal niets mee kan. Mijn PC "ziet" hem niet eens. Gisteren nog wel.
  Willem wat kan ik doen om de externe schijf geschikt te maken voor de decoder en de PC?
  Reageer op deze vraag

 • 14-8-2015
  19:39
  2

  Hallo,

  Bij de vaste schijf zal de decoder ook vaak de term 'opslagapp. formatteren' aangeven.

  Maar goed, als je dat niet voor elkaar krijgt of zou krijgen, of je/men twijfelt of het dan wel goed gaat en niet de opnames worden gewist, is het dus ook mogelijk de schijf vooraf te laten formatteren door de PC.

  Ik weet niet wat die zaak bedoeld met een fout in de handleiding, want als dat zo was, kwamen daar echt wel meer berichten over. In de tijd dat de 5200 er is, heb ik al talloze berichten gezien, maar nooit over het feit dat er op dit gebied foute info is geplaatst in de handleiding van de decoder.

  Het is natuurlijk ook onzin om dan te zeggen dat het eigen schuld is, want op de PC lukte het toch ook niet? Daarnaast heb ik er mijn bedenkingen bij waarom men zo ontzettend veel geld vraagt om de schijf even te formatteren in Ext.3. Zo bijzonder is dat nou ook weer niet.

  Natuurlijk gaat daar wat tijd in zitten, maar kom op zeg, van zo'n zaak mag je toch wel een beetje service verwachten!?

  Ik kan natuurlijk niet achter de voordeur kijken bij mensen, en wellicht breek je het starten van het formatteren ook wel, of te snel af, maar er zijn wel meer mensen die twijfelen of ze het goed doen, het risico niet nemen, en de schijf vervolgens door de PC laten formatteren. Dat komt op hetzelfde neer, mits dat uiteraard wel gedaan wordt in Ext.3.

  Bij de Humax 5050 is dat zelfs noodzakelijk, daar deze dit niet zelf kan uitvoeren.

  Maar om de schijf nu te kunnen gebruiken, zal de PC deze toch moeten 'zien'. Als dat niet aan de orde is, gaat opnieuw formatteren ook niet lukken.

  Er zijn wel; manieren om een schijf weer anders te formatteren, maar dan zal de PC of andere apparaat, in dit geval de 5200, deze wel moeten 'zien'.

  Ik zou je in deze dus met klem aanraden de schijf terug te brengen, en je geld terug te eisen. Je hebt recht op een goed product en het lijkt erop, voor zover ik dan kan bekijken, dat dit nu niet het geval is.

  Kijk dan nog eens bij een andere goede vakzaak, of richt je op het FTP gebeuren.

  Maar men gebruikt veel vaker een schijf. Met name bij de 5100 en 5300, die deze zelf niet aan boord hebben en alleen maar kunnen opnemen, of gebruik kunnen maken van de pauze functie of time-shift als er gebruik wordt gemaakt van een externe schijf.

  Nu zie ik ook dan wel vaker dat de schijf soms weven niet wordt gezien, of niet is te formatteren, maar na een paar keer moet dat zeker lukken. Is dat niet het geval, dan is er in veel gevallen een schijf aangesloten die niet geschikt is voor de decoder(s).

  Toshiba maakt b.v. ook zeer bruikbare schijven en het gebeurt vaker dat men die door de winkelier even laat formatteren naar Ext.3. Het is echter zeker niet aan te bevelen, een schijf, eenmaal gebruikt door de decoder, daarna zomaar op de PC aan te sluiten, daar je dan de bestanden kan beschadigen. Er zijn wel opties de schijf weer onder Windows uit te lezen (zie hieronder) maar een voor de decoder gebruikte schijf, kan daar het best voor worden gereserveerd.

  Een EXT3 geformatteerde schijf kun je met onderstaande terug zetten naar ander bestand:

  Om een ext3 harde schijf toch onder Windows te kunnen lezen, is het
  programma Explore2fs de oplossing. Dit is te vinden op
  www.chrysocome.net/explore2fs. Denk eraan dat je het programma moet
  uitvoeren als Administrator. Een alternatief is Linux Reader
  (www.diskinternals.com/linux-reader).

  Dit geld uiteraard alleen als de schijf al geformatteerd was in Ext.3 en dat is nu niet het geval.

  Dit zijn eigenlijk de tips die ik je kan aanreiken, maar, zoals ik in het vorige bericht al aangaf, vraag ik me een beetje af wat er eerder met de schijf is gebeurd. Dat men zo'n enorm bedrag wil rekenen voor het formatteren, bezorgt mij wat argwaan.

  Mvg. Willem. • Vraag

  14-8-2015
  14:16

  Goedemiddag Willem,

  Ik heb een dvd speler met scart aangesloten op de humax alleen vraag ik me af hoe ik dat signaal via de hdmi op de tv kan zien. Als ik op de source knop druk van de afstandbediening gebeurt er niets. Deze staat dan op pvr bovenin ook de knop van dvd doet niks verder.

  Mvg Joost
  Reageer op deze vraag

 • 14-8-2015
  19:52
  0

  Dag Joost,

  dit kan niet en zal daarom dus ook niet gaan werken. Via HDMI wordt alleen het signaal uitgevoerd, dat de decoder zelf uitstuurt.

  Het is eigenlijk nooit mogelijk om via een dergelijk apparaat het scart signaal te opschalen naar HDMI.

  Wel kan het nog wel eens werken als de decoder ook middels scart op de Tv is aangesloten, maar dat is uiteraard niet raadzaam, daar je dan in SD kijkt en dus naar een veel lagere kwaliteit.

  In veel gevallen zal de VCR scart dan ook worden gebruikt voor een DVD recorder, of een Videorecorder, alwaar het oorspronkelijk voor was bedoeld.

  Op die manier is het doorgaans mogelijk om opnames vanaf de decoder over te zetten op een DVD of Videoband, al loop je ook daar steeds vaker tegen kopieerbeveiligingen aan. Maar vanaf de 5200 gaat dit eigenlijk nog vrij goed.

  Maak je de juiste instellingen, ziet een opname er tevens een stuk beter uit als via de eigen tuner van de DVD recorder. Ikzelf heb er ook nog ene DVD recorder op aangesloten staan, welke overigens weinig wordt gebruikt, maar heb gekozen voor de Tv scart, welke ik, net als de ingang van de DVD recorder, heb ingesteld op RGB.

  Ik moet zeggen dat een opname van de decoder, eenmaal op DVD gezet, er erg netjes uitziet.

  Tot zover de info daarover (is allemaal gratis ;-)

  Heb je een DVD of Blu-ray speler, dan is het raadzaam deze gewoon rechtstreeks aan te sluiten op de Tv en niet op de decoder!

  Men sluit ook weleens een Blu-ray speler middels HDMI aan op de decoder, maar doe dit echter nooit!! Beide HDMI aansluitingen zijn UITGANGEN en dus niet geschikt om op elkaar aan te sluiten. Dit kan je zelfs het HDMI board kosten.

  Veel info, maar altijd handig om te weten lijk me zo.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  13-8-2015
  21:15

  Mijn Humax iHDR negeert de externe harde schijf die ik gekocht heb (WD Elements 750 GB). Formatteren lukt noch op de PC noch in de Humax recorder. Ben er mee teruggeweest naar de winkel. Men beweerde er iets te hebben afgehaald dat in de weg zou kunnen zitten. Echter met geen enkel resultaat. Er heeft inderdaad een gratis proefversie van WD SmartWare TM Pro-software opgezeten, maar dat had ik er zelf al afgehaald omdat ik dat niet nodig heb.
  Graag goede raad.
  Willem hoe gaat het met de gezondheid? Hopelijk beter.
  Groet,
  Loek
  Reageer op deze vraag

 • 14-8-2015
  00:12
  2

  Dag Loek,

  leuk je weer eens te 'zien' al is de reden daarvan wat minder plezierig.

  De WD element schijven werken doorgaans prima, en worden vaker gebruikt. Nu is, zoals je wellicht weet, niet elke schijf geschikt, maar als de PC de schijf al niet kan formatteren is er toch iets mis.

  Een nieuwe, ongebruikte schijf, zou zo geformatteerd moeten kunnen worden. Nu kan het soms voorkomen dat de decoder deze even niet 'ziet' of niet wil formatteren, maar dan moet dit in de PC alsnog geen issue zijn.

  Je hebt de schijf wel laten formatteren in Ext3 neem ik aan? De decoder doet dat automatisch, maar de PC natuurlijk niet.

  Ik vraag me ook een beetje af hoe dat (proef) bestand er is afgehaald en wat er toen is gebeurd, want als een schijf b.v. eerder is gebruikt of daar iets anders mee is gedaan, zal de decoder deze niet altijd meer als 'zijn schijf willen accepteren. De reden ook om een nieuwe schijf alleen maar te gebruiken voor de decoder.

  Nu kun je natuurlijk wat opties uitproberen, zoals het weer geschikt maken van de schijf voor de PC, maar of je daar goed aan doet is in deze even de vraag. Nu kun je de schijf wellicht nog terug brengen of ruilen, maar dan vaak niet meer, of men moet al erg coulant zijn.

  Ik raad daarom vaak aan de decoder mee te nemen naar de winkel en daar te bekijken of deze de aangeboden schijf herkent, of deze b.v. aan te schaffen bij een zaak die ook de 5200 heeft staan, al zal dat laatste wat moeilijker worden.

  Maar kijk anders eerst eens of je de schijf kunt ruilen of terug kunt brengen en denk anders eens over het verplaatsen van bestanden via FTP, te vinden als je dat als zoekwoord invult in het zoekvlak hierboven en op zoeken klikt.

  Dit is de meest gebruikte optie, daar je dan de bestanden ook kan bewerken via de PC, daar kan opslaan, of b.v. op DVD kan zetten (SD kwaliteit).

  Een schijf heeft natuurlijk zijn naden: het is nog vrij duur en als je flink wat opneemt en dat wilt bewaren is deze ook weer snel gevuld. En als er een keer wat misgaat met zo'n schijf, is het goed mogelijk dat deze niet meer correct werkt, niet meer geaccepteerd wordt, of crasht en dan ben je doorgaans alles weer kwijt.

  Natuurlijk is niets voor eeuwig, maar als je de bestanden meteen op een DVD zet, welke je ook in hogere kwaliteit kan kopen, weet je wel dat die niet verloren gaan (zolang er nog DVD is... Ja ik weet het, lekker opbeurend ;-)

  Maar kijk daar eens naar en ik hoor wel even of de schijf terug kon, geruild kon worden etc. maar sluit deze dan meteen nieuw aan, en haal er niets af. Nog beter: laat de winkel de schijf even formatteren in Ext.3.

  Wellicht wil men dat zelfs even doen met de schijf die je nu hebt. Een goede vakzaak staat tenslotte achter zijn klant en verleent de nodige service!

  Tja, en dat laatste blijft een probleem. Gelukkig slaan de blokkades etc. nu wel aan, maar het ZH is wel zowat mijn 2e huis en dat zou ik graag anders zien, maar of dat ooit gaat gebeuren? Maar ik wil daar niet teveel over kwijt. Internet he... ;-)

  In ieder geval bedankt. Toch leuk te weten dat er nog mensen zijn die ook daaraan denken!

  Maar het doet natuurlijk ook goed om dezelfde mensen hier weer eens terug te 'zien'. Het oppakken van de vragen op deze en andere rubrieken is in ieder geval goed aangeslagen en eigenlijk wel een succes te noemen. Het is fijn te zien dat je op deze manier anderen kan helpen.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  13-8-2015
  19:47

  Hallo Willem,
  Wij hebben een film op een usb stick en willen die afspelen op de Humax 5200. We krijgen de melding: deze bestandsindeling wordt niet ondersteund.
  De film is op bluray 1080px264.DTS-HDMA.
  Kun jij ins helpen.
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Ineke en Gerrit
  Reageer op deze vraag

 • 13-8-2015
  23:43
  2

  Dag Ineke en Gerrit,

  dat bestand word helaas niet ondersteund. De Humax ondersteund ook maar enkele bestanden, daar het natuurlijk geen echte mediaspeler is.

  Het bestand moet voldoen aan de volgende normen: MPEG-2 ISO/IEC 13818, HD MPEG-2/ SD MPEG-2/MPEG-4 (H.264/AVC).

  Als je in het zoekvlak hierboven 'ondersteunde bestanden' invult en op zoeken klikt, zie je dit ook terug vinden. De plaatsingsdatum van dat bericht is: 26-6-2015 16:27

  Wellicht handig te weten dat je op die manier ook veel terug kan vinden.

  Wil je echt veel meer weer kunnen geven, dan raad ik je naast het gebruik van de Humax een mediaspeler aan. Voor zo'n 100 Euro heb je deze 'al' en zijn de mogelijkheden al zeer uitgebreid. Natuurlijk zijn ook daarin talrijke keuzes mogelijk, maar het hoeft dus geen bergen geld te kosten.

  Wellicht is dat nog eens iets?

  Mvg. Willem.

 • 17-8-2015
  20:32
  1

  Willem,

  Duidelijk, hier kunnen we mee verder.

  Bedankt voot jouw vlotte reactie

  Ineke & Gerrit

 • 17-8-2015
  21:13
  0

  Dag Ineke en Gerrit,

  graag gedaan. Mocht er nog een s wat zijn, kijk gerust eens rond, want veel is al behandeld en op de site aanwezig. Eventueel is daarvoor de zoekfunctie ook te benutten.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  11-8-2015
  14:39

  Mijn humax heb ik aangesloten met een WiFi dongle maar kan geen tv portal kijken
  Reageer op deze vraag

 • 11-8-2015
  17:43
  0

  Dag,

  als je hierboven even 'tv portal' invult, zie je een aantal vragen en antwoorden m.b.t. dit onderwerp. Ga vervolgens naar mijn reactie van 29-3-2015 18:49. Daar staat hoe te werk te gaan.

  maar bij die vragen reacties, vind je meer tips.

  Even voor de goede orde:

  -Je dient Ziggo als provider te hebben voor de kabel.
  -Het internet mag afkomstig zijn van een andere provider.
  -Dongel en modem moeten elkaar 'zien'.
  -Het is belangrijk de juiste instellingen te maken.
  -Kun je bekabeld werken, dan is dat altijd te prefereren boven een dongel.

  Mvg. Willem

 • 12-8-2015
  10:45
  0

  Volgens mij werkt het ook niet als je nog op een voormalig UPC aansluiting werkt omdat je dan ook nog steeds andere instellingen moet gebruiken.

 • 12-8-2015
  12:59
  0

  "Volgens mij werkt het ook niet als je nog op een voormalig UPC aansluiting werkt omdat je dan ook nog steeds andere instellingen moet gebruiken".

  In oud UPC gebied is de situatie sowieso nog anders, hetgeen me overigens bevreemd, daar je dan nog, net als voorheen, alleen gebruik kan maken van de 'free to air' zenders zonder smartcard.

  Maar ook bij andere providers zal het niet werken daar deze er weinig tot niets mee doen. Vraag is dus welke provider vraagsteller heeft, en als dat Ziggo is, alles wel goed is ingesteld.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  10-8-2015
  15:28

  beste Willem/Theo,
  dank voor de snelle reaktie. Ik moet het nog even verder uitzoeken maar kom er later wel op terug
  groet Rob
  Reageer op deze vraag

 • 10-8-2015
  18:38
  0

  Dag Rob.

  Graag gedaan. Als je reageert en de vraag staat nog een beetje bovenaan, kun je het best bij de vraag zelf reageren. Alles blijft dan mooi bij elkaar en in één keer terug te vinden,.

  Succes!

  Mvg. Willem
  Site beheer.

 • 11-8-2015
  06:50
  0

  beste willem,
  ik heb een usb stick geformateerd zoals aangegeven. Dat werkt inderdaad goed. De hele opname staat daar correct op. Maar nu wordt deze stick niet herkend door de laptop, Apple. Dus met de ex. harde schijf zal dat hetzelfde zijn.
  Ik kan wel nieuwe opnamen in delen gaan opnemen. De vraag is nu hoe ik bestaande opnamen kan bewerken zodat ik die in tweeën kan delen. Daar heb ik in de inhoudsopgave niets kunnen vinden. Weten je hier een oplossing voor?
  hoor graag, mvg Rob

 • 11-8-2015
  11:24
  0

  Dag Rob,
  Goed, je bent een stuk verder gekomen zie ik. Willem gaf een paar interfaceprogramma's om met Windows EXT3 te kunnen inlezen. Maar nu zie ik dat je met Apple werkt.
  Je zou kunnen gaan zoeken naar gelijksoortige software voor je Apple, of, en dat lijkt me nog makkelijker, je gaat FTP-en via je thuisnetwerk. Ik denk dat je een Filezilla versie voor de Mac kunt downloaden. Voor de inrichting kun je met trefwoord FTP en Filezilla de juiste gegevens vinden.
  Je Apple en de Humax moeten geschikt gemaakt worden voor FileTransportProtocol en het geeft je de mogelijkheid de juiste bestanden te downloaden.
  Deze bestanden kun je met VideoRedo TV suite perfect bewerken.
  Kijk eens of je hier mee verder kunt en heb je nog problemen dan laat maar weten.
  groet,
  Theo

 • 11-8-2015
  12:38
  0

  Theo, ik ga ermee aan de gang maar het bewerken van bestaande opnamen op de humax is niet mogelijk?
  groet, Rob

 • 11-8-2015
  15:56
  0

  Beste Rob, Dat gaat je niet lukken. De Humax is hiervoor ook niet uitgerust. En het terugplaatsen van bewerkte opnames gaat ook niet werken, omdat je de integriteit van de bestanden dan hebt veranderd. Het gaat nl niet alleen om een .ts videobestand, maar om een aantal begeleidende bestanden die de Humax nodig heeft. Deze zijn te zien wanneer je de FTP software gebruikt.
  groet,
  Theo

 • 11-8-2015
  18:01
  0

  Dag Rob,

  ik zie dat Theo je alweer een eind op weg heeft geholpen, maar als je een schijf of USB stick gebruikt voor het opslaan van opnames, dan is het absoluut raadzaam voor die eerste te kiezen.

  Maar een schijf wordt nagenoeg altijd gebruikt om opnames te bewaren en voorts opnieuw weer te kunnen geven via de eigen decoder, een andere 5200, of een ander model dat deze bestanden kan weergeven. Dat laatste is echter niet altijd mogelijk.

  Zo zie ik nogal eens dat men bestanden, op schijf gezet door de 5200 wil uitwissel en met de 5050 die men dan ook heeft, maar dat zal niet gaan werken.

  Wil je niet veel bestanden bewaren, dan is het gebruik van en schijf prima, meer bedenk je wel dat deze snel vol zal zijn en dan weer een andere schijf nodig is. Bovendien kan het bij een crash goed mogelijk zijn dat je alle opnames kwijt bent.

  Mede daardoor maakt men dus meestal gebruik van het door Theo genoemde FTP. Je kan dan ook bestanden uitwisselen tussen PC en decoder, maar de 5200 is geen mediaspeler, dus de mogelijkheden zijn zeer beperkt.

  Echter kun je dan wel opnames bewerken via de PC, daar opslaan, en b.v. op DVD zetten, al zal dan wel het HD materiaal worden omgezet naar SD.

  Het bewerken van opnames kan niet met de Humax, maar als je met FTP werkt is er i.s.m. de PC dus wel meer mogelijk.

  Wil je echt meer opties hebben, dan is naast het gebruik van de 5200, het gebruik van een mediaspeler aan te bevelen. Voor zo'n 100 Euro koop je dan al een apparaat met tal van mogelijkheden, maar deze zijn daarop uiteraard ook toegerust. Dat is de Humax uiteraard niet, maar deze wordt dan ook gebruikt voor andere doeleinden.

  Mvg. Willem


 • Vraag

  10-8-2015
  07:31

  dag, opnamen op de harde schijf zijn goed. Na het kopiëren via de usb aansluiting naar een ex. harde schijf wordt dit kopiëren gestopt na ca 50 minuten en springt de tijdsaanduiding naar het einde van de opname. Graag advies hoe ik dit kan verhelpen/voorkomen. Alvast bedankt
  groet Rob
  Reageer op deze vraag

 • 10-8-2015
  10:20
  0

  De vraag is hoe uw externe HD is geformatteerd en waarschijnlijk is dit niet overeenkomstig het EXT3 format van de Humax, maar FAT32. Dit voorkomt dat grote bestanden niet volledig worden gekopieerd, maar slechts tot 4,3 Gb
  Er zijn wel andere oplossingen om opnames extern te krijgen, daarvoor kunt u beter in de zoekfunctie hierboven de volgende trefwoorden proberen:
  USB-stick, FTP, Filezilla. formateren. Probeer dit eerst en laat ons dan weten of u bent verder gekomen.
  groet, Theo

 • 10-8-2015
  11:59
  0

  50 minuten is wel vrij lang voor Fat32, maar het kan inderdaad wel zo zijn dat de schijn foutief is geformatteerd.

  Als je een externe schijf op de decoder aansluit, formatteer je die altijd in Ext.3. Dat kun je door de PC laten doen, maar ook door de decoder. Bij een lege, nieuwe schijf, zal de decoder 'vragen' de ze te formatteren en dat kan maar op één manier: Ext.3.

  Als de schijf niet geschikt zou zijn, zal de decoder deze doorgaans helemaal niet accepteren en er dus ook niets op zetten.

  Als je eenmaal een schijf hebt aangesloten op de decoder, is het raadzaam die alleen nog voor de decoder te gebruiken.

  Om de schijf terug te zetten naar een ander bestand, kun je hiervan gebruik maken:

  EXT3 geformatteerde schijf terug zetten naar ander bestand:

  Om zo’n ext3 harde schijf toch onder Windows te kunnen lezen, is het
  programma Explore2fs de oplossing. Dit is te vinden op:
  www.chrysocome.net/explore2fs. Denk eraan dat je het programma moet
  uitvoeren als Administrator. Een alternatief is Linux Reader is:
  www.diskinternals.com/linux-reader

  Zoals Theo al aangeeft kun je tevens gebruik maken van de zoekfunctie hierboven.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  9-8-2015
  11:52

  humax geeft aan dat max aantal bestanden zijn bereikt in map.
  Nieuwe map aan maken zo gedaan maar hoe selecteer ik deze map dat de recorder hier in gaat opnemen.dit lukt niet.
  Reageer op deze vraag

 • 9-8-2015
  17:39
  0

  Naar mijn weten kan dat niet en kun je alleen bestanden verplaatsen naar een aangemaakte map. De decoder zal dus gewoon opnemen in Media.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  8-8-2015
  07:37

  een programma dat ik aan het opnemen was, verslechterde, toen ik een minuut of vijf nadat het begonnen was, begon te kijken: vlekken, strepen, steeds slechtere kwaliteit van de muziek. de weergave van het opgenomen programma werd zo slecht dat ik besloot te stoppen met kijken. ik viel toen live in het programma (ik miste dus zo'n tien minuten). die weergave was perfect. het probleem moet m dus zitten in de humax. wat is hier aan de hand en hoe kom ik van dat probleem af. ik heb dit al eens vaker meegemaakt, meestal gaat het met de opname vlekkeloos.
  Reageer op deze vraag

 • 8-8-2015
  23:23
  1

  Als een programma live in orde is, maar datzelfde programma artefacten laat zien bij het opnemen, kan dat in de harde schijf zitten.

  Als je een programma bekijkt en een ander opneemt en het laatstgenoemde programma levert problemen op, dat kan dit aan een van de tunes in het apparaat liggen. Ook al is het tuner 2 die de issues laat zien, is het vaak tuner 1 die voor die issues zorgt.

  Het is raadzaam om eens een programma live te gaan kijken en daarnaast een of twee* (dat laatste kan beperkt) andere zenders op te nemen. Is het de harde schijf die voor problemen zorgt, zul je dat nagenoeg altijd zien, al kan ook een deel van de schijf voor problemen zorgen, en is het de tuner, dan zul je in eerste instantie vaak de problemen alleen nog zien bij bepaalde zenders.

  Tevens zul je bij een tuner issue, ook andere waarden uitlezen bij de tuners. Het is dus belangrijk die waarden te controleren, want vaak zal dan de sterkte afnemen, de kwaliteit ook, maar de BER zal toenemen, terwijl deze altijd 0 zou moeten zijn.

  Kijk dat dus eens na en doe dat dus als je kijkt en opneemt, zodat beide tuners in gebruik zijn. Doe dit bij wat verschillende zenders en dan met name bij deze welke issues veroorzaken.

  Mvg. Willem.

 • 9-8-2015
  08:32
  1

  dank voor je reactie. ik ga deze test uitvoeren zoals je aangeeft.
  stel dat het probleem blijft: a moet ik dan afscheid nemen van mijn humax?

 • 9-8-2015
  12:27
  1

  even een aanvulling op mijn vorige reactie (ik moet de test nog doen dus). ik was slechts éen programma aan het opnemen en niet twee.

 • 9-8-2015
  17:45
  1

  Dag,

  ook als je maar één programma opneemt kan het issue ontstaan, want ook dan gebruik je doorgaans beide tuners. Maar in sommige gevallen kun je echter 2 zenders tegelijk opnemen en een 3e bekijken, als de op te nemen zenders in de stream zitten van de te bekijekn zender (hier eerder uitgebreid aan bod geweest).

  Maar je kan de eerder genoemde waarden pas uitlezen als beide tuners in gebruik zijn. Als je alleen maar een zender bekijkt, kan dat dus niet en lees je er slechts één uit.

  Mocht de tuner defect zijn dan is dit vrij eenvoudig te repareren en de kosten daarvan vallen doorgaans erg mee. Als je nog garantie hebt is reparatie uiteraard gratis.

  Mvg. Willem.

 • 9-8-2015
  17:47
  1

  PS: is de schijf defect, dan zul je dat al langzaam aan aan zien komen, maar zal de decoder uiteindelijk zijn werk ook niet meer doen en in het opstartmenu (boot) blijven hangen.

  Gr. Willem.

 • 12-8-2015
  15:56
  1

  Beste Willem,
  Ik lees dit relaas en denk dat je een 5200c expert bent.
  Toen ik deze pas had merkte ik dat ik idd 2 verschillende dingen kon opnemen en 3e live kijken. Maar dat lukt nu niet meer. Idee waarom?
  Gr
  Ben

 • 12-8-2015
  20:59
  0

  Dag Ben,

  ik hou me eigenlijk bezig met alle kabel decoders van Humax. Anders hou ik het bedrijf niet te vriend ;-)

  Natuurlijk wil dat niet zeggen dat ik dan ook echt alles weet, want soms kom je weleens nieuwe dingen tegen, maar ook daar richt ik me dan op en doorgaans komen we ook daar dan wel weer uit.

  Maar hetgeen je noemt kan nog. Echter door een verandering in de indeling van de streams (Ziggo) waarbij het natuurlijk de vraag is of je die provider ook hebt, is ook het opnemen en gelijktijdig kijken van zenders dus iets veranderd.

  Normaal kun je natuurlijk maar één zender bekijken en één andere opnemen, daar de decoder 'maar' 2 tuners heeft.

  Maar in sommige gevallen kun je echter 2 zenders opnemen en een 3e bekijken. Dat doet zich voor als een van de op te nemen zenders zich in de stream bevind van de te bekijken zender.

  Een stream is simpel gezegd een 'bundel' of 'pakketje' waarin bepaalde zenders met elkaar worden verzonden.

  Die indeling was geruime tijd vrijwel hetzelfde, maar is destijds gewijzigd, om daarna nogmaals een wijziging te ondergaan bij de fusie Ziggo/UPC.

  Daardoor is dus ook de combinatie kijken en opnemen weer gewijzigd. Maar als je 2 zenders opneemt en gaat zappen, kom je vanzelf langs de zenders die je buiten die 2 nog kunt bekijken.

  Destijds was bij Ziggo ook de stream indeling terug te vinden op de site, maar ik weet niet zeker of dat nog zo is.

  Maar op die manier kun je precies zien welke zenders je kan opnemen en welke zender je daarnaast nog kan bekijken.

  Dat kan dus nog steeds, maar het betreft dus wel andere zenders als enige tijd geleden.

  Mvg. Willem. • 12-8-2015
  21:10
  0

  PS:

  Ben, er is uiteraard veel meer info te zien op dit onderwerp, maar de oudste berichten vallen op een gegeven moment uit het zicht. Die zie je wel als je b.v. gebruik maakt van de zoekfunctie, te vinden boven de vragen.

  We werken echter steeds aan verbeteringen en wellicht worden de onderwerpen dus nog opgedeeld in verschillende pagina's. Echter was dat eerst niet zo zinvol daar er op de rubrieken niet zo vaak werd gereageerd.

  Nu dat hier, en bij andere onderwerpen die ik deels beheer wel het geval is, is opdelen dus wel een goede optie, omdat er toch een toenemend aantal bezoekers de onderwerpen weten te vinden waar we natuurlijk heel blij mee zijn.

  Maar mocht je wat willen weten: het meeste is inmiddels wel besproken.

  Mvg. Willem.

 • 15-8-2015
  07:59
  1

  gisteravond begon ik om half tien een programma op te nemen. Toen ik om tien uur inschakelde op een andere zender (live, ik keek niet naar het programma dat opgenomen werd) was het meteen hopeloos. beeld en geluid waren binnen tien minuten volledig inde war. ik besloot toen het programma dat ik aan het opnemen was vanaf het begin te gaan bekijken. de kwaliteit was prima maar na pakweg 45 minuten begon het beeld ook steeds meer te blurren en was verder kijken geen optie meer. ik stopte met afspelen en kwam in de uitzending van de programma terecht. hetzelfde programma dus waarvan ik dus pakweg een half uur kwijt was. dat was meteen weer zonder problemen.
  alles loopt via de humax. wat is er toch loos met dat toestel?

 • 15-8-2015
  20:01
  0

  Dag,
  van wie is nu de vraag van 15-8-2015 07:59? Als dat van de eerste vraagsteller is (wat is een naam toch gemakkelijk) dan wil ik nogmaals even de waarden zien waarom ik had gevraagd.

  Het kan natuurlijk aan de Humax liggen, maar evenzogoed aan de bekabeling of aan de invloed van andere apparaten.

  Ik help heel graag, maar zal wel de juiste info moeten hebben, want ik zie niet de situaties bij mensen thuis.

  Er kan dus, zoals gezegd, wat mis zijn met de kabels, instraling van zendmasten of invloed van b.v. draadloze apparaten. Als er een of meer zendmasten in de omgeving staan, kan het gebruik van een dubbel afgeschermde kabel nodig zijn.

  Bij het gebruik van andere, draadloze apparaten, kan dit een nadelige invloed hebben op de werking van de Humax.

  Als de decoder op of vlakbij een versterker staat kan ook dit van invloed zijn op een goede werking.

  Als de live zenders de fout ingaan kan dat, zoals eerder genoemd, liggen aan de tuner van de decoder, maar doorgaans is het tuner 2 die de issues laat zien, en dus is het dan dus ook alleen maar zichtbaar als je iets opneemt. De live uitzending die je dan bekijkt is dan eigenlijk altijd nog in orde.

  Er kan een signaal versterker nodig zijn, zeker als lange kabels worden gebruikt, of meer toestellen zijn aangesloten.

  Maar teveel versterken, terwijl dat niet nodig is, kan ook fataal zijn.

  Allemaal dus punten waarop te letten en waarom ik eerder om wat info heb gevraagd.

  Kijk dit dus allemaal eens na.

  Mvg. Willem.

 • 19-8-2015
  07:47
  0

  Dag Willem mijn naam is Tilborghs
  wat kan ik vertellen. over de aansluitingen en zo helemaal niets, die zijn zo'n twee jaar geleden door een specialist in orde gemaakt. alles heeft steeds goed gefunctioneerd. ik heb niet mijn mijn vingers aan de techniek gezeten. ook nu functioneert alles prima maar begint het beeld te storen na zo'n 40 minuten en dan is het afgelopen met opname maar ook de live-utzending.
  ik heb gisteravond even gekeken toen het beeld begon te storen, alleen de eerste tuner werkte en de getallen bij de balken gingen achteruit van 52/90 naar 50/80 naar 49/80. toen was de weergave weer hopeloos.
  heb je hier wat aan>
  hein

 • 19-8-2015
  19:48
  0

  Dag Hein,

  volgens mij hebben we elkaar eerder 'gesproken' nu ik de naam zie.

  Maar begrijp me niet verkeerd, ik moet nu op afstand inschatten hoeveel Tv's er staan, of er goede kabels zijn gebruikt, of er een signaal of breedband versterker tussen zit, of er een DVD recorder in de kabel is opgenomen, of er zendmasten in de buurt staan, of er draadloze apparatuur aanwezig etc. en dat is natuurlijk niet te doen, hoe graag ik het ook wil. En zoals je hier kan zien: aan dat laatste ligt het zeker niet, want ik los het liefst allemaal z.s.m. en met veel inzet op, maar in sommige gevallen lukt dat niet, of krijg ik daar de kans niet toe.

  De waarden zeggen me echter zoveel dat, er uiteraard van uitgaande dan de eerste waarde de sterkte is, deze goed blijft en wel iets zakt, maar dit geen gevolg kan hebben op de weergave, maar de kwaliteit, het 2e getal, wel erg zakt en die dient altijd 100% te blijven.

  De kwaliteit zakt zelfs heel erg, want 80% is in dat geval behoorlijk laag, maar er is nog ene waarde die je kunt uitlezen: de BER en ook naar die waarde ben ik eigenlijk heel benieuwd. De BER (Bit Error Rate) dient altijd 0 te blijven en ik verwacht dat deze in die gevallen ook behoorlijk zal oplopen.

  Nu kan er sprake zijn van een defect in de tuner, maar zoals gezegd is het vaak niet tuner 1 die dat laat zien, al is natuurlijk niets uitgesloten.

  Het kan dus wel te maken hebben met de decoder zelf, maar ook al is de installatie gemaakt door een vakman, en wellicht ook netjes en goed in elkaar gezet, kan het nog zijn dat deze nu niet meer aan de eisen voldoet. Ik zeg niet dat dat zo is, want ik ken de situatie niet, maar als er een zendmast in de buurt is geplaatst, kan dit al voldoende reden zijn tot problemen, daar dan in veel gevallen gebruik moet worden gemaakt van dubbel afgeschermde kabel.

  Ik vind het in deze wel vreemd, dat de sterkte maar nauwelijks daalt en nog ruim boven de ondergrens zit en de kwaliteit wel zakt, maar als ik niets weet over de situatie, dan wordt het wel wat moeilijk. Nogmaals, het kan gewoon de decoder zelf zijn, en is dat alles voor niets, maar vaak zie je dat het te maken heeft met externe oorzaken.

  Om nu maar kort te gaan: sluit de decoder eens rechtstreeks op het AOP (huisaansluiting) aan met een goede, zo kort mogelijk kabel, zonder tussenkomst van andere apparaten, splitters, versterkers etc. en plaats de decoder daar ook liefst even vlakbij. Haal deze in ieder geval even weg van de plek waar deze nu staat en zorg tevens dat de decoder zijn warmte goed kwijt kan. Ook dat kan soms voor issues zorgen, al is er wel een fan aanwezig in de 5200.

  Ontstaat nu ook het probleem, dan is het raadzaam de decoder ter onderzoek aan te bieden bij mijn 'collega's' van Humax. Ontstaat het niet en blijven de waarden goed, dan moet de installatie worden nagezien.

  Maar nogmaals, nu ik die 2 waarden zie, verbaast het me dat de sterkte zo weinig schommelt, terwijl de kwaliteit dat wel doet.

  Wat dat betreft ben ik dus iets meer geholpen.

  Ik lees graag weer de afloop.

  Mvg. Willem.

 • 20-8-2015
  08:06
  1

  dag willem
  je hebt mij, al wat langer geleden, ook al eens met veel geduld te woord gestaan. De problemen kunnen een externe oorzaak hebben? je zou het bijna wel denken (als het toestel niet stuk is tenminste). ik overweeg al langer een andere leverancier van het tv-signaal te nemen. Zou dat iets kunnen oplossen?
  jouw suggestie om rechtstreeks aan te sluiten op het AOP: voor een ingewijde waarschijnlijk gesneden koek, maar voor mij abacadabra. geen idee waar ik zou moeten kijken en hoe dat zou moeten.
  ik heb nog even naar de waarden gekeken, het eerstgenoemde getal betreft sterkte, het tweede kwaliteit. De BER-waarden lopen ook steeds op. Gisteravond nog even gekeken. Na inschakelen beide waarden 100. acht minuten later 89 en 100; weer acht minuten later 69 en 100; weer elf minuten later 54 en 100, drie kwartier na inschakelen 54 en 90; na 47 minuten 51 en 80: beeld en geluid zijn hopeloos.
  ik haalde toen stroom van toestel en schakelde na halve minuut weer in. het beeld was weer even 'normaal' maar verslechterde weer snel. nog eens gedaan en stroom een paar minuten eraf gelaten: weer slechts een korte tijd acceptabele ontvangst.

  Voor mijn informatie: als ik je goed begrijp is het aanschaffen van een nieuwe Humax niet werkelijk een oplossing voor mijn problemen.

 • 20-8-2015
  18:31
  0

  Dag hein,

  ik herinner me daar inderdaad iets van. Maar door de vele plaatsingen hier en elders, raak ik natuurlijk ook wel weer eens wat kwijt. Voordeel is echter wel dat je weet dat het aan mijn geduld niet ligt, maar ik weet vaak ook niet met wie ik te maken heb. Pas toen je je naam noemde ging er een lichtje branden.

  Het kan een externe oorzaak hebben, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Echter is dat vaak wel een reden waarom een apparaat zijn werk niet goed doet.

  Maar je kan dus het best het apparaat inderdaad even rechtstreeks aansluiten. meestal, tegenwoordig eigenlijk altijd, is het AOP (Algemeen Overname Punt) ofwel huisaansluiting, te vinden in de meterkast. Bij oudere woningen zit deze vaak in de huiskamer, en dan m.n. aan de straatzijde. Dit is de aansluiting waarop de kabel binnenkomt en de kabel naar je radio /Tv op aangesloten is.

  De aangesloten kabels haal je even los en je sluit daar een klein stukje coaxkabel op aan. Daarvoor kun je een kant en klaar stukje gebruiken met aangezette stekkers. Zorg dat die kabel zo kort mogelijk is en plaats er zo mogelijk een Tv vlakbij. Zorg dus ook dat er niets tussen dat stukje kabel en de decoder komt te zitten. Dus rechtstreeks van AOP naar decoder.

  Maar, nu ik de nieuwe waarden zie, is er iets wat helemaal niet klopt. Bij inschakelen de sterkte 100% is niet oké. Ik vraag me dus af of er nu een signaalversterker tussen zit, want voor de sterkte is dat te hoog. Al;s die zo'n 40% is, is dat al voldoende en de ondergrens mag zelfs op 30% liggen, waar ik dat liever iets hoger houd.

  Als je voor niets het signaal zou gaan versterken, kan het ook misgaan. Sommige mensen willen perse 100% sterkte, omdat dat 'altijd goed zou zijn' maar dat is niet het geval. Onnodig teveel versterken is fataal.

  Maar verder kijkende schommelen die waarden wel heel erg en dat dan de BER oploopt verrast me niet.

  Maar sluit dus even op bovengenoemde manier aan en ga, als dat hetzelfde resultaat heeft, even met de decoder langs de dealer, of stuur deze desnoods op naar Humax.

  Vervangen is vaak nog niet nodig, want als er wat aan de hand is, wat men in een goede winkel of bij Humax zo kan zien, is een reparatie vrijwel altijd nog mogelijk. Ik zeg dit, daar ik het, zoals eerder gemeld, wel vreemd vind dat bij opnieuw opstarten het beeld wel weer even in orde is.

  Maar onderzoek bij Humax moet, als het aan de decoder ligt, echt uitwijzen wat er mis is.

  Je kunt Humax op deze manier bereiken:

  Quantis Electronics B.V.
  Vaalserbergweg 317 | 5628 CH | Eindhoven | The Netherlands
  www.quantiselectronics.com
  T 0 85 5000400

  Mvg. Willem.

 • 20-8-2015
  20:32
  0

  dag willem,
  hier hein weer. ik ga morgen voor een paar dagen weg, daarna zal ik aan de hand van jouw instructies nog eens kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn.
  er begint bij mij wel iets te schemeren naar aanleiding van je laatste verhaal. het zou zomaar kunnen zijn dat er een versterker tussengeschakeld is (dit omdat ik in het begin veel moeite had om de zaak aan de praat te krijgen -dat wil zeggen degene die de installatie deed. geen idee waar ik moet kijken of dat zo is.
  kan het zijn dat het signaal dat van buiten komt inmiddels op kracht is gekomen en dat de verterker nu als verstoorder werkt?

 • 20-8-2015
  23:38
  0

  Dag Hein,

  ik ben straks zelf door omstandigheden ook iets minder aanwezig, maar ik hou het uiteraard in de gaten.

  Een signaal of breedband versterker plaats je als er meer toestellen op de kabel (AOP) worden aangesloten. Dat doe je dan om de verliezen die zijn ontstaan op te vangen. Dat doe je ook als je gebruik maakt van hele lange kabels (langer dan ong. 10 meter).

  Maar vaak is een versterker niet nodig en als je dus niet meer dan 1 Tv in huis hebt en de kabels niet al te lang zijn, moet het zonder versterker gewoon goed werken.

  Je verbetert ook niet het signaal met zo'n versterker zoals sommigen wel denken, maar vangt er alleen maar de verliezen mee op die ontstaan in een wat uitgebreidere installatie. Is het signaal wat binnenkomt om e.e.a. reden niet in orde, of zelfs slecht, dan maak je het met een versterker alleen maar nóg erger!

  Als er een tussen zit, moet deze bij het AOP (huisaansluiting) zijn geplaatst, of daar in ieder geval niet ver vanaf. Normaal plaats je een versterker n.l. binnen één á anderhalve meter van het AOP.

  Het signaal wat binnenkomt moet altijd voldoende zijn. Dat kan door omstandigheden uiteraard wel eens anders liggen, maar dit signaal is dus krachtig genoeg om één of zelfs twee Tv's (al dan niet met een decoder) zonder problemen te laten werken, mits de kabels dus niet al te lang zijn. Als de kabels of stekkers niet in orde zijn, heeft het gebruik van een versterker geen enkele zin. Stekkers dienen altijd in een geheel metalen uitvoering te zijn en splitters dienen te worden vermeden. Is er echt eens een nodig, dient ook die van metaal te zijnen simpel gezegd, liefst over schroefaansluitingen te beschikken.

  Is de versterker onnodig geplaatst, dan kan dat zeker voor problemen zorgen. En een sterkte van bijna 100, of 100% zet mij wel aan het denken, want zo hoog is die waarde nooit als een Humax op het AOP wordt aangesloten. Bij de Humax 5300 was dat wel altijd 100%, maar gezien dat uiteraard niet echt betrouwbaar werkt, is dat met een update veranderd.

  Zo zie je, er valt nog best veel te leren, natuurlijk geld dat ook voor mezelf, maar er is ook veel om rekening mee te houden. Met de komst van digitale Tv en de vernieuwingen daarna, is een goede installatie nóg belangrijker dan b.v. een paar jaar geleden. Na de veranderingen bij Ziggo en de fusie, is daar nog een schepje bovenop gedaan.

  En dan zijn er nog de zendmasten zoals 4G die de boel flink kunnen verstoren.

  Mvg. Willem.

 • 21-8-2015
  07:52
  0

  er zit vlak bij het AOP (zal ik maar zeggen) inderdaad een klein vierkant kastje. dat is dus waarschijnlijk de versterker. ik weet het nu eigenlijk wel zeker dat e zoiets geplaatst is. volgens mij toen ik de installateur weer heb laten komen toen het signaal slecht bleef en ik er met jouw adviezen niet uitkwam.
  wat te doen? kan ik als eenvoudige leek daarmee aan de gang gaan? losmaken en verbinden aan AOP? of moet ik daarvoor weer aan van alles denken waar ik geen verstand van heb (zie jouw lijstje).
  als het allemaal waar is wat jij zegt - en daar twijfel ik geen moment aan - dan moet die versterker eigenlijk weg. maar dan krijg ik toch weer de problemen van vroeger terug. van de wal in de sloot?
  de grote vraag is natuurlijk: als het tijdenlang goed gewerkt heeft - maar het staat mij bij dat het beeld soms wel eens heel even vlekkerig werd - waarom gaat het nu dan ineens voluit mis.
  na pakweg drie kwartier kijken (zonder opname) kan ik de tv nu wel uitzetten. dat wil zeggen dat ik op de slaapkamer wel kan verder kijken op een toestel waar geen humax is tussengeschakeld.

 • 21-8-2015
  15:54
  0

  Hallo,

  als er een kabel vanaf het AOP naar dat 'kastje' loopt en daarvan uit een kabel naar de Tv en er zit een netsnoer aan dat 'kastje' dan is dat inderdaad zeer waarschijnlijk de versterker.

  Maar goed, ik moet het wel op afstand doen he...

  Wat te doen is op zich heel eenvoudig: de kabel die van het AOP naar de versterker loopt, neem je los bij het AOP. Dat stekkertjes trek je er zo uit.

  De kable die naar de Tv loopt en nu in de versterker zit, neem je daaruit en plaats je rechtstreeks in het AOP.

  Maar als een signaal slecht is, moet er niet zomaar een versterker worden geplaatst, maar moet men de installatie, het AOP en het signaal meten. Het is natuurlijk eenvoudig dan maar een versterker te plaatsen, maar zoals eerder gezegd, is deze daar niet voor, maar enkel om verliezen op te vangen.

  Ik kan er zo natuurlijk nog geen antwoord op geven of het issue dan is verholpen, maar de sterkte die je gisteren doorgaf is veel te hoog en schommelt tevens teveel. Er zit altijd iets in maar niet zoveel.

  Tja, en iets kan natuurlijk prima werken, maar dat ineens ook niet meer doen. Ik had van de week elders nog een boos iemand omdat zijn decoder defect bleek, terwijl deze het altijd prima had gedaan... dat is doorgaans met alles zo wat stuk gaat: het heeft eerst gewerkt.

  Zoals al gemeld komt het steeds meer aan op een goede installatie. Zeker nu er steeds meer zenders komen en factoren die voor issues kunnen zorgen. Maar nogmaals op afstand werken is natuurlijk niet eenvoudig. Zeker niet als je iemand tegenover je hebt die er zelf niet zo in thuis is, wat ik uiteraard zeker niet verkeerd bedoel. Wan juist daarvoor zit ik hier. Het maakt het er alleen niet eenvoudiger op.

  Maar je hebt dus nog een Tv in huis en daar had ik eerder ook naar gevraagd, Helaas kreeg ik daar toen geen reactie op. Maar zijn er nu dan nog meer toestellen aanwezig? Laat dat dan even weten.

  Maar sluit eerst dus alleen de decoder beneden aan op het AOP en laat de kabel naar boven gewoon even op, ik neem aan, de versterker zitten.

  Kijk anders even of je er iemand bij kan halen die je, dit allemaal lezende, wellicht even kan helpen, want het wordt zo natuurlijk wel erg moeilijk.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  7-8-2015
  11:32

  Welke apparaten kan ik aansluiten op Cable out.van de ihdr5200c
  Reageer op deze vraag

 • 7-8-2015
  17:50
  0

  Op de RF in sluit je de kabel aan vanaf de huisaansluiting. Op de RF uit de Tv om zo
  eventueel nog analoog, of via een, in de Tv geplaatste CI module te kunnen kijken.

  Heb je een DVD recorder, dan kun j4e b.v. ook die op de RF uit aansluiten en daarvan af naar de Tv gaan. Let wel op, want soms werkt dit echter niet naar behoren.

  Wil je meerdere Tv's aansluiten, dan doe je dit vanaf de huisaansluiting met b.v. een breedbandversterker en niet vanaf de/een andere decoder.

  Mvg, Willem

 • Vraag

  3-8-2015
  16:05

  Dag lezers,

  Wij horen graag uw mening. Continu wordt gewerkt aan verbetering van deze website. Uw mening is daarbij belangrijk. Als u rechts in uw browser het boekje aanklikt, krijgt u een vragenlijst met 10 korte vragen.

  Alvast dank voor het invullen.

  Willem/gebruikershandleiding.com
  Reageer op deze vraag

 • 3-8-2015
  16:08
  2

  Ook hier kunt de enquête terug vinden:

  link

  Mvg. Willem.

 • 5-8-2015
  09:02
  1

  Hoi Willem,
  Ik dacht even een F.A.Q lijstje met trefwoorden om te zoeken aan te treffen....
  groet,
  Theo

 • Vraag

  3-8-2015
  09:46

  Dank voor de tip Willem. Ik wist dat niet. Ik zal het volgende keer direct uitproberen.
  Met vriendelijke groet. Leon
  Reageer op deze vraag

 • 3-8-2015
  15:53
  0

  Dag Leon,

  ik probeer vaak dingen uit en heb het al een paar keer met Humax over dit issue gehad. Het terug stellen, zoals zij ook adviseerden, leek de enige oplossing, maar daar wilde ik me niet zomaar bij neer leggen.

  Toen ik las dat men er soms wel en soms geen last van had, zette me dat aan het denken, want de decoders werken uiteraard allemaal identiek. Na wat onderzoek bleek het dus te werken als je de werkende decoder nogmaals spanningsloos zet en daar was niet ik alleen blij mee, maar ook anderen, want met terug stellen gaan uiteraard wel al je zelf gemaakte instellingen verloren en als dat niet echt nodig is, is dat natuurlijk zonde.

  Humax is inmiddels ook op de hoogte, maar zij weten nog niet waar dit issue door wordt veroorzaakt.

  Maar goed, zo kan het dus snel een eenvoudig worden opgelost.

  Maar nogmaals dank.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  2-8-2015
  17:36

  Rode portalknop werkt niet?? Wat te doen?

  Bij mij werkt de rode portalknop niet meer als de Humax even van de stroom is geweest. Wie ook een (plotseling) niet werkende rode portalknop heeft, zou het volgende kunnen doen:

  1) stekker uit de Humax
  2) coax uit de Humax
  3) smartcard van Ziggo eruit.
  4) stekker er weer in en na foutmelding
  5) coax er weer in en na foutmelding
  6) smartcard er weer in

  Daarna werkt de rode portalknop weer en hoeft er niet teruggezet te worden naar fabrieksinstellingen. Wat overigens ook werkt maar dan ben je je instellingen kwijt.
  Wat vreemd blijft, is dat de rode portalknop elke keer nadat de Humax bij mij even stroomloos geweest is functieloos wordt. Dat is niet normaal, lijkt me. Maar goed Humax gewoon niet stroomloos maken en indien toch, dan is dit de oplossing.
  Misschien kunnen jullie er ooit iemand anders ook mee helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Leon
  Reageer op deze vraag

 • 2-8-2015
  23:46
  2

  Dag Leon,

  dank, maar het kan nog veel eenvoudiger. Dat heb ik hier n.l. al eens genoemd. Als de rode knop niet meer werkt nadat de spanning van de decoder is geweest, schakel je gewoon de decoder in en haalt nogmaals even de spanning van de (werkende) decoder.

  Daarna werkt alles weer naar behoren. Je hoeft dan dus maar één stap uit te voeren.

  Maar uiteraard dank voor het meedenken!

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  2-8-2015
  10:40

  Kan iemand mij vertellen of ik met de afstandsbediening van de Humax HDR 5200C ook de Tv in en uit kan schakelen ? Ik kan dat nergens in de gebruiksaanwijzing vinden, hoe ik dat in moet regelen Wel alle code voor TV's.
  Gerard
  Reageer op deze vraag

 • 2-8-2015
  11:45
  0

  Ja, dat kan. Achterin de handleiding, hierboven te lezen, zie je niet alleen de codes, maar ook de uitleg hoe te werk te gaan. Ik zal even kijken of ik het met de zoekfunctie kan opsporen, want dit is al veel vaker ter sprake gekomen.

  Ik plaats het zoekwoord hier dan wel even.

  Mvg. Willem.

 • 2-8-2015
  11:48
  0

  Even gekeken en het is heel simpel: Toets in zoekvlak hierboven 'codes' in en je ziet een aantal vragen/reacties m.b.t. dit onderwerp.

  Niet ver in die rubriek zie je ook de uitleg hoe te werk te gaan. Dit is door mij geplaatst op 25-1-2015 13:07.

  Gr. Willem.
Handleiding zoeker Humax
Wij horen graag uw mening

Continu wordt gewerkt aan verbetering van deze website. Uw mening is daarbij belangrijk. Als u onderstaande link aanklikt, krijgt u een vragenlijst met 10 korte vragen. Alvast dank voor het invullen.

Klik hier voor de vragenlijst


Op de hoogte blijven

Schrijf u in en ontvang emails voor uw Humax iHDR 5200C bij:

 • nieuwe vragen en antwoorden
 • nieuwe handleidingen
 

Overig


Alle Humax handleidingen

Contactgegevens van Humax


Gebruikershandleiding.com is een website van © 2015 WEBenz

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

- lees eerst de handleiding door;

- controleer of uw vraag al eerder door iemand anders is gesteld;

- probeer uw vraag zo duidelijk mogelijk te stellen;

- heeft u een probleem en al geprobeerd om dit op te lossen, vermeld dit erbij aub;

- heeft u een oplossing gekregen van een bezoeker dan horen wij dat graag;

- wilt u een reactie geven op een vraag of antwoord, gebruik dan niet dit formulier;

- uw vraag wordt direct op de website gezet; vermijd daarom persoonlijke gegevens in te vullen;


Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product: Humax iHDR 5200C handleidingSpam

Haatdragende of gewelddadige inhoud

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.


Persoonlijke of privégegevens

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.


Promotie/advertentie gerelateerd

Overig

Uw vraag is op deze pagina toegevoegd

Wilt u een email ontvangen bij een antwoord en/of nieuwe vragen? Vul dan hier uw emailadres in.Uw melding over misbruik is verstuurd

Hartelijk dank hiervoor. Wij gaan ernaar kijken en verwijderen de vraag indien nodig.