• Goedemiddag,
    We hebben de Humax 5200 vorig jaar gekocht en hebben heel vaak storingen in het beeld. Zodanig dat je bijna niets meer ziet behalve gekleurde blokken, strepen...... In het begin gebeurde dat af en toe, maar nu bijna dagelijks.
    Het advies op dit forum is: stekker eruit, 20 min. wachten en weer aansluiten. Dat heb ik diverse keren gedaan, maar de problemen blijven. Soms zelfs op alle zenders!
    Formatteren heb ik niet gedaan, omdat er nog diverse films op staan die ik nog niet gezien heb.
    Wat zou de oorzaak kunnen zijn en wat een goede, blijvende oplossing?
    We hebben deze Humax tweedehands via Marktplaats gekocht.
    Moeten we op zoek naar een "nieuwe" tweedehandse? Zo ja, dan weer via Marktplaats of via een winkel als Used Products?
    Bij voorbaat dank voor uw hulp en advies.

    Gesteld op 20-6-2022 om 13:50 in forum Humax iHDR 5200C Misbruik melden
    • Dag, dit is zo wat lastig te zeggen, want het kan ook prima aan het signaal van de provider liggen, of aan de kabels, aansluitingen etc. Je kan op de Humax diverse zaken uitlezen via het menu, zoals sterkte, met daarboven BER achter [E6] en de kwaliteit. De sterkte dient te liggen tussen ongeveer 30% en 80%, de BER moet altijd 0 zijn en blijven, en de kwaliteit dient altijd 100% te zijn.

      Daarnaast is het zeer van belang dat er een goede huisinstallatie is opgebouwd uit goede, 4-5G afgeschermde kabels en stekkers, en de vraag is ook of je alleen fouten ziet in de opnames, of dat dit zich ook voordoet als je een programma bekijkt zonder dat je een opname maakt.

      Veel mensen kopen een Humax via marktplaats, en doorgaans zie ik daarmee goede resultaten, maar er kan altijd iets mis zijn natuurlijk. Het is echter helemaal niet gezegd dat dit hier ook speelt.

      Wat is je provider en hoe is de installatie opgebouwd? Helaas is een foto plaatsen hier geen optie, maar misschien kan je het zo goed mogelijk uitleggen. En er is hier echt wel meer genoemd dan alleen maar de spanning eraf voor 20 minuten...

      Willem
      Ondersteuning Humax/Quantis electronics Geantwoord op 20-6-2022 om 21:48

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • De Humax moet direct worde aangesloten op de kabel.Dus niet via een ander apparaat worden doorverbonden,Dat is mijn ervaring. Geantwoord op 21-6-2022 om 09:45

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Goedemiddag Willem,
      Bedankt voor uw snelle reactie.

      Daarnet weer een probleem op 1 zender (Dui. 3) en de BER van tuner 2 zat ver boven de 4.000 en fluctueerde sterk. Dit was wel tijdens opname van een andere zender (Ned. 1).
      Nu opname van Dui. 1 en op geen enkele zender een probleem. BER netjes op nul, sterkte 53% en kwaliteit 100%.
      Toen pasgeleden alle zenders problemen hadden, liep er niet eens een opname.
      Vooral op NET5 altijd problemen: tijdens rechtstreeks kijken en vooral met opnames.

      Wat die 4/5G-kabels betreft: geen idee wat dat zijn. Er zit nu wel een hele oude splitter op de aansluiting in de woonkamer en daaraan een oude kabel. Helaas zit deze achter de plinten weggewerkt, dus dat wordt een probleem. Ik kan een nieuwe splitter en kabel proberen, maar waar moet ik op letten bij aankoop?

      De provider is Ziggo. De antennekabel loopt van het aansluitpunt in de woonkamer naar de dvd-recorder en vandaar naar de Humax. Dit omdat ik nog steeds hoop dat ik de dvd-recorder kan gaan gebruiken voor opnames. Ik heb de uitgebreide link voor het aansluiten hiervoor diverse malen gelezen, maar kom er helaas niet uit.

      Een heel epistel, hopelijk heb ik u enigszins duidelijk kunnen maken hoe e.e.a. zit.

      Bij voorbaat alweer hartelijk dank voor uw hulp. Geantwoord op 21-6-2022 om 12:59

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • "De dvdrecorder versterkt het signaal,dat geeft storing naar de humax."

      Nee, dat heeft geen invloed. Het gaat bij een DVD ook om het analoge signaal, wat er in veel gevallen overigens niet meer is, maar waar de Humax ook niets mee kan. Desalniettemin is het raadzaam de Humax separaat aan te sluiten op de kabel. Maar daar ik zie dat de vraagsteller Ziggo als provider heeft, heeft het aansluiten van de coaxkabel op de DVD recorder ook geen enkele zin meer, omdat Ziggo sowieso geen analoog signaal meer voert. De DVD is op die manier dan ook niet meer in te zetten.

      Willem
      Ondersteuning Humax/Quantis electronics Geantwoord op 21-6-2022 om 18:59

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • "Daarnet weer een probleem op 1 zender (Dui. 3) en de BER van tuner 2 zat ver boven de 4.000 en fluctueerde sterk. Dit was wel tijdens opname van een andere zender (Ned. 1).
      Nu opname van Dui. 1 en op geen enkele zender een probleem. BER netjes op nul, sterkte 53% en kwaliteit 100%."

      Dat lijkt op een issue van tuner 2, wat vaker voorkomt. Deze kan worden vervangen, kosten tussen 50-6- Euro, maar laten we eerst alles even doorlopen. Ik kom straks in de tekst nog even terug op de torenhoge BER, waarbij BER staat voor Bit Error Rate, wat dus kortweg bitfouten inhoudt.

      --> Met de 4-5G afgeschermde kabels bedoel ik die kabels, die geen nadelige hinder ondervinden van 4 en 5G, maar ook van andere signalen die je tegenwoordig in elke omgeving wel kan vinden. De oude kabels voldoen daar niet aan. Hoefde ook niet, omdat dit eerder niet speelde. Nu gebruikt men vaak in ieder geval 2-voudig afgeschermde kabels van bv. Hirschmann. Let dan wel goed op de gebruiksinstructies. Daarbij horen uiteraard ook goede aansluitmateralen, zoals geheel metalen, goed afgeschermde stekkers, die Hirschmann uiteraard ook heeft, en uiteraard ook op de goede wijde afgemonteerd dienen te worden. Voor een splitter kan je, als je die nog nog nodig hebt, want de kabel hoeft niet meer naar de DVD recorder, kan je terecht bij Ziggo. Vaak kan je deze gratis verkrijgen als je daar even voor belt. Vraag dan om de POA-01B.

      -->De kabel kan zoals al vermeld uit de DVD recorder worden gehaald en rechtstreeks worden aangesloten op de Humax. De DVD recorder kan alleen overweg met een analoog signaal, maar dat is er niet meer bij Ziggo. Opnemen kan je nu het beste doen met de Humax. Er is nog wel een optie te werken met de DVD recorder, en daar plaats ik even een link voor. In ieder geval word dan geen gebruik meer gemaakt van de eigen tuner in de DVD recorder. PS: ik zie nu dat je die link al had gevolgd. Hier word al zeer lang (ook eerder elders al geplaatst) gebruik van gemaakt, wat ikzelf ook deed, en moet werken, maar dan moeten de aansluitingen en instellingen wel goed worden gevolgd.

      -->Terugkomend op de hoge BER waarden. Schakel de Humax even spanningsloos, en schakel deze na een minuut of 10 weer in. Neem dan niets op, maar zap eens een flink aantal zenders langs. Kijk vervolgens bij elke zender hoe de waarden zich gedragen. BER moet altijd 0 zijn en blijven, sterkte mag een paar procent fluctueren, maar kwaliteit moet 100% zijn en blijven. Blijft dit goed? Ga dan eens 1 of 2 zenders opnemen, en bekijk een ander* (In sommige gevallen kan je 2 zenders opnemen en een 3e bekijken, afhankelijk van de stream waarin de zenders zich bevinden). Nu kan je beide tuners uitlezen. Kijk nu eens welke tuner er de fout ingaat, of dat het alleen om tuner 2 gaat. Een zo hoog oplopende BER als je noemde, is zeker niet normaal, en bij een tuner issue zie ik vaak dat het langzaam aan opkomt en steeds erger wordt. De BER word steeds hoger en de kwaliteit kan daarbij zelfs terug gaan lopen, terwijl de sterkte in orde blijft. Voer ook nu wat combinaties uit met verschillende zenders, en bekijk dan steeds het resultaat. Bij bepaalde zenders zal het issue dan nl. wel meevallen, of bijna niet aanwezig zijn, terwijl het bij andere zenders flink kan misgaan en de BER enorme waarden laat zien.

      Helaas kan het voorkomen dat dergelijke Humax-en worden verhandeld. Niet iedereen zal weten wat er dan mis is, terwijl anderen het apparaat daarom juist wegdoen. Maar nieuw zijn ze er niet meer, en komen er ook niet meer, dus de spoeling word wel dunner. Maar als het issue blijft spelen kan je ook altijd onderzoek laten doen bij Humax.

      Ik hoop dat je hier tot nu iets mee kan, maar je mag natuurlijk altijd zaken voorleggen.

      Gr. Willem
      Ondersteuning Humax/Quantis electronics

      Geantwoord op 21-6-2022 om 19:27

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Ik zie dat het helaas ineens is stil geworden in dit onderwerp. Jammer, want ik had graag de resultaten terug gezien.

      Willem
      Ondersteuning Humax/Quantis electronics Geantwoord op 30-6-2022 om 08:32

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info