• ik heb bij tijd en wijle een vlekkerig beeld, niet permanent dus. ik heb door een externe installateur de zaak helemaal laten bekijken en waar nodig zaken laten vernieuwen. het beeld bleef echter vlekkerig. hij heeft toen een rechtstreekse verbinding gemaakt met het ingangspunt van Ziggo: het bleef zo. de monteur van Ziggo, die daarna kwam, zegt dat er niks mis is met het ingangssssignaal.
    Mijn vraag: kan het liggen aan (de software in) de Humax ontvanger?

    Gesteld op 3-2-2016 om 11:36 in forum Humax iHDR 5200C Misbruik melden
    • Dag,

      aan de software kan het eigenlijk niet liggen. Zelfs als je die niet zou updaten, doordat je b.v. een provider hebt, die deze updates niet of veel minder frequent uitvoert, maar nog het beeld daar niet onder leiden. De updates hebben ook zelden of niet tot doel het beeld te verbeteren.

      Maar daar je aangeeft Ziggo als provider te hebben, worden de updates wel regelmatig bijgewerkt en zul je ook recent nog de vraag om opwaarderen gehad hebben.

      Maar heeft de decoder al eens een fabrieksreset gehad? Is voorts de decoder ingesteld op de juiste resolutie (let op, na een fabrieksherstel is de resolutie weer 720P) en heb je al eens een andere HDMI kabel of ingang op de Tv toegepast? Doorgaans zal een kabel niet tot deze issues leiden, maar je dient alles uit te sluiten.

      Daarnaast heeft een Full-HD tv wel een inkomende resolutie nodig van 1080I, en kan het euvel ook nog bij de Tv zelf vandaan komen. Lang niet elke Tv laat ene goede weergave zien en kan tevens een de-interlacing even goed uitvoeren, wat in het geval van de Humax wel dient te gebeuren. Maar daar zou je achter kunnen komen als je de decoder even op 720P, een Progressief signaal dus, laat staan.

      Een vlekkerig beeld ontstaat ook eigenlijk niet door het signaal. Als dat niet orde is zie je artefacten, ofwel beeldfouten, en dat uit zich vaak in blokjes en soms wegvallend beeld.

      Evenwel is het raadzaam de waarden van beide tuners uit te lezen. Dat doe je door een zender te bekijekn en een of twee*(*niet altijd mogelijk) anderen op te nemen. Het gaat dan om waarden als sterkte, kwaliteit en BER. Die waarden eens na te kijekn kan nooit kwaad, maar zoals gezegd, leiden fouten in het signaal tot andere issues.

      Voorts is het raadzaam ook eens de Tv instellingen na te kijken. Je wilt niet weten hoe vaak deze niet correct worden ingesteld en zeker een LCD/Led, kan daar nogal gevoelig voor zijn. Die eerste is vaak ook het minst vergevingsgezind en persoonlijk ook niet 'mijn' Tv.

      Daarom is het ook raadzaam eens een andere bron op de ingang aan te sluiten waarop nu de decoder is aangesloten en dan de weergave eens te bekijken. Wellicht is het helemaal niet de Humax welke de oorzaak is, want iets dat men ook nogal eens vergeet is dat bij veel moderne Tv's elke ingang apart kan worden ingesteld. De waarden die je dus instelt voor je Blu-ray speler, kunnen dus heel anders zijn als die voor de decoder, welke is aangesloten op een andere ingang.

      Doorgaans is het zelfs zo dat je de betreffende ingang pas kunt aanpassen als de betreffende bron op dat moment weergeeft. Daarbij zie ik vaak dat er fouten worden gemaakt, omdat men hier eerder geen rekening mee hield en dus de Tv instelt als de bron nog niet weergeeft en dat dus ook alleen maar doet op slechts één ingang.

      Allemaal punten om eens na te lopen dus. Loopt het beeld via een receiver, sluit dan de decoder eens rechtstreeks aan op de Tv, want ook dit is iets waarbij het nogal eens misgaat.

      Sorry voor de later reactie. Ben dor omst.heden even niet in staat vaak te reageren.

      Mvg. Willem

      Geantwoord op 3-2-2016 om 19:00

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Willem, bedankt voor dit uitvoerige antwoord. Mij zinkt de moed nu wel in de schoenen. wat jij noemt als onderzoekjes die je allemaal kunt (en moet) doen is voor een leek als ik bijna niet te behappen. heb ik ervoor gezorgd dat er in de verbindingen niks meer mis is (goede kabels, prima connectors), lijkt het probleem weer heel ergens anders te kunnen zitten. Ziggo stuurt een monteur maar die zal net als vorige keer wel weer niets ontdekken. De grote controverse blijft: de monteur die alles nagelopen heeft had het ook weer over een te zwak signaal. De versterker zit er dus (opnieuw) tussen. Jij bestrijdt dat dit nodig is, af te keuren zelfs, maar ik heb het met eigen ogen gezien: het signaal van Ziggo is eenvoudig te zwak. nu zijn de waarden aanvankelijk beide 100% maar die lopen terug en de BER fors omhoog. Een verbetering is dat het signaal niet meer zodanig terugloopt dat kijken onmogelijk wordt.Sterker: als ik door blijf kijken lijkt het beeld weer beter te worden.

      moet ik wel bij Ziggo blijven. Kan ik niet veel beter via Telfort of zo gaan werken? Geantwoord op 5-2-2016 om 09:25

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Hallo,

      het was natuurlijk niet de bedoeling je de moed in de schoenen te laten zakken, maar als men zoiets voorlegt, is het natuurlijk wel raadzaam alle opties te noemen, want inderdaad kan er meer aan de hand zijn.

      Als een decoder beeldfouten vertoont, zoals blikjes in beeld etc. dan kan dat te wijten zijn aan een slechte ontvangst, hetgeen verband houdt met kabels en andere verbindingen, maar een vlekkerig beeld, tenminste wat ik dan voor me zie, kan heel andere oorzaken hebben.

      Maar het is niet moeilijk zelf de sterkte van het signaal bij de decoder uit te lezen. Hert meten bij het AOP, ofwel de huisaansluiting ligt wat genuanceerder, maar op deze site is meermalen genoemd, hoe je de sterkte etc. van de decoder kan uitlezen. Vul b.v. eens sterkte of BER in in de zoekbalk hierboven en klik op zoeken.

      Maar nogmaals: ik zie 'vlekken' niet als een te zwak signaal, maar zie natuurlijk niet wat jij ziet. Ik heb het in dit geval niet over een signaal of breedbandversterker gehad, maar zie vaker dan men die inzet, terwijl er maar één Tv is aangesloten en deze ook nog eens met een korte en goede kabel is aangesloten. Om dan het signaal te gaan versterken heeft geen zin.

      Een signaalversterker is er dan ook niet voor om het signaal te verbeteren, maar om de verliezen die ontstaan bij het aansluiten van meer toestellen evt. met lange kabels op te vangen. Ga je een signaal versterken wat vanaf de bron niet in orde is, maak je het alleen maar erger.

      Als het inkomende signaal van Ziggo te zwak is, moet men daar iets aan doen en dan niet in de vorm van een signaal of breedbandversterker. Dat weet zo'n monteur ook maar al te goed. Maar dan heb ik het over de sterkte bij het AOP ofwel de huisaansluiting. Dat kan Ziggo zo nameten.

      Wat de sterkte betreft: die is met 40% genoeg, maar iets hoger vind ik wel wat prettiger. De kwaliteit dient altijd 100% te zijn en de BER dient 0 te blijven en nu je aangeeft dat de kwaliteit terug loopt en de BER fors omhoog, begin ik me dus af te vragen of je niet gewoon artefacten, ofwel beeldfouten ziet, want dat is dan zeker mogelijk. Maar kun je eens omschrijven wat jij als 'vlekken' ervaart? Want zoals je je het nu dus aangeeft, heeft het er alle schijn van dat er inderdaad iets misgaat bij de ontvangst.

      Ik zou voorst gewoon bij Ziggo blijven, want een andere provider heeft ook weer zijn nadelen. Zou je al naar Telfort gaan, zit je ook weer aan hun systeem en decoder vast, want de Humax is dan b.v. niet inzetbaar.

      Ik zou je tevens ook aanraden niet te snel op te geven, want er zijn veel ergere dingen in de wereld. Daar weet ik helaas alles van en dit zijn dingen die absoluut zijn op te lossen, ook al duurt het wellicht iets langer en ligt het wat moeilijker. Maar na de omschrijving die je nu geeft, lijkt het probleem inderdaad ontvangstgerelateerd en als het alk fout gaat in het inkomende signaal kan Ziggo dat prima oplossen en de monteur kan ook zo even nakijken of de instellingen op de Tv in orde zijn, als hij daar wat weet van heeft.

      Niet opgeven dus!

      mvg. Willem.

      Geantwoord op 5-2-2016 om 18:10

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info