• OK, ik heb mijn volprezen IKA Renlig DWH B00 net gerepareerd.
    Heb je geen zin in een lang zwamverhaal kijk dan meteen bij de tips onderaan.

    Symptoom:
    Na het aanzetten pompt de machine eerst het water weg, neemt dan nieuw water en gaat na ongeveer een minuut (en blijft dan) om de paar seconden piepen.

    Oorzaak:
    Kan van alles zijn; maar met name rotzooi in de pomp, water op de bodemplaat of een geblokkeerde niveauschakelaar.

    Diagnose:
    Voor de eerste twee moet de onderplaat eraf. Met een Torx schroevendraaier kan je de 4 schroefjes eraf krijgen, de bovenste 2 zijn lastig bereikbaar als je een lang voorfront hebt; die kan je er af halen door aan de binnenkant van het deksel, aan weerszijden, de 2e en 4e kruiskopschroef van het rijtje van 5 kruiskopschroeven eruit te draaien. Schuif de voorplaat iets omhoog dan komt ie los.
    Mijn bodemplaat was droog. De vlotter was het dus niet.
    De pomp losgemaakt (draaiblokkering eraf breken, dan draai je 'm zo los. Voorzichtig optillen kan ook maar als de machine 7 jaar oud is dan breekt het toch. Geeft niks.
    Pomp eraf, enorme sloot water eruit (*) maar geen rotzooi. De pomp draaide vrij.

    Dan de niveauschakelaar. Maar waar zit die dan... Die zit dus rechts van het centrale filterhuis, handig achter de rubberen afvoerpijp. Ook weer met een draaibeveiliging die er haast niet af was te breken.80 graden tegen de klok in, dan eruit schuiven, 10 keer je handen openhalen aan de scherpe randen, en dan met veel moeite het ding achter de afvoerpijp weg gewurmd.
    Eigenlijk kan het alleen als de zijplaat eraf is. Vaat eruit, slangen los, machine uit het keukenblok, 6 Torx schroeven eruit (waarvan 3 in het deurrubber!), maar dan nog een helse klus.

    Oplossing:
    De niveauschakelaar heeft een membraan dat rijkelijk van vet is voorzien dat na vaak heet wassen naar beneden zakt en het membraan dusdanig blokkeert dat de schakelaar achter het membraan niet werkt.
    Ik las een beschrijving van iemand die hem voorzichtig uit elkaar heeft gehaald, schoon gemaakt, ingevet en daarna tevreden constateerde dat als je tegen het membraan duwt met een inbussleuteltje dat je de schakelaar dan weer hoort klikken.
    Ik heb het precies zo gedaan behalve het loshalen, schoonmaken en invetten. Direct ertegenaan geduwd en het klikte...
    ===> Door zelf tegen het membraan te drukken duw je het vet opzij en maak je de schakelaar weer gangbaar!

    Alles weer dicht, op zijn plek, slangen erop, stekker erin, werken!
    2 uur bezig geweest voor wat ik achteraf in 1 minuut had kunnen oplossen... :(

    Tips
    Als je Renlig DWH B00 H00 na 1 minuut continu gaat piepen doe dan het volgende:
    - Zet 'm uit (je heft het gepiep op door de startschakelaar 3 seconden lang in te drukken),
    - Haal de filterkolom en filterplaat onderin eruit,
    - Gooi een handdoek in het gat om het water te absorberen (*) ook handig als je de pomp los wil maken of andere onderdelen van het lage watersysteem.
    Je ziet dan onderin het gat rechts tegen de zijwand een zwart roostertje zitten.
    - Druk voorzichtig met een inbussleuteltje door de gaatjes van het rooster tegen het membraan en luister of je het schakelaartje hoort klikken. Door zelf tegen het membraan te drukken duw je het vet opzij en maak je de schakelaar weer gangbaar.
    - Zet 'm aan, kijk of dit hielp. Zo ja: je hebt jezelf uren werk of een flinke rekening bespaard :)

    Werkt het niet haal dan de plaat vooronder (4 Torx schroeven) los.
    Staat er water op de plaat maak dat dan droog, controleer ook of je de vlotterschakelaar hoort klikken als je tegen de onderkant ervan duwt (ronde witte doos tegen de bodemplaat middenvoor). Ga ook op zoek naar de oorzaak van het lek; vaak is dat de aansluiting van de afvoerpomp rechtsachter onderin.

    Is de plaat droog haal dan de pomp (linksvoor tegen het centrale filterhuis) los.
    Haal eerst zoveel mogelijk water uit de machine (filter eruit, handdoek in het gat).
    Haal het stekkertje van de pomp, til de draaibeveiliging (bovenop de pomp, iets naar achter) op of breek 'm af en draai 'm tegen de klok in los. Als de pomp geblokkeerd was komt dat er nu uit vallen.

    Hoop dat je hier wat aan hebt...

    Gesteld op 4-1-2015 om 22:54 in forum Whirlpool renlig dwh b00 Misbruik melden
    • 3 dingetjes ter aanvulling:
      Ik schreef dat de voorplaat, als je die los wilt maken (met de 2e en 4e schroef aan elke zijkant) omhoog zou schuiven maar hij gaat juist omlaag, en moet ook weer van onderaf omhoog worden geschoven bij montage.
      Het was IKEA niet IKA ;) en mijn naam is Bart ;)

      Kort samengevat:
      Piept je Renlig continu haal dan binnenin de afwasmachine de filterkoker en plaat eruit, haal het water eruit met een paar handdoeken en druk met een inbussleuteltje zachtjes door het zwarte roostertje en luister of je dan geklik hoort. Zo ja dan heb je net de vetblokkade weggedrukt ;)

      Geantwoord op 4-1-2015 om 23:57

      Waardeer dit antwoord (7) Misbruik melden
    • De tip met de imbus duwen tegen de schakelaar was DE tip! Dit eerst proberen voor je de hele machine uitbouwt, wat wij dus wel deden... ;) Geantwoord op 5-1-2015 om 17:33

      Waardeer dit antwoord (4) Misbruik melden
    • Bedankt voor de briljante tip. Ook wij hadden hem helemaal uit elkaar gehaald maar alles was okay. Na jou tip draait ie weer als een zonnetje... Geantwoord op 5-1-2015 om 19:47

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Vandaag begon hij helaas weer te piepen.
      Filterplaat eraf, even met de afwaskwast door het roostertje rechtsonder geduwd; ik hoorde 'm duidelijk klikken zelfs onder water.
      Daarna deed ie het weer.

      Handig, zo'n afwaskwast. Doet zijn naam eer aan ;)
      Bart Geantwoord op 6-1-2015 om 21:20

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Dit is echt top! De truc met de afwaskwast op het zwarte roostertje onderin de vaatwasser werkte ook bij ons. Ik hoorde hem klikken en daarna was onze vaatwasser weer ready for action :-) Dank!!! Geantwoord op 4-2-2015 om 20:50

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Idd een gouden tip met het inbussleuteltje. Echter om voor elke wasbeurt zo de membraam "los" te krijgen, is geen structurele oplossing.
      Weet iemand nog iets of moet ik dan toch aan een nieuwe niveauschakelaar??
      Alvast dank. Geantwoord op 22-2-2015 om 12:45

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Perfect stappenplan. Ik las op andere fora dat een verstopte/vettige afvoerslang ook tot dit soort problemen kan leiden, evenals een beschadigde kabelboom. Maar voordat ik al dat heb bekeken, eerst maar stap 1 van jouw plan gevolgd (inbussleutel tegen membraan drukken) en dat lijkt vooralsnog het probleem te hebben opgelost. Super, bespaart me veel hoofdbrekens en tijd!!! Dank dus! Geantwoord op 31-10-2015 om 11:10

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info