• onze koelkast blijft knipperen als we overschakelen op 12V en geeft foutcode 06, heeft iemand hier ervaring mee.
    vanalles op gezocht maar dit heeft niet tot de oplossing geleid.

    Gesteld op 23-6-2021 om 12:31 in forum Thetford N 3000 series Misbruik melden
    • Ik had hetzelfde probleem. Het probleem had echter meerdere oorzaken. In mijn caravan waar de dikke kabel van de 14-polige Jaeger-stekker binnenkomt, zijn een aantal van de draden (m.n. de dikke draden) op een klemmenstrook aangesloten, waar de verschillende verbruikers op zijn aangesloten. Het bleek dat de draden die corresponderen met pinnen 10 en 11 (de draden van de koelkast) te kort waren afgeknipt. Nadat ik een keer het bagageluik flink vol had gestouwd is daardoor de koelkast-kabel naar beneden gedrukt waardoor de stekkers van deze kabel half van de klemmenstrook zijn getrokken. De quick fix hiervoor was een plankje onder de kabelboom schuiven waardoor er niet meer aan de stekkers getrokken werd waarna ik deze weer kon monteren. Nadien heb ik de klemmenstrook nog 1,5 cm lager gemonteerd om nog meer ruimte te geven aan de te korte kabel.

      Toen ik een andere auto kreeg, begon de ellende met de knipperende lampjes weer. Nu bleek de oorzaak de contactdoos van de trekhaak. Van buiten was te zien dat 1 van de gaten iets vervormd was. Kennelijk was de boel te warm geworden. Contactdoos gedemonteerd. Van binnen was roest te zien en ik vermoed dat er water in de contactdoos is gelopen en dat dit kortsluiting heeft veroorzaakt. Dit heb ik opgelost door een nieuwe contactdoos te monteren en het probleem leek opgelost, de knipperende lampjes gingen uit zodra ik de motor startte. Pen 10 krijgt spanning zodra het contact aan gaat maar pas als de motor draait is er genoeg spanning.
      Echter, toen ik 3 weken later mijn caravan weer achter de auto hing ging het bij aankoppelen goed maar toen ik onderweg even moest stoppen bleken de lampjes weer te knipperen, bij draaiende motor.
      Na thuiskomst heb ik de spanning gemeten op pen 10 en 11 bij alleen contact aan en bij draaiende motor, met koelkast uit en koelkast aan. En vervolgens heb ik de spanning gemeten direct bij de koelkast (hier zit een stekkerverbinding waar je goed kunt meten). Het bleek dat de spanning hier veel minder was, ca. 10,5V bij draaiende motor en koelkast ingeschakeld (volgens Thetford moet je hier tussen de 10 en 15V hebben). Maar zodra je de airco van de auto aan doet zakt de spanning en als de koelventilator dan nog aanslaat en de lichten staan aan, kan het zomaar zijn dat de spanning bij de koelkast daalt tot in mijn geval 10,2V en dat bleek net te weinig voor de koelkast dus gingen de lampjes weer knipperen. Maar als ik gas gaf tot 2000 toeren gingen de lampjes weer uit.
      Conclusies:
      1) het is zeer goed mogelijk dat uw koelkast tijdens het rijden het gewoon op 12V doet, al knippert de boel bij stilstand. Probeer es alle verbruikers (verlichting, airco, ventilator, achterruit- en evt. voorruitverwarming etc.) uit te zetten en dan gas bij geven.
      2) de Thetford electronica is best gevoelig voor voldoende ingangspanning
      3) wellicht heb ik ergens in de caravan-bekabeling teveel verlies. De spanning daalt ca. 2 V van klemmenstrook naar de stekker bij de koelkast. Dit zou ik kunnen verbeteren door extra draden te trekken of de bestaande draden te vervangen voor dikkere. Het is een TEC \ LMC van 7 jaar oud, een degelijke duitse caravan dus neem ik aan dat de kabels niet ondergedimensioneerd zijn. Maar om het uit te sluiten overweeg ik toch om de koelkast-kabel aan te passen. Geantwoord op 28-6-2021 om 20:53

      Waardeer dit antwoord (3) Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info