• Ik heb de panason8c fz82.
    Sinds vandaag zie ik, wanneer ik door de zoeker kijk, een soort tunnel effect. Ik zie eerst de binnenkant van de camera en vervolgens op een afstandje het beeld (scherm). Alsof je in de verte naar een bioscoop film zit te kijken zeg maar. Hoe kan ik dit oplossen? Heb de hele handleiding doorgelezen en kan er niks over vinden. Ik hoop dat het door een simpele handeling (instelling) weer normaal beeld kan worden. Op het display is het beeld gewoon goed volledig in beeld maar door de zoeker zie ik het dus 'op afstand' wie weet wat dit is en hoe ik dit kan verhelpen?

    Gesteld op 12-11-2023 om 21:46 in forum Panasonic DC-FZ82 Misbruik melden
    • Ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Het lijkt alsof het displaytje de hele binnenkant van de camera verlicht en je kan rondkijken in de camera. Ik weet niet of dit normaal is dat de binnenkant verlicht is. Het is wel storend. Toch is het display scherp.
      Het vreemde is dat mijn vrouw het niet opvalt. Maar als ik het haar zeg dan ziet ze het pas. Ik ervoer dit probleem anderhalf jaar geleden maar afgelopen zomer is het mij niet opgevallen.
      Net als je in de bioscoop zit, dan worden de muren ook verlicht, maar je let er niet op.
      Dus.. het kan tussen de oren zitten (bij jou en bij mij) of er is inderdaad licht wat er niet hoort. Laat het eens aan iemand anders zien, zonder Ier te vertellen.
      Geantwoord op 12-11-2023 om 23:24

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • denk dat het komt ,naargelang je in de zoeker kijkt m.a.w. dichter of verder van het kijkvenster en of je echt recht in de zoeker kijkt ...ik heb het nu ook nagezien ...en naar gelang je kijkt ,kan het scherm inderdaad ver weg zijn .Ik heb deze camera 3 jaar en ik had er nog niet op gelet !! Geantwoord op 13-11-2023 om 10:03

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Heb t toevallig op vakantie ook gehad.
      Kijk eens in je camera menu onder instellingen> Live zoeker.
      Hier zie je scherm disp.stijl, scherm info stijl, LVF disp.stijl. vermoedelijk heeft t daar iets mee te maken.
      Succes, Yvonne Geantwoord op 13-11-2023 om 18:35

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Hoi Yvonne. Ik heb het geprobeerd (tegen beter weten in) maar dit is niet de oplossing. Als je je oog tegen het glaasje aandrukt, dan zie je het display, maar ook kun je naast het display kijken. Net alsof je achterin de bioscoop zit en je ziet ook het plafond en muur, maar in dit geval zie je het plastic rondom het display. En dit is ook nog eens behoorlijk verlicht.
      Op Dpreview lopen een tweetal draadjes (Googlen op: Dpreview fz82 evf). Daar zijn zelfs mensen die de camera uit elkaar gehaald hebben, maar niks konden vinden.
      Als je je oog niet tegen het glas aandrukt, maar er iets vanaf houdt, dan zie je alleen het display, alleen komt er dan licht in je oog.
      Een oplossing kan zijn om een Nikon dk-20 eye cup te installeren, zodat je oog niet tegen het glas aankomt. Op YouTube is iemand die dit erop gelijmd heeft. Ene Graham Houghton legt het uit op 2m15s. Zo is je oog iets verder verwijderd.
      Ik denk nog steeds dat het tussen de oren zit.
      Zoals ik al zei, afgelopen zomer is het mij niet opgevallen. Pas nu ik de vraag zag, dacht ik oh ja dat heb ik ook (al jaren).
      Geantwoord op 13-11-2023 om 23:02

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Dank allemaal, tegen beter weten in werkte jouw optie ook niet Yvonne, ik had die instelling voordat ik de vraag stelde ook al geprobeerd maar helaas.

      Ik heb nog geen oplossing gevonden. Ik zal het draadje even opzoeken wat iemand hierboven ook als tip gaf maar ik ga niks op mijn camera eye plakken uiteraard.

      Wat ik wel raar vind is dat je precies zegt wat het is, alsof je achter in de bioscoop zit en de muren, onder en plafond ziet en het scherm in de verte voor je.
      Alsof het in een kasje geplaatst is.
      Maar tevens benoem je dat het tussen de oren zit, die snap ik niet helemaal.
      Ik zie precies wat jij omschrijft en het was toen ik hem kocht gewoon goed.

      Ik hoop dat iemand anders dit nog herkend en wel de oplossing heeft. Anders vraag ik ook bij een winkel maar dat gaat geld kosten en dacht mss weet iemand hier wat het kan zijn.

      Mvg, sylvia. Geantwoord op 14-11-2023 om 00:08

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Hoi Silvia,
      Wat ik bedoel is dat het mij 2 jaar geleden al opviel en ik heb me eraan gestoord (nu weer). Maar als ik het aan mijn vrouw of kinderen laat zien, valt het ze niet op, totdat ik het zeg.
      En afgelopen zomervakantie heb ik het ook niet gezien. Het was er waarschijnlijk wel, maar ik was me er niet van bewust.

      Wat ik op Dpreview lees, is dat men het vermoeden had dat een vergrootglaasje verschoven of gevallen was, maar niemand kon iets vinden.

      Omdat ik afgelopen zomer heel veel leuke dingen gefotografeerd heb en gefocust was op wat ik zag, de compositie, viel de rest rondom het display mij niet op en ook het bioscoop effect. Daarom denk ik dat het er altijd al was, maar dat het mij nooit was opgevallen.


      Geantwoord op 14-11-2023 om 08:49

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • ik gebruik ook zo'n eye cup ....omdat ik dat ook vond op internet (Graham Houghton) ik gebruik er dubbelzijdige tape van 3m voor , lijmen vond ik nogal drastisch .Persoonlijk vind ik het wel beter ...maar zoals ik deze week ook schreef ...ik heb er nu op gelet en zie het fenomeen nu ook .Misschien dat ik wel eens de vraag stel aan Graham ,heb hem al een paar keer gemaild en zal zijn email adr. nog wel kunnen terug vinden .Hij werkte vroeger bij Kodak in Engeland ...ik bij Kodak Belgie .
      grt,
      françois Geantwoord op 14-11-2023 om 09:07

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Hoi François,
      Ik heb net nogmaals de camera aangehad en ik merk dat ik mijn wenkbrauw tegen de viewfinder aandrukt, dus niet mijn oog tegen het glaasje. Door heb ik een bepaalde afstand en valt het me niet meer op. Precies de afstand die je creëert met een eyecup.
      Nadeel is wel dat er vanaf de zijkant (dus zonder eyecup) veel licht naar binnen kan valken en je de neiging gaat krijgt om je oogbal bijna letterlijk tegen het glas aan te drukken. Lichtinval voorkom je natuurlijk met zo'n eyecup. Zo'n eyecup maakt de camera wel wat dikker en ik weet niet of dit in mijn fototasje past en of het niet storend is als de camera om mijn nek hangt. Het is het proberen waard.

      Een andere reden om iets afstand te houden van het glas is dat mijn neus het grote display bedient waardoor je het gele vierkantje ziet verplaatsen. Geen idee of dit uitgeschakeld kan worden. Geantwoord op 14-11-2023 om 09:18

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Ik heb weinig of geen problemen met de eye cup ,ik gebruik geen tasje , hij steekt 9 mm verder uit ..m.a.w; de dikte van de eye cup ...één keer heb ik gehad dat door de warmte de dubbelzijdige tape losliet ,maar weet nu niet meer of het de tape is die ik nu gebruik ...die tape is ook ongeveer 1mm dik en een beetje veerkrachtig .Kan ik hier ook foto's plaatsen en op welke manier te doen ...dan plaats ik een paar foto's .

      grt,

      françois Geantwoord op 14-11-2023 om 10:16

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info