• Bij het aanzetten van de hoge drukstoomoven geeft deze een heel hard vreemd ratelend geluid. Er staat geen foutcode op de display. Iemand een tip wat het zou kunnen zijn ?

    Gesteld op 3-5-2020 om 12:51 in forum Miele DG 4164 Misbruik melden
    • Niet zo,n positief antwoord; wij hebben hetzelfde probleem denk ik, maar bij ons komt het ratelende geluid ook terug als we de stoomoven willen uitzetten. We hebben de miele monteur erbij gehad, die vertelde ons dat er een klep stuk is in een pomp die onderin de stoomoven zit, kosten: E900,—! Geantwoord op 18-7-2020 om 16:46

      Waardeer dit antwoord (5) Misbruik melden
    • Hallo, misschien komt deze reactie wat laat, maar wie weet heeft iemand er toch nog wat aan. Wij hadden exact hetzelfde probleem met exact dezelfde 'diagnose' van de Miele technieker en een reparatiekost van meer dan 900 euro in het vooruitzicht. Dit alles vastgesteld door een technieker van Miele zuiver op het gehoor... Straffe experten daar bij Miele.
      We hebben de oven toch maar eens opengemaakt en wat je daaronder aantreft ziet er ingewikkeld uit, maar dat valt best mee. Maar eerst en vooral: schakel de zekering waarop je oven is aangesloten UIT. Na wat schroefjes losdraaien, kan de behuizing ervan af en zal je op twee plekken een elektrische motor met een tandwielkastje terugvinden van het merk Crouzet. Deze zitten samen in een soort grijze geplooide metalen beschermhuls en zijn gemonteerd op een mechanisme dat een afsluitkraan bedient in een koperen buis. Eén exemplaar vind je terug langs de rechterzijde, bekeken in vooraanzicht. Het andere exemplaar vind je terug links achteraan.
      Wanneer je een vreemd ratelend geluid hoort (anders dan het typische geluid van de afvoerpomp) dan is dit inderdaad met bijna absolute zekerheid te wijten aan die bewuste klep of hoe men het noemen wil bij Miele. Het goede nieuws is echter dat een ratelend geluid wijst op een werkende elektrische aandrijving. De motor ratelt -of beter gezegd- het tandwielkastje en de motor ratelen omdat deze 'overspringen' op de geblokkeerde klep/kraan in de koperen buis. Zolang ze ratelen, werken ze dus nog! 

      Nu de oven vrij staat en goed bereikbaar is, kan je testen welke van de twee defect is, hiervoor natuurlijk wel even de zekering aanzetten en de oven inschakelen. Wanneer de oven ontdaan is van de beschermende zijkanten en bovenkant, dien je toch wat voorzichtig te zijn, het ding staat onbeschermd onder spanning en is aangesloten op de waterleiding. Twee superpartners met gegarandeerd succes op ongelukken indien men hier onachtzaam mee omgaat. Maar ik veronderstel dat je jezelf voldoende handig acht, zoniet blijf er met je beide handen af.
      Indien de rechterzijde ratelt:
      Wanneer je het stuk koperen buis dat onderaan horizontaal van voor naar achter loopt (zeker een duim dik) voorzichtig losmaakt (grote moer lossen)van de rest van het koperen leidingwerk aan de voorzijde van de oven en naar de achterzijde toe van de flexibele buizen die hierop zijn aangesloten, dan kan je het hele stuk voorzichtig naar jou toedraaien en het rechthoekige metalen geheel (de motor en tandwielkast) verwijderen door enkele schroeven van het metalen omhulsel te lossen. Op de as van de motor zit ook nog een schroefje. Dit dient ook te worden losgeschroefd. Je zal zien dat deze motor dmv een mechanisme met 2 metalen pinnen ingrijpt op de kogelkraan. Het is immers de motor die via de reductietandwielen de kraan opent en sluit. Er zit ook nog een zwarte microswitch op zodat de oven weet wanneer de kraan open of toe staat. Ook opletten dat je geen elektrische klemmen omplooit of afbreekt... 
      Wanneer de linkerachterzijde ratelt:
      Hier is het eenvoudiger. Er dient niet te worden gesleuteld aan de koperen buis of aan de flexibele buizen. Enkel de schroefjes van het metalen omhulsel dienen te worden gelost, tesamen met het schroefje op de as van de motor. De andere handelingen zijn dezelfde.
      Nu komen we tot de kern van de zaak: 
      Test of de klep in de koperen buis inderdaad vast zit. Met een bektang lukt dit aardig. Zet de twee punten van de bektang in het metalen stuk haaks op de kogelkraan en tracht deze rond te draaien. Deze mag wat stroef lopen, maar met normale handkracht moet deze kunnen ronddraaien. Indien dit ronddraaien niet of heel moeizaam verloopt, heb je de oorzaak van jouw probleem gevonden. Nu kan je proberen om de stroeve/geblokkeerde klep voorzichtig los te maken. Je zal merken dat door veelvuldig draaien de klep steeds losser komt te zitten. Wanneer je deze vlot kan bewegen, kan je de hele boel terug monteren.
      Test tenslotte ook even of de tandwielkast al dan niet geblokkeerd is. Dit kan je doen door het motortje los te maken van de tandwielkast door de zwarte veer over de motor los te klikken. De motor komt er zo af en je ziet de tandwieltjes zitten in de tandwielkast. De as van het tandwielkastje zou nu moeten kunnen bewegen wanneer je deze met een universele tang voorzichtig ronddraait. Je hoort dan ook de tandwieltjes 'zoemen'. Indien niet, probeer wat extra smering te voorzien in de tandwielkast. Een heel klein beetje extra vet of enkele druppels vloeibaar smeermiddel doen wonderen. Probeer vooral niet de as van de tandwielkast te bewegen wanneer de motor er nog opzit. Dan heb je gegarandeerd brokken. Wanneer de tandwielkast effectief stuk blijkt, dan zal je moeten googelen. Crouzet is een bekend merk, en wisselstukken zijn relatief vlot verkrijgbaar via de gespecialiseerde kanalen. Als je weinig animo voelt om te gaan prutsen met de elektrische componenten, kan je deze ook gewoon zo laten, het erop wagen en gewoon overgaan tot de wedersamenstelling van je geliefde stoomoven.
      Na alles terug te hebben gemonteerd (dus ook de wateraansluitingen bij de eerste klep rechtsvooraan!), kan je testen of de oven terug werkt. Wanneer de oven geen geratel meer vertoont, op het display geen foutmeldingen meer verschijnen, maar het display toch nog "---" of "°C" weergeeft, dan dient de oven nog te worden gereset door het indrukken van de oververhittingsbeveiliging tijdens inschakelen van de oven. Dit knopje vind je terug onder een beschermkapje rechtsonder op het front van de oven.
      Proficiat, jouw stoomoven is nu hersteld!
      In het meest gunstige geval heb je zoals ik op deze manier 0 euro betaald aan wisselstukken. Natuurlijk weet ik niet voor hoeveel euro jouw uren tellen, maar reken toch maar op enkele uurtjes sleutelplezier. Ik ben overtuigd dat het alternatief van bijna 1000 euro herstelkosten je hierbij wel extra zal motiveren :) Geantwoord op 13-11-2020 om 12:56

      Waardeer dit antwoord (14) Misbruik melden
    • Beste ..... hierbij ons antwoord op de technische beschrijving van 13-11.2020. Wij hebben een Imperial stoomoven. Hadden ook een repeterend geluid, Het was een uitdaging, maar met 2 man is het gelukt. Wij hadden alleen een motor met klep aan de rechterkant, Klep zat vast, maar gangbaar gekregen, De oven werkt weer prima. Heel veel dank voor de uitgebreide omschrijving, Geantwoord op 25-8-2021 om 19:22

      Waardeer dit antwoord (2) Misbruik melden
    • Ook bij ons een ratelend geluid van de Imperial DGL6554-05.
      Was een heel gesleutel om bij de bij de kleppen te komen, veerdempers los maken, zijpanelen eraf en toen de boel weer onder spanning gezet om te bepalen welke het was.
      Mijn gehoor zij de achterste dus niet die met de koperen buizen.
      Om er bij te komen moest ik het achter paneel losmaken en opzij draaien.
      Montageplaat van de motor met tandwielkast losgeschroefd, wat zitten die schroeven op een slechte plek om bij te komen, maar uiteindelijk gelukt en kon zo de unit inclusief dat stuk met de twee pennen naar achter trekken.
      Zoals aangegeven met een punttang in de twee gaten de klep proberen te bewegen en dat ging wel heel erg zwaar, maar er wel weer beweging ingekregen.
      Nu de boel toch los lag het advies om de motor even los te maken van de tandwielkast.
      Zoals gemeld de tandwielkast produceerde een zoemend geluid bij het bewegen van de uitgaande as; zou dus OK zijn.
      Echter als ik aan het tandwieltje van de motor draai, kan dat maar in een richting.
      Is dat normaal?
      Als dit normaal is dan zou de as van de klep geheel rond moeten kunnen draaien en dat is me nog niet gelukt.

      Chris,
      Al 17 jaar een blije stoomoven gebruiker.
      Geantwoord op 9-9-2021 om 16:50

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • En dan moet gelijk de kogelkraan worden vervangen door een origineel exemplaar anders past de motorbeurs en de nokkenplaat niet. Geantwoord op 21-10-2021 om 00:26

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Ik heb imperial hoge drukoven tweedehands gekocht .
      Mijn vraag is of deze in werking geluidloos is of een toch beetje hoort bij werking . Geantwoord op 19-11-2021 om 03:04

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Ze maken zeker geluid wanneer er water in de verhitter gespoten wordt en wanneer de afkoelfase begint in de laatste minuut, dan wordt er koud water in gespoten tot 80° en u het signaal hoort om hem te openen. Het is het ruitensproeierpompje van Hella dat het water in de oven spuit. De dichting tussen het pompje en het waterbakje tijdig vervangen, daar lekken ze het meest! Bakje reinigen en het filtertje van de driewegklep reinigen! Geantwoord op 13-12-2021 om 01:08

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • ik heb mijn stoomoven laten repareren bij een reparateur in Bornerbroek, hij heeft verstand van zaken en niet duur. ik ben keurig geholpen en heb weer een goed wekende stoomoven. Geantwoord op 22-1-2022 om 18:55

      Waardeer dit antwoord (2) Misbruik melden
    • U bedoelt waarschijnlijk Niehoff in Bornerbroek, hij heeft ook een zonweringzaak.
      Vreemde combi maar een sympathieke vent, heeft veel verstand van stoomovens en heeft mij goed geholpen. Geantwoord op 31-1-2022 om 22:38

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Ik ben toevallig ook bij hem geweest,
      gevonden marktplaats.
      Ook ik had problemen met mijn Miele stoomoven, hij had er nog 1 staan en heb de mijne op ingeruild en kon dezelfde dag weer gebruik maken van een perfect werkende stoomoven
      Geantwoord op 13-2-2022 om 23:18

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info