• De ketel staat in storing, code 4 a
    Recetten en hij doet het weer een paar uurtjes, dan opnieuw dezelfde storing,...help

    Gesteld op 18-2-2015 om 18:18 in forum Nefit Smartline HR(c) Misbruik melden
    • Deze storing heb ik ook gehad, ionisatie probleem.
      Na drie automatische pogingen valt de ketel in een blijvende storing en moet je handmatig resetten.

      Kan zijn een defecte ionisatie pen.
      Defecte gloei bougie.
      Ventilator waarvan de opbrengst wat is terug gelopen.
      Gasdruk te hoog of te laag.

      Om het eea uit te sluiten ben ik als volgt te werk gegaan.
      Alvorens de ketel te resetten heb ik eerst de buitenste kast/schaal verwijderd. Zat met een schroefje aan de onderkant vast.
      Je kijkt dan op een gegoten metalen kast (Brander met binnenwerk) waar een kijkglaasje in zit.
      Reset de ketel en kijk door het glaasje, nadat zijn spoelprogramma is doorlopen wordt de luchtsnelheid in de ketel omlaag gebracht, dit is om te kunnen ontsteken.
      Wat er nu moet gebeuren is dat er een gloed ontstaat (dit is het gloeien van de bougie).
      Gebeurd dit niet, dan is de gloeibougie defect, wees voorzichtig met het vervangen, omdat het een nogal kwetsbaar onderdeeltje is.
      Gaat het gloeien goed, dan moet de ketel gaan ontsteken, je ziet nu vlamverschijnsels door het glaasje, gebeurt dit ook en valt toch de ketel in storing, dan kan het je gloeibougie zijn. Deze er even uithalen en met een heel fijn schuurpapiertje (bv waterproef schuurpapier) opschuren kan helpen. Wel verstandig om een nieuwe te bestellen. Als na het vervangen de storing nog steeds blijft bestaan kan de gasdruk iets aangepast worden.

      Als je de brander getrokken hebt voor de ionisatiepen kijk dan even of deze schoon is.
      Bij de smartline van mij is dit een buis met een heleboel kleine gaatjes. In de buis krijg je voormenging van lucht/gas waarna het gas/luchtmengsel door de gaatjes gaat en ontstoken wordt. Als er gaatjes verstoppen heb je geen stabiel vlamfront meer en kun je ionisatie problemen krijgen.

      Nog steeds de storing.

      Verstandig is om nu de montage handleiding er even bij te pakken voor het meten van de statische en de dynamische voordruk.
      Statische voordruk is als de brander uit is, dynamische is tijdens vollast. Vollast kun je handmatig doen mbv de schoorsteenveger knop menu. Het meten van deze gasdrukken gaat over mbars en heb ik met een u buis gedaan. Deze kun je zelf maken met een doorzichtige flexibelle slang en hier wat water in doen. De kant die je aansluit op de nippel blaast het gas omlaag, aan de andere kant stijgt het gas. Het verschil in cm is de overdruk in mbar.
      Daarna kun je wat aan de gasstelschroef gaan draaien (1/4 slag per keer) tot de ketel niet meer in storing valt. Draai je eerst de verkeerde kant op, dan wordt het beeld in de ketel ook slechter, geen ontsteking meer ed... dan gewoon de andere kant op gaan tot de ketel stabiel brand.
      Als ook dit niet werkt zet je hem op de drukken die je gemeten hebt.
      Het zou dan aan de luchtflow kunnen liggen.

      Dit was bij mij gelukkig niet het geval, dus tot zover mijn ervaring.
      Succes.

      PS mijn onderdelen heb ik besteld bij onderstaande link.

      Klik op deze LINK Geantwoord op 18-2-2015 om 19:19

      Waardeer dit antwoord (19) Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info