Humax iHDR-5050C

Downloaden: Selecteer gewenste handleiding, klik op Download.

Taal Soort Grootte Download
Nederlands Gebruiksaanwijzing 18,89 MB Download
Nederlands Gebruiksaanwijzing 9,09 MB Download
Nederlands Gebruiksaanwijzing 16,56 MB Download
English Gebruiksaanwijzing 17,92 MB Download


Advertenties


Spelregels

Forum: Vragen / opmerkingen / antwoorden over de Humax iHDR-5050C • Vraag

  9-11-2015
  23:28

  Sinds dat Ziggo weer eens aan het netwerk hebt gewerkt kan ik BV de opgenomen programma,s van SBS 6 niet meer kijken. Het beeld is er blokkerig. In het begin gaf de opname aan dat de verbinding was verbroken. Nu neemt die wel op maar het beeld is blokkerig en niet meer te zien. Volgens Ziggo is dit te wijten aan het fijt dat een van de tuners kapot zou zijn. Echter de npo zenders neemtdie BV wel op en zijn prima. Weet iemand wat er aan de hand kan zijn. Ik heb de decoder reeds terug gezet naar de fabrieksinstellingen en heb ook de decoder gereset. Ziggo zegt koopt maar een nieuwe decoder of neem maar een ander pakket dan krijgt je de decoder gratis.

  Hans
  Reageer op deze vraag

 • 9-11-2015
  23:49
  0

  Dag Hans.

  het andere, dubbele bericht heb ik reeds verwijderd.

  Als een tuner defect is, is deze vaak niet echt helemaal niet meer bruikbaar en het kan dus voorkomen dat de decoder dan nog wel de ene zender goed opneemt en de ander niet. Dat is n.l. ook mede afhankelijk van de frequentie van de zender.

  Maar de vraag is ook even hoe SBS eruit ziet als je die live bekijkt. Als je de decoder terug stelt naar de fabrieksinstellingen is dat een reset die tevens software issues verhelpt. De decoder van de spanning halen is een kleine reset, die vaak de problemen niet, of maar tijdelijk verhelpt, en soms kan zorgen voor ene blijvende oplossing, maar terug stellen bij issues blijft raadzaam.

  Ziggo geeft heel snel aan dat je maar een nieuwe decoder moet kopen, maar dat is doorgaans echt flauwekul. Je kan bij hen de 5300 krijgen, maar dat is een decoder met maar één tuner en geen ingebouwde harde schijf. Niet echt te vergelijken met de 5050 die overigens goede tuners aan boord heeft.

  Maar het is raadzaam om de waarden eens uit te lezen bij beide tuners en dat kun je dan het best doen bij de zenders die zorgen voor problemen. Want als er een tuner defect is, zal niet alleen SBS dat laten zien.

  Overigens is het vaak tuner een, die het signaal niet meer goed doorgeeft aan tuner 2 als er al issues ontstaan.

  Uitlezen waarden:

  Bekijk een zender en neem daarnaast een of twee andere zenders op. Dat laatste is niet altijd mogelijk. Lees nu via het menu de waarden uit als sterkte, kwaliteit en BER.

  De sterkte dient minstens 35-40% te zijn, maar ligt vaak hoger. De kwaliteit dient altijd 100% te zijn, de BER dient altijd op 0 te blijven staan.

  Gaat het bij SBS via de 2e tuner mis, dan zul je dat meteen terug zien in de waarden.

  Is de harde schijf defect, of heeft deze een beschadigde sectie, dan moet deze worden vervangen of geformatteerd. Met het formatteren kun je bepaalde problemen oplossen. Maar dat is dus alleen aan de orde, als het wel goed gaat bij het live kijken en de tuners goede waarden laten zien.

  Mvg. Willem.

 • 10-11-2015
  14:36
  0

  Willem,

  Het kijken naar o.a. SBS6 via de decoder geeft geen problemen het beeld is scherp. De status van de decoder tuner 1 zit op 45 % terwijl decoder 2 zelfs ruim 50% aangeeft. De kwaliteit is op beide decoders 100%. Als ik BV RTL4 opneemt met de decoder is er niets aan de hand en is het beeld prima. Ik weet niet of er een reparatie centrum is voor deze decoder waar ze hem eventueel kunnen doormeten.

  Hans.

 • 10-11-2015
  17:10
  0


  halllo Willem/Hans
  Sinds ziggo/upc met de doorgifte van het signaal aan het "klooien" zijn geweest, kunnen beeldproblemen mogelijk opgelost worden door de antenne-aansluitkabel te verwisselen voor een kabel van betere kwaliteit. Ik heb dit uit ervaring meegemaakt !!
  succes !
  Henoch

 • 10-11-2015
  19:37
  0

  Dag Hans,

  als je kijkt doe je dat via tuner 1 en daarop zien de waarden er goed uit. Maar ik mis nog wel de BER... Het best kun je SBS opnemen en een andere zender bekijken, zodat SBS via tuner 2 loopt. En op dat moment is het raadzaam nogmaals de waarden uit te lezen.

  Maar het zegt dus niet alles dat een opname van RTL4 wel in orde is, want zoals eerder gezegd, hangt dat ook samen met de frequenties. Bij veel zenders kan het dus goed gaan, en vooral in het begin, maar bij een enkeling mis. Dit natuurlijk áls er een tuner defect zou zijn.

  Om de harde schijf uit te sluiten, dien je gewoon eens een aantal zenders live te bekijken, maar tevens ook op te nemen. Je ziet dan later zo of er verschil is in de live uitzendingen en de opnames.

  Tuner 2 geeft doorgaans een hogere waarde aan, maar lees de waarden ook eens uit bij SBS, want ook al is dit ruim voldoende, liggen de waarden toch meestal nog wat hoger.

  Goede kabels en aansluitmateriaal zijn een must en zeker na de zenderwisseling en fusie, word daarvan nog meer geëist, zoals Henoch al aangeeft. Nu is het in dit geval slechts een zender, maar ik weet niet of je de waarden al eens hebt gecontroleerd bij een aantal verschillende zenders.

  Is er een zendmast in de buurt, of 4G, dan is vaak een dubbel afgeschermde kabel nodig. Dan is een standaard goedgekeurde kabel dus niet altijd toereikend, en kan de hoogfrequente storing alsnog de kabel binnendringen. Ook als dit een kabelkeur kabel betreft.

  Denk je er op deze manier niet zelf uit te komen, neem dan even contact op met Humax, maar vraag is dus nog even of er wel sprake is van een defect, maar als het een tuner is, wat bij de 5050 weinig voorkomt, zie je dit terug in de waarden. De kwaliteit gaat op dat moment achteruit, terwijl die niet onder de 100% mag komen en de BER zal oplopen en soms fiks ook. Deze dient op 0 te blijven staan, maar kan dan wel waarden laten zien van 5-600, 1000, 2000 of nog veel hoger.

  Sluit anders de decoder eens rechtstreeks, met een zo kort mogelijke kabel aan op het AOP (huisaansluiting) zonder tussenkomst van andere apparaten, splitters etc. Het gebruik van splitters dien je overigens zoveel mogelijk te vermijden en liefst gebruik je deze helemaal niet.

  Als het ook dan maar om een zender gaat waarbij het fout gaat, vraag ik me dus een beetje af of het wel een tuner betreft, maar dat dien je dus op deze manier uit te proberen.

  Dus SBS, Veronica, RTL8 etc. opnemen en iets anders kijken, maar dan dus ook een vergelijk maken tussen live en de opname. Dus ook SBS even live kijken, terwijl deze wordt opgenomen. Als het om een tuner gaat, zie je dat dan meteen, doordat artefacten optreden, of dat de waarden, op dat moment uitgelezen, niet in orde zijn.

  Lukt het niet, neem dan even contact op met Humax. Je kan eventueel even aangeven dat je mij al hebt gesproken, en lukt het ook dan niet, kun je denk ik het best de decoder even naar hen opsturen.

  Hier zijn hun gegevens:

  Quantis Electronics B.V.
  Vaalserbergweg 317 | 5628 CH | Eindhoven | The Netherlands
  www.quantiselectronics.com
  T +31 (0) 85 5000400

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  29-10-2015
  11:03

  Kan geen opnames meer vinden op humax. geeft black scherm aan
  Reageer op deze vraag

 • 29-10-2015
  12:33
  0

  Hall eens de spanning geheel van de decoder voor een 10tal minuten. waarschijnlijk zie je daarna de opnames weer terug in Media.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  28-10-2015
  12:16

  De ontvanger geeft regelmatig aan opwaarderen is dat goed
  Reageer op deze vraag

 • 28-10-2015
  14:35
  0

  Ja, dat klopt. Deze zal dan de smartcard/Guide bijwerken.

  Maar je kan dit ook onzichtbaar laten verlopen en dan zie je tevens de tijd in het display als de decoder in stand-by staat.

  Dat doe je door in het menu de decoder onder het kopje 'energiebeheer' van de energiespaarstand te halen.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  28-10-2015
  12:12

  Ik begrijp dat dit onderwerp al eens aan bod is gekomen, maar ik wil graag enkele programma's die op de harddisk van mijn Humax staan kopiëren naar een DVD, zonder tussenkomst van een pc. Ik heb een panasonic dvd/harddisc recorder - kan het hier rechtstreeks op worden overgezet?

  Reageer op deze vraag

 • 28-10-2015
  14:33
  0

  Ja, dat kan.

  Maar dus alleen als de DVD recorder wordt aangesloten op de decoder.

  Het best kun je daarvoor de TV scart van de Humax gebruiken, welke je aansluit op de AV2 aansluiting van de recorder. Nu weet ik niet welke recorder je hebt, maar doorgaans is dit gelijk en wordt dus de AV2 aansluiting gebruikt.

  Gebruik een goede! geheel bedrade scartkabel en stel vervolgens de uitgang op de decoder in op RGB.

  Doe datzelfde (indien mogelijk) met de INGANG op de recorder. Via het menu kun je n.l. zowel de ingang als de uitgang aanpassen. Hier gaat het dus om de INGANG.

  Als je zo aansluit en instelt, verkrijg je n.l. een zeer goede opnamekwaliteit.

  Standaard is vaak ingesteld op Video, ofwel CVBS ofwel Composiet, maar dat zorgt voor de slechtste weergave. Dat werkt dus wel, maar ziet er echt veel minder goed uit.

  Vervolgens stel je de DVD recorder in op AV2 en je kunt gaan opnemen vanaf b.v. de harde schijf van de decoder. Zet wel meteen de opname op DVD en niet eerst op de schijf van de DVD recorder, want dan is de kans groot dat doorkopieren niet meer lukt, door de opgelegde kopieerbeveiliging.

  Let op: stel het volume (uitgangssterkte) op de decoder in op volledig! Let er ook op dat elke bediening die je daarna uitvoert met de decoder te zien zal zijn in de opname! Afblijven dus als de opname eenmaal loopt...

  Mvg. Willem

 • Vraag

  27-10-2015
  19:30

  Goedeavond,
  Ik heb een humax iHDR-5050c maar nu is mijn vraag hoe zet ik deze uit. Er werd gezegd niet uit te zetten maar dat ik op tv-en stand by knop moet doen. Beetje onduidelijk misschien maar wat is nou het beste. Al vast bedankt,
  Desiree
  Reageer op deze vraag

 • 27-10-2015
  20:13
  0

  De Humax wordt met de schakelaar op de voorkant (en de afstandsbediening) geschakeld tussen 'aan' en 'standby'. Hij kan helemaal uit gezet worden met de schakelaar op de achtkant. Het is aanbevolen hem niet volledig uit te zetten, dus alleen de schakelaar aan de voorkant of afstandsbediening te gebruiken.
  E.e.a. is ook te lezen in de handleiding die vanaf deze site te downloaden is.
  Peter

 • 27-10-2015
  20:34
  2

  Dag Desiree,

  het is niet raadzaam de decoder geheel uit te schakelen, maar inderdaad op stand-by te zetten, of deze moet al een langere periode niet worden gebruikt.

  Je kan gewoon op de on/stand-by toets drukken op de decoder/PVR zelf, of op de afstandsbediening. Maar let er dan wel op dat de PVR toets oplicht als je de decoder/PVR bediend.

  Als b.v. de Tv toets zou oplichten, druk dan even op de PVR toets, zodat deze even oplicht. het is vaak n.l. ook mogelijk je Tv te bedienen met de afstandsbediening van de Humax.

  Maar zorg dus dat het apparaat niet helemaal wordt uitgeschakeld, ook al, omdat deze anders ingeplande programma's dan niet zal opnemen.

  Ook daarvoor moet dus het apparaat in stand-by staan en zal dan (deels) inschakelen om de opnames te maken.

  Als je de decoder in het menu, onder het kopje 'energiebeheer' van de energiespaarstand haalt, zal de decoder tevens de tijd in het display tonen als deze in stand-by staat. Tevens zie je dan niet meer wanneer de Guide/smartcard worden bijgewerkt.

  Helaas is het bij de 5050 nog niet zo dat deze in die stand veel vlotter opstart, zoals bij de nieuwe modellen wel het geval is.

  Lees anders ook eens wat andere vragen en reacties door, daar hier al zeer veel info is terug te vinden.

  Je kan ook een zoekwoord invullen in het lichtgele zoekvlak boven de vragen, en op zoeken klikken. Je ziet dan een aantal vragen/reacties m.b.t. je zoekwoord.

  mvg. Willem.
  site beheer

 • Vraag

  24-10-2015
  16:59

  Situatie: Humax iHDR-5050C (software HDPXCIR 1.00.31) via HDMI naar Onkio A/V versterker via HDMI naar Samsung HD TV - bediening met Harmony One.
  De installatie is een aantal jaren oud.
  Ik heb een electronica/IT achtergrond.
  Nieuw probleem: de Humax start zeer langzaam op - het duurt minimaal 3 minuten voordat ik beeld (en geluid heb).
  TV en versterker staan op de juiste ingangen.
  De Humax geeft ruim eerder aan dat 'ie op een zender staat afgesteld, maar geeft geen signaal door aan de versterker - deze (en de TV) geeft de melding 'geen signaal'.
  Tijdens het opstarten (na het 'booten' van de Humax) geeft de versterker tot twee keer toe aan het (geluids)signaal te ontvangen met de melding 'Dolby Digital', maar er is geen geluid (en beeld).
  Na deze melding verschijnt weer de melding 'geen signaal' (op versterker en TV).
  Uiteindelijk (dus zonder ingrijpen van mijm kant) werkt alles normaal.
  Opmerkelijk: Als de Humax (volledige installatie) enige tijd na uitschakelen opnieuw wordt opgestart gaat alles wel vlot - zelfs als deze herstart na een uur of 3 is.
  Het lijkt er op dat als de Humax 'koud' is (uren heeft uitgestaan) er 'iets' moeilijk op gang komt.
  De installatie (incl. Humax) een minuut van de netspanning halen helpt niet.
  ik sluit niet voor 100% uit dat het aan iets anders dan de Humax ligt, maar, als de meldingen van de versterker zie, lijkt het er sterk op aan de Humax te liggen.
  Is dit het begin van het einde?

  Groeten, Peter


  Reageer op deze vraag

 • 24-10-2015
  21:03
  0

  Dag Peter,

  Als de decoder echt lang in het opstartmenu blijft hangen, dan kan dat aanleiding zijn tot een aankomend issue, b.v. de harde schijf, maar voor het einde van de decoder vrees ik niet echt, want de 5050 is een uitstekend apparaat die weinig problemen laat zien en vrij lang meegaat.

  Maar daar de decoder is aangesloten op de receiver, kan dat soms ook tot problemen leiden. Daarom is het raadzaam de decoder ook even rechtstreeks aan te sluiten op de Tv.

  Echter kan er ook sprake zijn van een software fout in de de decoder. Dat is iets wat vaker voorkomt. Een minuut loskoppelen van het net, zal dan doorgaans geen effect hebben, of het probleem keert daarna weer terug.

  Wat dan wel helpt, is het terug stellen van de decoder naar de fabriekstand, waarna je deze opnieuw installeert. Daarmee worden software problemen verholpen, en doorgaans komt een probleem dan ook niet snel terug.

  Helaas werkt de optie om de 5050 van de energiespaarstand te halen nog niet zo als bij de nieuwere modellen, waarbij die laatsten in dat geval binnen een paar seconden opstarten. De 5050 kan wel van de energiespaarstand worden gehaald, en zal dan de tijd aangeven in stand-by, maar zal helaas niet vlotter opstarten.

  Echter is de tijd die je aangeeft natuurlijk veel te lang en daarom raad ik dus aan de decoder terug te stelen en opnieuw te installeren en dan even te bekijken wat het resultaat is, en mocht dat onverhoopt niet helpen, dan is het raadzaam de decoder rechtstreeks aan te sluiten op de Tv, zodat je ook dan kan zien wat het resultaat is.

  Veel succes en ik hoop even de afloop te lezen.

  Mvg. Willem.

 • 25-10-2015
  10:19
  0

  Hallo Willem, vanochtend de Humax terug naar de fabrieksinstellingen gezet en uiteraard de diverse instellingen en favorieten aangemaakt.
  Hij staat (een stond) op de energie spaarstand - 'm daar van afhalen heeft inderdaad geen effect (had ik al geprobeerd - bovendien is 'ie altijd 'snel' geweest in de spaarstand).
  Ik was al bang dat je zou vragen de versterker te elimineren. De apparatuur staat in een meubel en ik kan niet bij de achterkant - dus dat wordt een deel verwijderen en de rest kantelen om bij de connectors te komen. Ach kan ik daar ook weer eens de stofzuiger z'n werk laten doen :-) en gelijk de gebroken glasvezel kabel tussen TV en versterker vervangen :-)
  Zo heeft ieder nadeel z'n voordeel.
  Eerst morgenochtend eens kijken of het terugstellen geholpen heeft en als dat niet zo is de dag daarna bekijken wat er gebeurd zonder de versterker er tussen.
  Helaas moet ik steeds een dag wachten om het effect te zien, maar ik hou je op de hoogte.
  Groeten, Peter

 • 25-10-2015
  16:23
  0

  Dag Peter,

  standaard staat elke Humax model in de energiespaarstand. Alleen de oude modellen kennen deze optie nog niet. Als je deze uitschakelt, dan zal dit bij het terug stellen weer terug gedraaid worden.

  Maar de nieuwere modellen startten in deze stand redelijk traag op, maar binnen een paar seconden als je de energiespaarstand uitschakelt. Deze hebben ook de optie de decoder in stand-by te zetten als je deze een paar uur niet bediend, maar ook dat kan worden uitgeschakeld.

  De 5050 laat wel de tijd zien in stand-by als je deze van de energiespaarstand haalt, net als de nieuwe modellen.

  Maar het probleem wat je noemt herken ik wel. Ook hier moet de kast naar voren, maar gezien die op vilt staat is dat redelijk goed te doen, en ik heb de kast verstevigt, de gehele achterzijde verwijderd, en voorzien van doek met klittenband zodat er toch geen stof ik kan (komt er toch in ;-) en het er netjes uitziet.

  Maar goed, wellicht is het in jou geval nog niet nodig, en heeft het terug stellen geholpen. Bij veel issues kan dat een goede oplossing zijn en doorgaans heeft dat dus een uitstekend effect, maar ja, op afstand kun je natuurlijk niet altijd meteen aangeven wat er aan de hand is, daar je lang niet altijd de situatie kent.

  Ik was dus al blij dat je flink wat info had verschaft, want vaak moet ik het doen met een paar regeltjes...

  Ik hoop dat het heeft geholpen, en anders moet je toch even aan het verbouwen en je wilt vaak niet weten wat er allemaal achter zo'n kast huist ;-)

  Maar je zou eigenlijk wel meteen het resultaat moeten kunnen zien. En als het goed is, komt het na het terug stellen, als het tenminste om een software probleem gaat, niet, of niet snel terug. Maar je kan nooit helemaal voorkomen dat een decoder een keer gereset dient te worden.

  Succes!

  Mvg. Willem.

 • 28-10-2015
  08:54
  1

  Hallo Willem, nog geen tijd gehad om 'stof te zuigen', maar bedacht me dat er ook een andere manier is om de versterker te 'elimineren'. Omdat ik niet weet wat de minimale tijd is tussen twee slechte opstarts (het lijkt tussen de 3 en 6 uur te liggen) heb ik 1 test per dag gedaan.
  De eerste dag: de Humax gedurende de nacht aan laten staan en na opstaan de TV en versterker aangezet.
  De tweede dag: na opstaan de versterker aangezet, gegeten en de honden uitgelaten en daarna de TV en Humax aangezet.
  Wat blijkt: op de eerste dag duurde het opstarten nog steeds lang terwijl ik de tweede dag 'direct' beeld had (uiteraard pas na opstarten van TV en Humax) . Het is dus niet de Humax, maar de versterker die de problemen veroorzaakt.
  Ze hebben vast geen Willem bij Onkyo ??

  Groen en bedankt voor de support, Peter

 • 28-10-2015
  14:43
  0

  Dag Peter,

  haha, nee ik plaats inderdaad niet overal. Heb al wel veel rubrieken on der de aandacht, en heb op Kieskeurig destijds heel veel gedaan, maar dat is niet bij te houden...

  Maar goed, in feite is je probleem redelijk eenvoudig op te lossen, door de Humax rechtstreeks aan te sluiten op de Tv middels HDMI en op de receiver middels de optische uitgang van de Humax.

  Deze laatste kan wel uitsturen in Dolby Digital maar niet in het HD (geluid) en dus maakt het wat dat betreft dus geen enkele verschil, hoe je het aansluit.

  Voorheen was het zelfs nog beter het zo te doen, daar anders altijd de receiver aan moest, wilde men even Tv kunnen kijken. Later werd dat aangepast en kon de receiver in stand-by staan om ook dan het HDMI signaal door te voeren, met wel als nadeel dat de receivers in stand-by veel meer energie gingen verbruiken.

  Nu hoort het natuurlijk ook via HDMI goed te werken, maar dit lijkt me de snelste en goedkoopste optie: snel beeld en toch Dolby Digital 5.1 geluid als je dit wenst!

  En,,,, graag gedaan.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  24-10-2015
  09:46

  als ik de tv aanzet begint het te sneeuwen als ik op de andereafstandbed. op av druk is het weg is er iets verkerd aangesloten
  Reageer op deze vraag

 • 24-10-2015
  10:18
  2

  Hallo,

  het is me zo niet geheel duidelijk wat er wordt bedoeld, maar ik begrijp eruit dat bij het inschakelen van Tv en decoder, er geen beeld is en dat is iets wat wel kan kloppen, want bij het aansluiten middels HDMI, wat je moet doen om in HD te kunnen kijken, zal de Tv niet automatisch overschakelen op de juiste ingang.

  het komt er dus op neer, dat u zelf even de juiste ingang dient te selecteren met de AV toets op de afstandsbediening van de Tv als u Tv wilt kijken via de decoder.

  Dat gaat dus niet automatisch zoals b.v. bij het gebruik van scart wel het geval is.

  Er is dus waarschijnlijk dus geen fout gemaakt bij het aansluiten.

  Nu is het vaak wel zo dat er op de Tv een verborgen menu aanwezig is, waarin je een ingang kan selecteren en vastzetten. Als dat is ingesteld, zal de Tv altijd de juiste ingang kiezen bij het inschakelen.

  Maar die mogelijkheid hangt af van de Tv.

  Als u een merk en type doorgeeft, zal ik even kijken of ik wat kan vinden.

  mvg. Willem.

 • Vraag

  23-10-2015
  16:36

  ik heb beeld bij ned 1 2 en 3 maar als ik ga zappen krijg ik geen beeld en ook geen foutmelding. Als ik de humax uitzet en weer aan krijg ik op de ingestelde zender wel beeld maar dus na zappen niet meer. ik heb de decoder al teruggezet naar fabrieksinstellingen en opnieuw ingesteld maar nog steeds hetzelfde probleem. hoe kan ik dit verhelpen?
  Reageer op deze vraag

 • 23-10-2015
  17:11
  0

  Hallo,

  welke provider heeft u? Is de decoder al even rechtstreeks op het AOP (huisaansluiting) uitgeprobeerd?

  Kijk anders eens of de decoder wellicht even bij iemand anders aangesloten kan worden, want dit is waarschijnlijk geen defect aan het apparaat zelf, al is het soms toch zo dat je weer eens wat nieuwe dingen ziet. Als er een tuner defect zou zijn, werkt het vaak helemaal niet meer of zie je allerlei artefacten.

  Daar de decoder al is terug gesteld, waarbij uiteraard wel gelet moet worden op het correct invoeren van ID code (netwerk ID) en frequentie, maar dit niet baatte, kun je eigenlijk verder, op rechtstreeks aansluiten na, niet zoveel meer doen.

  Maar misschien ligt het euvel ook wel bij de provider. Probeer deze opties dus eens en wellicht brengt dat wat licht in de zaak.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  23-10-2015
  09:43

  waar vind ik handleiding afstandsbed. humax rm-fo1
  Reageer op deze vraag

 • 23-10-2015
  13:55
  0

  Daar is geen aparte handleiding voor en deze is daarom dus opgenomen in de handleiding voor de decoder, welke hierboven wel is in te zien.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  22-10-2015
  08:56

  Krijg heel vaak de volgende foutmelding E37 - 32. Welke zender ik dan ook wil gebruiken, hij blijft de foutmelding geven. Zet dan de ontvanger uit en probeer het weer. Soms lukt het, maar meestal toch even daarna, als ik van zender wissel, weer diezelfde foutmelding.
  Welke oplossing is hiervoor?
  Reageer op deze vraag

 • 22-10-2015
  18:04
  0

  E32 Foutmelding staat voor: Uw Smartcard werkt niet correct.

  E37 Foutmelding staat voor: Algemene foutmelding.

  De E37 melding kan verband houden met E32.

  Het is in beginsel raadzaam de smartcard even uit het apparaat te halen en schoon te maken met een zachte, niet pluizende doek.

  Werkt dat niet, neem dan contact op met je provider en vraag ze of ze de smartcard opnieuw willen activeren.

  Het kan evenwel zo zijn dat de aanschaf van een nieuwe smartcard nodig is.

  Mvg Willem.

 • Vraag

  10-10-2015
  21:38

  Hallo Willem ,ik heb een vraag w.b ondertiteling ,deze heb ik opeens op Ned 1 ,zag ergens de vraag al staan maar weet toch niet wat ik moet doen ,als ik op dat luidsprekertje ? Klik staat er Nederlands
  Gos
  Nederlands

  waar moet hij op staan zodat de ondertiteling weg gaat ?
  Alvast bedankt
  Gr Nancy
  Reageer op deze vraag

 • 10-10-2015
  21:49
  1

  Dag Nancy,

  als er voor GOS word gekozen, staat de decoder op gesproken ondertiteling. Je dient dus voor de andere optie te kiezen. Met de SUB toets zijn tevens wat opties mogelijk. Deze zit naast genoemde toets.

  Mvg. Willem.

 • 24-10-2015
  20:13
  1

  Helemaal gelukt ,dankjewel Willem !

 • 24-10-2015
  20:47
  1

  Dag Nancy,

  dat is fijn om te zien. Bedankt voor de respons en veel kijkplezier gewenst.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  10-10-2015
  20:45

  Humax blijft op radiozenders staan, niet meer op TV te krijgen. Diverse knoppen op afstandsbediening geprobeerd, batterijen verwisseld en dergelijke...Help a.u.b.
  Reageer op deze vraag

 • 10-10-2015
  20:48
  0

  Even volledig van stroom halen ,ca. 30 seconden en opnieuw aanzetten. Dancgast de box loaden en daarna moet ie het weer doen.

 • 10-10-2015
  20:48
  0

  Je kan de decoder alleen weer op TV zetten met de Radio/Tv toets. et andere toetsen gaat het niet lukken. Als de decoder echter wel reageert op de afstandsbediening, in dit geval bij de Radio, dan is er niets mis met de batterijen en/of de afstandsbediening, maar soms kan dit voorkomen door een ontstane software fout.

  Het best kun je eerst even een 10tal minuten de spanning geheel van de decoder halen. Misschien moet deze ook nog worden terug gesteld naar de fabrieksinstelling, maar probeer eerst de eerste optie maar even.

  Mvg. Willem.

 • 10-10-2015
  20:51
  0

  Voor de eerste beantwoorder: je kan in dergelijke gevallen het best de spanning wat langer van de decoder halen. Dan is de kans kleiner dat het issue terug komt. Herhaald het zicht, dan dien je de decoder terug te stellen naar de fabriekstand en opnieuw te installeren.

  Daarmee los je software issues op, die soms op kunnen treden.

  Maar uiteraard dank voor de input.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  8-10-2015
  16:28

  Wil graag reageren op de vraag van 21-09-2015 om 20.24 uur welke betrekking heeft op het uitzetten van de gesproken ondertiteling. Mijn wens was het omgekeerde n.l. om op BBC zenders de gesproken tekst te kunnen zien. Na de samenvoeging van Ziggo en UPC reageert de functie Text 888 niet meer.
  Met de knop luidspreker? lukte het niet, maar wel met de rechts ernaast gelegen SUB knop.
  met vriendelijke groet,
  Amber
  Reageer op deze vraag

 • 8-10-2015
  17:15
  0

  Dag Amber,

  hartelijk dank voor dit bericht. Na de fusie is het inderdaad zo dat bepaalde opties niet meer werken of werkten, maar daar schijnt men mee bezig te zijn.

  Het lukte n.l. vaak niet meer bepaalde zenders te ondertitelen, maar in veel gevallen is dat helaas nog het geval.

  Maar nogmaals zeer bedankt voor de reactie. Er zijn altijd mensen die hiernaar vragen.

  Mvg. Willem.
  site beheer

 • Vraag

  3-10-2015
  12:42

  wanneer ik de ontvanger op standbij zet kwam er tijd inde displee staan
  maar nu niet meer wat moet ik doen om dat er weer terug te krijgen
  Reageer op deze vraag

 • 3-10-2015
  16:47
  4

  Even in het menu, onder energiebeheer, de decoder van de energiespaarstand halen en de tijd wordt weer getoond.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  29-9-2015
  06:28

  Op zender 22 kan ik niets meer op nemen de andere zenders wel, heb ik iets geblokkeerd?
  Reageer op deze vraag

 • 29-9-2015
  14:30
  0

  Wil je even aangeven wat er op zender 22 zit? Is dat toevallig Fox? Zoja, laad dane ven de laatste updates indien beschikbaar.

  Geef anders even wat meer info a.u.b.

  Mvg. Willem.

 • 10-10-2015
  20:54
  2

  Waarom nou niet even een reactie? Dit komt niet echt netjes over. Ik zou dus graag zien of je geholpen bent met de gegeven optie, maar een beetje info zou netter zijn geweest. tenslotte wordt er ook een antwoord op de vraag verwacht.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  26-9-2015
  18:41

  Ik heb diverse programma's op wekelijks opnemen staan en als we thuis zijn werkt dat goed. Nu hebben we al een paar keer gehad dat na de vakantie de programma's niet opgenomen zijn. Het lijkt net als de decoder een paar dagen uitstaat dat de opneemfunctie dan ook niet werkt. Is daar een oplossing voor?
  Reageer op deze vraag

 • 26-9-2015
  19:25
  0

  Dat zie ik soms vaker, maar normaal gesproken mag dat niet voorkomen en dient gewoon elk programma te worden opgenomen, dat is geprogrammeerd. Ook als daar enkele dagen tussen zitten.

  Een, vind ik althans, noodoplossing is om de decoder af en toe te laten inschakelen via de timer functie, maar vaak werkt het ook als je de decoder in het menu van de energiespaarstand haalt. Je ziet dan de tijd in het display als de decoder in stand-by staat.

  Probeer dit dus eens als deze optie tenminste al niet uitgeschakeld is.

  Ook kan het helpen de decoder eens terug te stellen naar de de fabriekstand en opnieuw te installeren. Daarbij blijven opnames gewoon bewaard, mits je het vakje voor formatteren niet aanvinkt.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  25-9-2015
  16:59

  Goedemiddag, wij hebben een humax 5050c. Vanwege een vakantie heb ik een programma voorgeprogrammeerd voor een zaterdag. Omdat het vervolg van dit programma de zaterdag erop zou verschijnen heb ik middels de "herhaal" functie het programma ingesteld. Nu ben ik weer thuis en constateer dat de Humax elke dag op hetzelfde tijdstip een programma heeft opgenomen. De tijd ID de tijd van het op te nemen programma van de eerste zaterdag. Mijn vraag is nu hoe ik deze instelling weer terug kan zetten want hij blijft opnemen op dezelfde tijd.
  Groet, Aad.
  Reageer op deze vraag

 • 25-9-2015
  18:21
  0

  Dag Aad,

  eerder had ik dit al genoemd, maar zal het in dit geval nogmaals plaatsen, daar ik het zo niet terug kon vinden in de zoekfunctie:

  Hier zijn meerdere opties:

  "Hoe verwijder je een programma dat dagelijks opgenomen wordt terwijl dat niet de bedoeling is".

  -Druk op 'schedule' van de afstandsbediening.
  -Selecteer je programma, en druk op opt+.
  -Druk dan nogmaals op opt+ of op de OK toets.

  Je kunt, als je twee keer achter elkaar op 'media' drukt, een reeks opnames aanvinken met de OK-knop en daarna deze aangevinkte opnames allemaal tegelijk deleten (met de rode knop).

  Ga via "guide" naar "timer (gele knop)" hier staan de geplande programma's, vervolgens selecteren en via opt+ wissen

  Als je hierboven in de zoekbalk een zoekwoord ingeeft, en op zoeken klikt, is er meer info te vinden. Uiteraard kun je ook eens wat vragen en reacties doornemen. Wellicht kom je iets tegen dat van pas kan komen.

  Mvg. Willem.
  Site beheer

 • Vraag

  23-9-2015
  14:15

  Kun je vis de SH-knop ondertitels krijgen op deze mediabox? Dus niet via TT888, maar rechtstreeks via de Slecht Horenden knop.Vooral van belang voor de BBC 1 tm 4, Duitse publieke zender en Nederlandse publieke zenders.
  Reageer op deze vraag

 • 23-9-2015
  14:56
  0

  Dat zul je even moeten proberen, maar de ondertitelingsfunctie werkt nog niet zo als bij de 5200.

  Maar via de toets met het luidsprekertje en het ? erachter, kun je bij sommige zenders ook nog e.e.a aanpassen. Ik weet echter niet of dat gaat lukken bij genoemde zenders, maar zal er, als het niet lukt, mezelf even in verdiepen.

  mvg. Willem.

 • 23-9-2015
  15:29
  0

  Willem, betekent dit dat de ondertiteling op de 5200 het wel naar behoren doet? Het gaat mij er om dat ik een Humax wil kopen( en daarmee onafhankelijk ben van Ziggo) die wel de ondertitels doorgeeft via de SH-knop. Dus het type Humax maakt mij niet uit, maar ik wil zeker weten van ervaringsdeskundigen, dat het werkt, op welk type dan ook!

 • 23-9-2015
  17:14
  0

  Dag,

  sorry, ik dacht dat je deze decoder al had, maar ondertitels via de slechthorende knop, zijn vooral de laatste tijd een groot probleem. Daarmee bedoel ik dat het vaak niet werkt.

  Dat is niet te wijten aan de decoder, maar aan de manier van uitzenden. Men zend n.l. vaak simpelweg die optie niet mee, waardoor het dus ook niet werkt.

  Ik heb het net even getest op een 5200, maar ook dan met Ziggo als provider, tegen het issue aangelopen, dat er op enkele zenders en bij enkele programma's ondertitels worden getoond.

  Bij de zenders die je noemt, liet geen enkele daarvan de ondertiteling zien, maar als dit werkt via teletekst pagina 888, is het wel zo, dat een programma ook met teletekst word opgenomen en dus de ondertiteling dan wel altijd 9indien beschikbaar0 kan worden getoond.

  Nadeel is echter dat bepaalde opties zoals pauzeren, terug spoelen etc. tijdelijk niet beschikbaar zijn.

  Dus kort samengevat kan ik niet beloven dat het gaat werken. Dat ligt dus niet zozeer aan de decoder, maar simpelweg aan de manier van uitzenden. Schakel je de slechthoren optie in, werkt dat uiteraard ook, maar als de zenders dit niet meezenden, gaat het dus alsnog mis en is het niet beschikbaar.

  Mvg. Willem.

 • 23-9-2015
  17:23
  0

  PS: je hoeft uiteraard niet Ziggo te hebben als provider, maar je hebt vaak ook niet zoveel keuzemogelijkheden. De decoder kan n.l. alleen worden gebruikt bij een provider welke het DVB-C signaal voert en regelmatig zie ik dat men dan toch in bepaalde plaatsen aan een provider vast zit.

  Zou je de 5200 of 5400 aanschaffen, waarvan die laatste technisch gelijk is aan de 5200, maar een schijf heeft van 1 TB bruto, kun je bij Ziggo wel gebruik maken van de Interactieve diensten. Dat kan met de 5100 en 5300 ook, maar daar die maar over één tuner beschikken en geen ingebouwde schijf hebben, zou ik je die persoonlijk niet aanraden.

  De 5050 is niet interactief en heeft de kleinste schijf: 350GB. Daarvan is, net als bij de andere modellen overigens, een deel gereserveerd voor opnames, en een ander deel voor de Time-shift/pauze functie, het opslaan van muziek en korte filmpjes en het formatteren naar Ext3.

  Je houd dus netto minder over en zou je dus kiezen voor ene Humax, is het wel raadzaam daar even rekening mee te houden. Maar sowieso is het altijd raadzaam opnames die je wilt bewaren z.s.m. op een ander medium op te slaan.

  Mocht er nog wat zijn, schroom niet. Ik weet niet alles, maar doorgaans kan ik mensen prima op weg helpen.

  Mvg. Willem.

 • 23-9-2015
  17:42
  0

  Hallo Willem, je weet in elk geval wat ik bedoel! Maar zoals jij het nu vertelt/uitlegt, heeft het voor mij weinig zin om een dergelijke mediabox aan te schaffen.

  Het niet doorgeven van de ondertitels via Ziggo, ligt dus niet aan het signaal van bijvoorbeeld BBC/ARD etc. ,maar puur aan Ziggo. Ik heb nu een oudere mediabox van Ziggo, dus de voorganger van de Horizonbox en die geeft probleemloos ondertitels via de SH-knop; echt ideaal!

  Ik wil om die reden ook niet overstappen op de Horizonbox, want dan heb ik die ondertitels niet meer en daarom was ik aan het speuren of ik misschien zelf een mediabox kon aanschaffen.

  Ik las in dit forum dat de Humax ooit wel ondertitels heeft gegeven via die SH-knop, dus vandaar dat ik nieuwsgierig was of dat echt zo is en of het ook probleemloos werkt.
  Maar dat is dus helaas niet het geval.

  Om die reden zal ik nog even doorgaan met mijn weliswaar verouderde mediabox van Ziggo, maar in elk geval wel met de optie van de SH-knop, die naar behoren werkt.


  Het voordeel van een eigen Mediabox aanschaffen is ook, dat je je opnames kunt bewaren en niet kwijt bent, zodra je een andere mediabox krijgt van Ziggo.


  Ik heb ook BBC en andere Engelse zenders Free to Air via de satelliet en die geven ook zonder mankeren de ondertitels( automatisch , als je het eenmaal hebt ingesteld). Die signalen worden gewoon goed doorgegeven, maar Ziggo heeft met de aanschaf van de Horizonbox echt een misser aangeschaft, juist om die reden.

  Als je nog goede tips hebt, hoor ik het graag. Wie weet zijn er nog andere HD recorders die wel ondertitels genereren!


 • 23-9-2015
  18:44
  0

  Dag,

  ik begrijp het prima en doe voor Humax al zo'n 13 jaar ondersteuning, dus ben wel vrij goed op de hoogte van hun decoders en mogelijkheden. Maar goed, er zijn meer mogelijkheden (geweest) bij apparaten welke in de praktijk niet kunnen worden gebruikt, omdat een 3e partij daar niet aan meewerkt. En helaas ligt dat ook een beetje zo bij de ondertitels zoals genoemd.

  Het is echter vrij onduidelijk wie er nu aansprakelijk is voor het niet goed werken ofwel niet doorgeven van ondertitels voor doven en slechthorenden. De een wijst n.l. naar de ander en wie er nu echt gelijk heeft, is dus maar de vraag.

  Wel is het zo dat na de fusie van Ziggo met UPC, ik ineens meer klachten zie dat de optie niet meer werkt. Vanuit die hoek gezien, zou je dus zeggen dat het probleem dus inderdaad bij Ziggo ligt.

  Maar ik vraag me af welke decoder je nu hebt, want als die wel werkt, zou je ervan kunnen gaan dat men dus nog steeds de optie ondersteund. Dat is dus wel wat vreemd. Nu gaat Ziggo ook wel over op de Horizon, na de fusie, daar UPC die al gebruikte, maar het likt me toch niet zo dat ze deze optie nu ineens niet meer zouden ondersteunen voor de Humax en daar ga ik dan toch eens achteraan.

  Maar ik weet niet of het inderdaad zo is, dat je met de Horizon ook de ondertitels niet zou ontvangen. Het zou wel zo netjes zijn dat wel te doen, zeker omdat men er nu alles aan doet om mensen te laten overstappen op de Horizon. Maar ik weet daar het fijne niet van en houd me niet echt bezig met die decoder.

  Het klopt inderdaad wel dat dat men de ondertitels kon ontvangen. Maar na de veranderingen kreeg ik bij de 5200 ineens wat vragen waarom de ondertitels ineens niet meer werkten en toen ben ik me daar dus eens verder in gaan verdiepen.

  Ikzelf maak er eigenlijk geen gebruik van en gebruik hooguit de ondertiteling via teletekst, welke dus ook bij opnames werkt, maar verder staat de SH functie hier uit. Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die dit wellicht nodig hebben en dan is het wel zo netjes om dit te ondersteunen. Maar daarin is dus wel wat veranderd.

  Ik heb net ook even gekeken bij mijn 5400 hoe het werkte en ook hier zag ik dus hetzelfde: een zeer summier aanbod van ondertitels bij het inschakelen van SH.

  Het is trouwens altijd raadzaam, bij welke decoder/PVR dan ook, de opnames die je maakt en wilt behouden, z.s.m. op een ander medium over te zetten, want als er eens iets misgaat, ben je wellicht wel alles in een keer kwijt...

  Maar ik ga me er toch even verder in verdiepen. Moet even kijken wanneer ik dat kan doen, maar plaats het in ieder geval even bij deze conversatie of als nieuwe 'vraag'.

  Ik was ook nog bezig een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden op te stellen, maar dat schiet nog niet zo op. dat heeft in mijn geval ook te maken met persoonlijke omstandigheden, maar het is soms best veel om alle vragen bij te houden, daar ik op meerdere rubrieken plaats en soms toch bepaalde dingen moet uitzoeken, waar best wel wat tijd in gat zitten.

  Maar goed, ik doe mijn best en laat het weten als ik wat verder ben op dit gebied.

  Mvg. Willem.


 • 23-9-2015
  19:35
  0

  Willem, dank nogmaals! Ik heb even gekeken en de huidige mediabox heet: UPC mediabox HD Digital Video Recorder. Achterop staat dat het een Cisco is. Hiermee krijg ik probleemloos ondertitels via SH. Teletekst ondertiteling op 888 werkt hier niet.

  Maar ik denk echt dat het aan Ziggo of aan de Horizonbox ligt, want die signalen worden absoluut meegezonden.

  Sterkte met de persoonlijke omstandigheden en laat je niet opslokken! Dank,

  Ronette

 • 23-9-2015
  19:55
  0

  Dag.

  Heel graag gedaan. Maar bevind je jezelf toevallig in 'oud' UPC gebied? Dit omdat je een UPC mediabox hebt. Cisco is trouwens een merk dat vrij lang door Ziggo is gevoerd.

  Maar mede daar je aangeeft dat de ondertitels via teletekst dan weer niet werken, krijg ik sterk het vermoeden dat je nog werkt met de vrije, ofwel Free-to-air zenders. Dat is n.l. vreemd genoeg niet veranderd na de fusie van Ziggo met UPC.

  Het zou, als je nog in oud UPC gebied zit, dus zomaar eens zo kunnen zijn dat je dan wel de ondertitels kan ontvangen via de SH functie. Kijk anders gewoon eens of je een 5200 op zicht mee kan krijgen in de winkel, mits mijn vermoeden natuurlijk klopt.

  Dank voor de steun, en ik probeer inderdaad ook wel aan mezelf te denken, maar zet me nou eenmaal ook graag is anderen op weg te helpen. Daarom ben ik destijds ook op deze site gaan plaatsen. Want het is natuurlijk sneu als er wel vragen zijn, waar geen antwoorden op komen.

  Fijne avond.

  Mvg. Willem

 • 23-9-2015
  20:14
  0

  Hallo Willem,

  ik woon inderdaad in een oud UPC gebied, maar Ziggo is al zo vriendelijk geweest om mij een Horizonbox op proef te leveren en we( monteur en ik ) hebben op geen enkele manier de ondertitels via de SH knop tevoorschijn kunnen 'toveren''!

  Nu probeer ik een oude Cisco mediabox op de kop te tikken, maar ik zie alleen maar types met externe smartcard en bij mij zit die opening er niet in. Dus dat lukt niet.

  In deze tijd van digitaal vernuft moet het toch niet zo ingewikkeld zijn om reeds bestaande en gestuurde signalen met ondertitels, bij de cliënt thuis te krijgen? Tsjonge jonge, wat een gezeur! Alsof er geen echte problemen op deze wereld zijn!

  Dank en tot horens,

  Ronette

 • 24-9-2015
  12:32
  0

  Dag Ronette,

  toch zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat het op de Humax, waarbij ik je dan wel een 5200 of 5400 aanraad, vanwege de free-to-air zenders, wel zou kunnen lukken.

  De Humax decoders werken wel met een smartcard, maar voor oud UPC is deze niet nodig en kan de decoder dus zonder smartcard worden gebruikt. Dan ontvang je gewoon alle vrije zenders en wellicht gaat dit dus gewoon werken, maar dat zou je eens moeten uitproberen als je die kans hebt.

  Veel decoders werken met een smartcard, maar daar is de laatste tijd wat verschuiving ingekomen en werken bepaalde decoders zonder smartcard, ofwel, deze is geïntegreerd.

  Maar de nieuwere Humax decoders kunnen dus ook overweg met de vrije zenders en daarvan wordt vaker gebruik gemaakt.

  Bij de 5200 en 5400 zijn er ook wat mensen die dit doen en ik zou eens een vraag op die onderwerpen kunnen plaatsen, of zij even willen aangeven of de gesproken ondertiteling in hun gebied werkt. Ik hoop dan op een reactie, maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat ik niets hoor. Ik ben dan ook eigenlijk de enige die op vragen reageert.

  Maar kijk eens of je die kans hebt en ik ga even wat uitzoeken. En ja, er zijn heel erge dingen aan de hand op deze aarde, maar je wilt dan toch ook weer dat iets werkt als je het in huis hebt. Maar we raken er soms wel wat teveel aan verknocht. Even geen mobiel netwerk en Twitter staat vol en Nederland is te klein en dat is wel een beetje boel buiten proportie...

  Mvg. Willem.

 • 24-9-2015
  12:42
  0

  hallo Willem,

  Ontzettend aardig dat je zoveel moeite wilt doen!

  Ik snap alleen het volgende niet: ik citeer jou nu even in onderstaande alinea, waarin je het hebt over gesproken ondertiteling? Is dat hetzelfde dan als ondertiteling via de SH-knop?

  Bij de 5200 en 5400 zijn er ook wat mensen die dit doen en ik zou eens een vraag op die onderwerpen kunnen plaatsen, of zij even willen aangeven of de gesproken ondertiteling in hun gebied werkt. Ik hoop dan op een reactie, maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat ik niets hoor. Ik ben dan ook eigenlijk de enige die op vragen reageert.

  Ik heb trouwens ook geprobeerd om via UPC/Ziggo het voor elkaar te krijgen dat ik mijn huidige Cisco mediabox overneem. Er worden namelijk veel van die ''oude'' ciscoboxen aangeboden op Marktplaats. Als de box van mijzelf is, dan kan ik in elk geval de bewaarde opnames veilig stellen en ik kan gebruik blijven maken van de SH knop.

  Weet jij toevallig of je zo'n eigen mediabox kunt gebruiken i.c.m. een abonnement van Ziggo of kan Ziggo je dan dwars zitten op een of andere manier? Ziggo zelf zegt dat ik de nu gebruikte box niet kan kopen en dat ik geen mediabox via Marktplaats mag kopen. Wat kunnen de sancties dan zijn?

  veel vragen, maar allemaal dienen ze hetzelfde doel: een goede ontvangst met SH knop en opnemen en pauzeren.

  groetjes, Ronette

 • 24-9-2015
  12:57
  0

  Dag Ronette,

  heel graag gedaan. Ben ooit van plan geweest te stoppen omdat ik vaak geen reactie meer zie, maar gezien het toenemend aantal vragen op de rubrieken, blijkt dat men er toch wel baat bij heeft. Maar je reacties worden wel zeer gewaardeerd.

  Ik was net aan het reageren bij een Panasonic DVD recorder, die ongevraagd gesproken ondertitels laat horen en dat heb ik dus even door elkaar gehaald. Zal de leeftijd zijn ;-)

  Het is verder maar de vraag of je zo'n box/ decoder kan gebruiken in jou gebied, want zoals gezegd heeft men het bij de fusie vreemd genoeg niet gelijk getrokken en hebben Ziggo en het voormalig UPC gebied, eigenlijk nog steeds hun zelfde werkmethode.

  Het is natuurlijk onzin dat je zelf geen decoder zou mogen aanschaffen, maar Ziggo zegt de laatste ook ineens dat alle decoders van Humax niet meer inzetbaar zijn en gekochte modellen dus niet zullen werken. En dat, terwijl ze nota-benen de 5300 zelf nog leveren en alle andere modellen ook nog gewoon werken. Ook de 5050 en 5200 werden dor hen aangeleverd en nu wil men er ineens vanaf en moeten we overstappen op de Horizon.

  Wat dat betreft is Ziggo heel vreemd bezig... Ik kan me dan ook niet voorstellen dat men dan sancties kan nemen, want veel mensen hebben, dan wel in het eerdere Ziggo gebied, een decoder van zichzelf. Zo ook hier.

  Maar ik heb de vraag even op beide rubrieken geplaatst en kan anders wellicht nog wel in contact komen met iemand van Ziggo, in het oud UPC gebied. Maar of die me meer kunnen vertellen is maar de vraag, want vaak blijkt men niet zo op de hoogte van de mogelijkheden van de decoders.

  Mvg. Willem.

 • 24-9-2015
  13:14
  0

  Hallo Willem, ik heb wel net gelezen dat mediabox en smartkaart onlosmakelijk aan elkaar zijn gekoppeld en dat een smartkaart uit een Ziggobox( zoals ik nu dus heb) niet werkt in een andere mediabox en dat je dan een foutmelding krijgt. Dan heeft het ook geen zin om een andere mediabox aan te schaffen, weggegooid geld toch?

  Dan zou ook een dure Humax niet werken met een smartcard van Ziggo, dus wat is nu waar en wijsheid?

  groetjes, Ronette

 • 24-9-2015
  16:09
  0

  Dag Ronette,

  wellicht heb je er even overheen gelezen, maar in jou geval is het gebruik van een smartcard niet nodig. Er zijn meer mensen die gebruik maken van een Humax decoder in UPC gebied, wat nu bij Ziggo hoort. Alleen is het systeem daar dus niet mee veranderd en zijn dus alle free-to-air zenders gewoon te ontvangen zonder smartcard. Vandaar ook de term free-to-air of 'vrije zenders'.

  Je kunt, als je in Ziggo gebied woont, ook bepaalde zenders ontvangen zonder smartcard en destijds wilde men in die gebieden geheel zonder smartcard gaan werken, maar dat is al vrij snel weer terug gedraaid. Wil je in Ziggo gebied, wat dus ook voorheen al onder Ziggo viel, alle zenders uit je pakket ontvangen, is dus een smartcard nodig.

  Maar voor (oud) UPC gebied geld dat dus niet. Dat kun je echt van me aannemen. Staat overigens ook op de site van Humax, waarvan ik zo even een link zal plaatsen.

  Maar heb je Ziggo als provider, kan daar inderdaad ook alleen maar ene smartcard van deze provider in en dat geld eigenlijk voor elke provider welke met een eigen smartcard werkt.

  Dus nog even kort samengevat: In jou situatie, daar je jezelf in oud UPC gebied bevind, is een smartcard niet nodig voor de 5100, 5200, 5300 en 5400 van Humax. Dus ook geen smartcard van Ziggo. De decoders werken in dit geval gewoon zonder smartcard,hetgeen overigens vaker voorkomt. Er zijn n.l. meer providers die alleen met vrije zenders werken en waarbij men gebruik maakt van een Humax.

  Hier: link zie je hoe je de decoders van Humax installeert voor het netwerk van (voormalig) UPC. Bij de 5050 kan het dus ook, en ook dat is een uitstekend apparaat, maar ik zo zelf liever toch voor ene 5200 of 5400 gaan.

  Je hoeft deze wellicht niet meteen te kopen, of op die grond dat de decoder terug kan als deze niet naar wens zou werken. Overleg dat gewoon goed met een verkoper. Als ik een reactie krijg bij de 5200 of 5400, laat ik dat weten.

  Mvg. Willem.

 • 24-9-2015
  17:11
  0

  hallo Willem,

  Ik ben wel een beetje afgedwaald van mijn oorspronkelijke vraag over de Humax! Maar eigenlijk is mijn vraag gewoon: welke decoder kan ik gebruiken met een abonnement van Ziggo?

  ik wil onafhankelijk zijn van Ziggo qua decoder, omdat er zoveel gezeur mee is. het is complete koppelverkoop en dat wil ik niet. Maar kan ik nu een decoder/mediabox aanschaffen( die wel aan al mijn wensen voldoet) en daarmee toch alle zenders uit het door mij gewenste pakket ontvangen?

  De Free to Air zender uit Engeland heb ik allemaal via de satelliet, prachtig beeld en ondertiteld. In Nederland hoef ik ook alleen maar NPO 1 , 2 en 3 te ontvangen, want naar de commerciële zenders kijk ik niet. Verder wil ik Belgie 1 en 2 plus de 4 Duitse zenders.

  Het voordeel van een eigen mediabox/decoder is dat ik zelf een basisabonnement kan afsluiten, maar toch de luxe heb van opnemen, pauzeren etc. En uiteraard het SH-ondertitelen. Maar als die losse decoder niet werkt i.c.m. een Ziggo-abonnement, dan heeft het dus geen zin. Snap je het nog?

  Dank voor je geduld.

  Ronette

 • 24-9-2015
  17:29
  0

  Dag Ronette,

  bij een abonnement van Ziggo kun je de Humax decoders gebruiken. Dat doen zeer veel mensen en ik zelf heb ook een Humax (natuurlijk ;-) in gebruik bij Ziggo.

  Maar het 'probleem' is dat jij in oud UPC gebied woont en dat valt dan nu wel onder Ziggo, maar werkt dus nog net zo als voorheen het geval was.

  Je kan dus gewoon een Humax decoder kopen, maar dan krijg je alleen alle free to air zenders, en dat zijn er nog vrij veel.

  Ik weet uiteraard niet welke zenders je allemaal wenst, maar de free-to-air zenders van (oud) UPC zijn waarschijnlijk heel anders dan welke je nu ontvangt. Dat moet je dus niet met elkaar vergelijken, of wellicht met één systeem gaan werken.

  Kortom: je kan gewoon een Humax decoder aanschaffen en inzetten, ZONDER smartcard.

  Echter heb je het over een Ziggo abonnement, en dat heb je in feite ook, maar dat werkt in jou gebied dus nog zoals je voorheen bij UPC gewend was.

  Daarom heb ik je al een paar keer aangeraden gewoon eens een Humax te proberen. Na installatie zie je snel genoeg welke zenders je hebt, en of het SH ondertitelen werkt. Is het niet naar wens of werkt het niet naar behoren, breng je de decoder gewoon terug, mits je daar dus goed afspraken over maakt met je winkelier.

  Maar hoe dan ook is zijn de Humax modellen welke zijn genoemd, bruikbaar in jou situatie!

  mvg. Willem.

 • 24-9-2015
  18:27
  1

  Hallo Willem,

  Ik zal al je tips ter harte nemen! Dank je wel. Als het zover is zal ik je mijn ervaringen vertellen, oke? kan wel even duren, want we wonen tijdelijk elders en gaan pas na half oktober weer naar een definitief adres. Fijne avond, groet, Ronette

 • 24-9-2015
  18:49
  0

  Dag Ronette,

  veel succes. Als het zover is, plaats je bericht dan even als nieuwe vraag, dan kan ik het wat sneller terug vinden, en als de conversaties wat te lang worden is bijplaatsen tevens niet meer mogelijk...

  Mvg. Willem.

  Site beheer

 • 25-9-2015
  00:43
  0

  Dag Ronette,

  de berichten nog eens doorlezend, weet je eigenlijk al precies welke zenders je ontvangt, want je gebruikt nu immers al de Cisco. En die werkt ook met de free-to-air zenders. Diezelfde zenders ontvang je dus met de Humax.

  Vraag blijft alleen wat de Humax doet met de ondertiteling, maar daar hebben we het al uitgebreid over gehad. Maar je weet dus wel welke zenders je gaat ontvangen.

  Nu ga ik mijn bed in, want ik ben eigenlijk al even te lang op de site bezig en het is voor vandaag wel weer even mooi geweest.

  Als het zover is dat je de decoder eventueel kan inzetten, lees ik dat wel, maar let er even op dat je dit dan wel als nieuwe vraag doet.

  Gr. Willem.

 • Vraag

  21-9-2015
  20:24

  Ik wil de gesproken ondertiteling uitzetten. Dit signaal wordt blijkbaar al enige tijd automatisch doorgezonden, maar het was er opeens. hoe zet ik het uit? Ik heb een humax 5050c.
  Reageer op deze vraag

 • 21-9-2015
  21:23
  2

  Waarschijnlijk is dit geactiveerd met de toets met het luidsprekertje en het ? erachter.

  Kijk even of die op GOS o.i.d staat.

  Mvg. Willem.

 • 22-9-2015
  18:36
  2

  Het is niet die optie want als ik op die knop druk staat er audio engels en luidsprekers links en rechts. Verder niets. Ik kan deze instelling ook niet wijzigen.

 • 22-9-2015
  19:06
  2

  Bij bepaalde zenders zijn daar wel meer opties beschikbaar, waaronder GOS, maar als dat het niet is, zal ik dit even moeten uitzoeken. Zie de vraag n.l. zeer zelden verschijnen.

  Als je echter geen moeite hebt met het terug stellen naar de fabriekstand, dan is dat de snelste actie. Opnames blijven bewaard, alleen zul je andere instellingen weer even moeten aanpassen naar eigen keuze.

  Dan verhelp je meteen software issues en als het dan nog aan de orde is, wil ik het graag even weten, want dan zou het niet uitgeschakeld kunnen worden.

  mvg. Willem.

 • 22-9-2015
  19:29
  1

  Hartelijk dank, opeens was daar toch de GOS optie. Het is gelukt. Wat een zo'N knopje allemaal teweeg kan brengen.

 • 22-9-2015
  20:01
  1

  Hallo,

  dus toch gelukt :-)

  Als je die toets gebruikt, zul je zien dat bij veel zenders de opties zullen verschillen, dus als je weer zoiets mocht tegenkomen, weet je waar je moet zoeken ;-)

  mvg. Willem.

 • Vraag

  21-9-2015
  13:50

  ik heb een nieuwe, bij de mediamarkt gekochte, afstandsbediening, waar geen toets media en geen toets opt+ op zit en ook geen afspeelknoppen. dus gewoon geen goede afstandsbediening. maar nu kan ik ook niet meer in mijn lijst van opgenomen tvprogramma's. die kan ik niet via het menu enteren en ook niet via guide of via timer. Hoe kom ik bij de humax 5050 in de opgenomen programma's?
  Reageer op deze vraag

 • 21-9-2015
  16:30
  0

  Dan zul je toch terug moeten gaan met de afstandsbediening. Deze is naar wat je meldt, duidelijk niet bedoeld voor de 5050. Het is dus raadzaam deze om te ruilen, of terug te brengen, als zijn niet dezelfde afstandsbediening hebben als de originele.

  Eventueel kun je bij Humax de juiste bestellen, want de toetsen die je noemt, zijn simpelweg nodig voor ene juiste werking.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  18-9-2015
  13:17

  Willem.

  Bedankt voor uw snel en deskundig antwoord.

  Heel jammer dat het niet gaat lukken.

  W.Blanken.
  Reageer op deze vraag

 • 18-9-2015
  16:12
  0

  Dag,

  heel graag gedaan. Maar helaas behoort dit niet tot de mogelijkheden. Bij de oudere Fox, welke met scart aangesloten móet worden, werd nog wel eens een videorecorder aangesloten op de VCR scart en deze kan dan volgens nog wel dat signaal weergeven, maar dat ligt al anders als met HDMI wordt gewerkt.

  Maar opnemen met een PVR vanaf een externe bron gaat dus niet. Wel kun je wat bestanden uitwisselen, maar dat zal u wellicht duidelijk zijn.

  Niet lang geleden is besproken hoe dat werkt en hoe de decoder/PVR kan worden opgenomen in het netwerk.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  17-9-2015
  15:01

  Is er een antwoord op 3-11-2012 15:14??

  Ik wil hd opnamen van een Amino settopbox overzetten naar de Humax 5050 hd.
  De source knop werkt niet.
  Dit zou toch via scart vcr moeten werken?
  Reageer op deze vraag

 • 17-9-2015
  15:19
  2

  Je hebt daarvoor de source knop niet nodig, maar het gaat ook niet lukken om opnames over te zetten van de Amino naar de Humax 5050. Via scart is het sowieso niet mogelijk HD beelden weer te gen, laat staan te kopiëren, maar de scart uitgangen op de decoder zijn ook aanwezig voor andere doeleinden.

  Zo kun je de decoder gebruiken bij een ouder toestel, dat alleen over scart beschikt en kun je op de VCR uitgang van de decoder een Video-of DVD recorder aansluiten, zodat je opnames vanaf de decoder kan overzetten op een Videoband of DVD.

  Je kan wel wat andere bestanden uitwisselen, als de decoder wordt opgenomen in je netwerk, maar dat is zeer beperkt, en en het is daarnaast zeker niet aan te raden om andere opnames op de harde schijf van de 5050 te zetten, daar deze al snel vol zal zijn, en de bestanden er dan toch weer vanaf moeten. Maar gaat er even iets mis, waardoor de schijf moet worden geformatteerd, gaat alles verloren.

  Kortom, wat je wilt gaat niet lukken en wellicht moet je eens kijken naar een mediaspeler.

  Mvg. Willem.

 • 17-9-2015
  15:28
  1

  PS: Nog even ter verduidelijking: de scart aansluitingen op de 5050 zijn UITGANGEN en kunnen dus geen inkomend signaal aan. Je kan dus die aansluitingen nooit gebruiken om bestanden over te zetten op de decoder.

  Mvg. Willem.

 • 17-9-2015
  19:38
  2

  Nog een extra tip: koppel ook nooit 2 apparaten aan elkaar via HDMI, als het om apparaten gaat die via dat systeem een signaal UITSTUREN. Koppel dus niet 2 decoders aan elkaar en doe dat ook niet met b.v. een DVD recorder en een decoder! Je kan daarmee n.l. de HDMI boards beschadigen.

  Opnemen via HDMI kan overigens nooit, want deze is beveiligd met de HDCP beveiliging en tevens zijn er geen apparaten die kunnen opnemen via HDMI.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  14-9-2015
  10:10

  Hallo,

  Ik heb sinds enige dagen het feit, als ik overschakel van een zender naar de andere ( of via de back knop terug naar de vorige zender ga) dat er eerst een korststondig beeld , dan even snel zwart beeld ,en dan pas het beeld weer terug.

  Als ik in het Menu kijk bij Signaalontvangst zie ik dat alleen bij Tuner 1 sterkte 58/59 %- Kwaliteit 100% staat.

  Tuner 2 geeft niets aan!, na een poosje wel, als ik aan het overschakelen ben geweest/ cq opnemen, ik krijg er niet echt hoogte van, is dat normaal?,

  BVD voor de hulp/info!  Mvg,

  Sip van den Berg

  Venray.

  Humax 5050C
  Reageer op deze vraag

 • 14-9-2015
  18:37
  2

  Hallo Sip,

  Als je alleen maar een zender bekijkt, kun je inderdaad alleen maar de waarden uitlezen bij tuner 1. Tuner 2 wordt dan niet gebruikt.

  Om ook de waarden daarvan uit te lezen, dien je dus één zender te bekijken en één of twee* (*beperkt mogelijk) andere zenders op te nemen.

  Maar het probleem dat u noemt (kortstondig beeld/zwart beeld etc) kan wellicht worden opgelost door de decoder even terug te stellen naar de fabrieksinstellingen en opnieuw te installeren. Daarbij behoeft in eerste instantie de harde schijf niet te worden geformatteerd, dus opnames blijven behouden.

  We dienen andere instellingen weer even opnieuw te worden gemaakt.

  Mvg. Willem.

 • 22-9-2015
  12:18
  0

  Hallo Willem,

  Dank voor Uw antwoord!
  Nog even een vraagje betreffende Uw antwoord,

  Terug zetten naar de fabrieksinstellingen en opnieuw installeren .

  Is het dan zeker dat mijn opgenomen opnames behouden blijven zoals U schrijft, maar op wat voor manier behoud ik deze opname's?

  En welke andere instellingen moet ik weer opnieuw maken?, moet ik dan ook eventueel de Ziggo card verwijderen en opnieuw insteken?.

  Bvd Voor Uw Hulp en antwoord!

  Mvg, Sip.

 • 22-9-2015
  14:48
  0

  Dag Sip,

  opnames blijven bewaard op de manier zoals deze nu ook aanwezig zijn. Daar veranderd niets aan, daar deze gewoon op de harde schijf staan.

  Let op: als je bij het terug stellen naar de fabrieksinstellingen ook het vakje 'harde schijf' of 'opslagapparaat' formatteren aanklikt, verdwijnen de opnames wel, maar standaard is dat vakje niet aangevinkt.

  het blijft overigens raadzaam de opnames die je echt wilt bewaren, wel z.s.m. veilig te stellen. De manieren waarop je dat kan doen zijn hier allen genoemd en besproken.

  Als er n.l. wat gebeurd, waardoor je de schijf wel MOET formatteren, ben je alles kwijt.

  Alleen de instellingen die je zelf hebt gemaakt, dus het instellen van de resolutie op 1080I bij een Full-Hd tv, het instellen van de begin en uitlooptijden voor het opnemen, etc. dien je na de installatie weer even naar wens in te stellen.

  De smartcard kan gewoon blijven zitten en het terug stellen en opnieuw installeren vergt maar enkele minuten. Dat gaat dus zeer vlot en hiermee verhelp je software problemen.

  mvg. Willem.

 • 22-9-2015
  16:35
  0

  Hallo Willem,

  Dank voor je snelle en deskundige antwoord!
  Ik ga het zeker doen daar het zeer irritant is dat er bij overschakelen naar andere zender er een "zwart beeld"tussen valt!

  Houd je op de hoogte.
  Mvg,
  Sip.

 • 22-9-2015
  19:10
  0

  Dag Sip,

  graag gedaan. Even zwart beeld bij het zappen tussen 2 zenders zie je altijd, maar niet op de manier zoals je op 14-9-2015 hebt genoemd. Maar het is dus niet zo dat de beelden van verschillende zenders meteen in elkaar overgaan.

  In sommige gevallen is dat tegenwoordig wel zo bij nieuwere apparaten, maar doorgaans zie je even een zwart beeld.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  13-9-2015
  10:41

  Hoe zet ik de klok vande humax opde juiste tijd hij loopt nu 4minuten voor.
  Reageer op deze vraag

 • 13-9-2015
  19:08
  0

  Dat is vreemd, want de tijd wordt meegezonden en zou dus altijd correct moeten zijn. je kan het dan ook niet handmatig aanpassen, maar het wil wel nogal eens werken als je een minuut of 10 de spanning geheel van de decoder haalt en deze daarna opnieuw inschakelt.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  8-9-2015
  14:16

  Dag.
  Tuner 1 sterkte 84, kwaliteit 100 BER: 0
  Tuner 2 sterkte 91, kwaliteit schommelt tussen 40-50, BER rond de 2600.
  Tuner 2 defect lijkt mij.
  Heeft het zin om toch nog de fabrieksinstellingen toe te passen?

  Mvg
  Reageer op deze vraag

 • 8-9-2015
  15:48
  0

  Dag,

  dat gaat inderdaad niet goed. De sterkte is met 91% zelfs vrij hoog, maar de kwaliteit is natuurlijk veel te laag. Die moet altijd 100% zijn. De Ber is dan weer te hoog en als je een andere zender kiest, zou die waarde nog veel hoger kunnen worden.

  Het terug stellen zal dan inderdaad niet veel uithalen en het is raadzaam de decoder te laten nazien. Overigens zijn de tuners in de 5050 uitstekend, maar goed, alles kan natuurlijk stuk. Maar reparatie is zeker mogelijk en dat zou ik je ook absoluut adviseren.

  Hierbij de gegevens van Humax:

  Quantis Electronics B.V.
  Vaalserbergweg 317 | 5628 CH | Eindhoven | The Netherlands
  www.quantiselectronics.com
  T +31 (0) 85 5000400

  Mocht je reageren is het raadzaam dat bij de eigen vraag/reactie te doen. De conversatie blijft dan mooi bij elkaar en gemakkelijk terug te vinden, mits er niet al te lange tijd tussen zit.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  7-9-2015
  09:00

  Sinds kort kan ik tijdens het opnemen van een programma op geen enkele zender naar een ander programma kijken. Alle andere zenders geven op dat moment zwart beeld of (in blokken) het beeld van het programma dat op dat moment wordt opgenomen.
  Reageer op deze vraag

 • 7-9-2015
  14:09
  0

  Dag,

  je kan proberen of het baat als je de decoder terug stelt naar de fabrieksinstellingen en opnieuw installeert, maar de kans is groot dat een van de tuners een defect vertoond, waardoor het signaal niet meer goed wordt verwerkt.

  Heb je ook al eens naar de waarden gekeken van beide tuners? Dat doe je door een zender te bekijken en een of twee* (*beperkt mogelijk) andere op te nemen.

  Via het menu zie je dan de sterkte, kwaliteit en BER. Bij die laatste staat achter E6 een getal. Dat dient normaal gesproken altijd 0 te zijn (geen errors) maar zal oplopen bij fouten.

  De sterkte dient minimaal op zo'n 40% te zitten, maar zal vaak hoger zijn, en de kwaliteit dient 100% te zijn en te blijven. Deze zal echter ook vaak wel gaan zakken bij calamiteiten.

  Ik lees graag even het vervolg.

  PS: als je bij het terug stellen van het apparaat niet verkiest de schijf te formatteren, blijven opnames bewaard.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  4-9-2015
  10:52

  Hallo, de afstandsbediening rm-f01 lijkt op kinderslot te staan of zo. deed het gisteren nog prima en vandaag reageert hij niet op opdrachten. Wel knipperen er lampjes, nieuwe batterijen er in helpt niet.
  Reageer op deze vraag

 • 4-9-2015
  17:25
  0

  Het is van belang dat de PVR toets blijft oplichten als er toetsen worden ingedrukt om de decoder/PVR te bedienen. Als de led of leds knipperen, is er iets niet in orde.

  Bij snel knipperen zijn de batterijen aan vervanging toe en het best kun je dan een paar Duracell batterijen gebruiken, daar deze lang dezelfde spanning afgeven.

  Gebruik liever geen oplaadbare batterijen, daar deze doorgaans en lagere spanningsafgifte hebben (1,2 Volt tegen 1,5 Volt bij gewone batterijen) en haal anders eerst even een aantal uren, of een gehele nacht de batterijen uit de afstandsbediening.

  Maar de PVR toets dient dus op te lichten als de decoder wordt bediend.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  31-8-2015
  13:55

  Onze Humax iHDR-5050C neemt ongewenst automatisch elke zaterdagavond omstreeks 19:00 uur het TV programma "Nederland zingt" op. Via Guide nemen wij dat programma regelmatig via Guide enkelmalig op, maar nu gaat dat dus automatisch plaatsvinden.
  Op het Guide scherm staat geen symbool en toch wordt het opgenomen.

  Vragen:
  Hoe kunnen wij deze opnamen doen stoppen cq. ongewenste instelling verwijderen????
  Wilt U ons a.u.b. ondersteunen met een voor bejaarden leesbare informatie??
  Reageer op deze vraag

 • 31-8-2015
  17:01
  0

  Dag,

  op 12-8-2015 had ik dit al genoemd, maar zal het in dit geval nogmaals plaatsen:

  Hier zijn meerdere opties:

  "Hoe verwijder je een programma dat dagelijks opgenomen wordt terwijl dat niet de bedoeling is".

  -Druk op 'schedule' van de afstandsbediening.
  -Selecteer je programma, en druk op opt+.
  -Druk dan nogmaals op opt+ of op de OK toets.

  Je kunt, als je twee keer achter elkaar op 'media' drukt, een reeks opnames aanvinken met de OK-knop en daarna deze aangevinkte opnames allemaal tegelijk deleten (met de rode knop).

  Ga via "guide" naar "timer (gele knop)" hier staan de geplande programma's, vervolgens selecteren en via opt+ wissen

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  29-8-2015
  15:33

  Beste,
  Is het mogelijk via de usb op de tuner een opgenomen film weg te zetten naar een usb stick of externe harde schijf?
  Alvast bedankt,
  Reageer op deze vraag

 • 29-8-2015
  17:10
  0

  Ja, en opname kan op een externe harde schijf worden gezet. Een USB stick is eigenlijk niet geschikt, daar je dan tegen wat beperkingen aanloopt.

  Ik zal daar dan ook niet teveel op in gaan.

  Als je een schijf gebruikt, dient deze tenminste 100 GB te zijn en maximaal 1 TB. De schijf dient wel vooraf door de PC geformatteerd te worden in Ext.3, daar het anders niet zal werken. Je kan dan ook grote bestanden overzetten. De nieuwere decoders kunnen zelf de schijf formatteren, maar dat kan de 5050 niet.

  Nog beter is het echter de decoder op te nemen in je netwerk, waarvan op dit onderwerp niet lang geleden een uitleg is geplaatst. Hierboven even 'netwerk' invullen brengt je volgens mij ook naar het juiste onderwerp.

  Je kan dan bestanden overzetten op de PC, daar eventueel bewerken en opslaan, of op DVD zetten (SD content).

  Als er met een externe schijf iets misgaat, is de kans n.l. aanwezig dat je alles kwijtraakt. Bovendien is het vrij kostbaar en is de schijf alleen nog te gebruiken op de 5050 zelf.

  Het opnemen in je netwerk, ofwel werken met FTP is daarom ook de meest gebruikte optie.

  Mvg. Willem.

 • 29-8-2015
  17:12
  0

  PS: vanaf 6-7-2015 en de vragen daaronder is allerlei info te vinden over het verplaatsen van bestanden, het opnemen in het netwerk etc. Het betreft de vragen van Kho en/of Arnaud.

  Gr. Willem.

 • Vraag

  24-8-2015
  20:53

  Opnames programmeren , hoe stel ik de extra tijd voorafgaand en nadat het programma volgens de elektronische TV gids loopt, in.
  Ik wil dat er automatisch 20 minuten extra ivm uitloop van de programma's wordt opgenomen . Kun je dat vooraf instellen?
  Reageer op deze vraag

 • 24-8-2015
  21:02
  0

  Dat kun je inderdaad instellen, en dit is uiteraard dan ook in de handleiding terug te vinden.

  maar je kan het zo terug vinden:

  -Menu
  -Instellingen
  -Voorkeuren
  -Opname
  -Tijd instellen voor opname en uitloop.

  Je kan het zelfs nog aanpassen als een opname loopt. Hiervoor raad ik je aan eens op dit onderwerp rond te kijken of gebruik te maken van de zoekfunctie hierboven. Vul daar b.v. opnemen , of opname in.

  En sla de handleiding er eens op na, want uiteraard is daarin het meest terug te vinden.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  18-8-2015
  22:59

  Mijn humax laat niet zien welke programma's zijn opgenomen. Ik krijg de optie voorgelegd om de harde schijf te formatteren, maar dan worden alle opnames gewist. Hoe kom ik bij de oude bestanden???
  Reageer op deze vraag

 • 19-8-2015
  02:29
  0

  Kijk eens bij de vraag hieronder. En...lezen loont, want er zijn al tal van oplossingen etc. te vinden op dit onderwerp. En dat is goed bedoeld, want met wat doorlezen, of door gebruik te maken van de zoekfunctie hierboven kun je wellicht het antwoord al vinden en hoef je daarop niet te wachten.

  Wil het echt niet, herhaal dan dus die stappen, maar soms kom je er echt niet onderuit de schijf te moeten formatteren. De reden ook waarom ik er hier en elders vaak op hamer, de opnames die je echt wilt bewaren, z.s.m. op te slaan op een ander medium, middels b.v. FTP.

  Doe je dat niet, kan het zomaar eens voorkomen dat je alles kwijt bent.

  PS: ik zou eerder op de avond gereageerd hebben, maar we zaten hier zonder Internet...

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  18-8-2015
  19:09

  Ik heb het volgende probleem
  bIj media zie ik opnames niet meer en kan ook niet opnemen wat kan het probleem zijn (humax 5050c)
  Reageer op deze vraag

 • 18-8-2015
  19:17
  0

  Hallo,

  dat is vaak te wijten aan een software fout. Soms al op te lossen door eenvoudigweg een tiental minuten de spanning geheel van de decoder te halen. Herhaal dit anders nogmaals.

  Stel anders het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen en installeer deze opnieuw. Dat is overigens ook aan te bevelen, daar je dan de software fouten doorgaans weer blijvend verwijderd.

  De schijf behoeft hierbij NIET te worden geformatteerd, dus opnames blijven bewaard.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  17-8-2015
  22:51

  Ik kan mijn WiFi wachtwoord niet invoeren omdat hier een & teken in zit en deze vind ik niet terug bij de cijfers, letters en tekens van de Humax, klopt dat?
  Reageer op deze vraag

 • 17-8-2015
  23:58
  0

  Kijk even bij mijn reactie van 6-7-2015 21:42 bij Kho en Arnaud.

  Het vraagteken of andere tekens zijn niet nodig en kunnen dan ook niet worden ingevoerd. De naam die nodig is HumaxFTP en het wachtwoord is 0000.

  Het gaat dus gewoon om het wachtwoord van de decoder. Als je deze hebt gewijzigd, geef je uiteraard dat wachtwoord in. Maar standaard is deze 0000.

  Op dit onderwerp vind je nog meer info als je b.v. zoekt op FTP.

  mvg. Willem

 • Vraag

  17-8-2015
  08:09

  IK WIL GRAAG MEERDERE FILMS VOORAF PROGRAMMEREN. WELKE INSTELLING MOET IK HIERVOOR GEBRUIKEN.
  Reageer op deze vraag

 • 17-8-2015
  12:21
  0

  Je kan dat doen via de Guide: ga naar de Guide en kies voor eenmalig of een van de andere opties welke je dan ziet.

  Of: Ga naar de Guide en druk vervolgens op de gele toets. Nu kom je terecht in een timer planning waarbij je vooruit kan programmeren.

  Of gebruik de Schedule toets. Om deze planningen later te verwijderen: zie de info op dit onderwerp.

  Het is sowieso raadzaam eens wat berichten hier door te nemen, daar er al zeer veel is behandeld. Je kan ook de zoekfunctie hierboven gebruiken en uiteraard is het daarnaast zeer raadzaam de handleiding te raadplegen.

  Mvg. Willem.

 • 17-8-2015
  12:22
  0

  PS: op 12-8-2015, een paar vragen naar onder dus kun je zien hoe je de planningen weer ongedaan kan maken.

  Gr. Willem.

 • Vraag

  14-8-2015
  16:08

  Ik heb nieuwe harde schijf gehaald en in laten zetten maar nu kan ik niet naar m'n media en niet meer pauzeren of terug spoelen .... gr peter
  Reageer op deze vraag

 • 14-8-2015
  20:04
  0

  Dag Peter,

  dan is er iets niet goed gegaan. Volgens mij deelt de 5050 de schijf ook automatisch in, maar hier is kennelijk toch iets misgelopen, want de punten die jij noemt, zijn grootdeels ondergebracht op een bepaald deel van de schijf, dat hiervoor is ingericht.

  Zo heeft de 5050 standaard wel een schijf van 350 Gig, maar zul je gemerkt hebben, dat deze 'netto' kleiner is.

  Een deel is n.l gereserveerd voor pauzeren, time-shift, w.o. uiteraard ook het terug spoelen en voor het opslaan van foto's filmpjes en muziek. Is dat laatste nog wel mogelijk?

  Vraag is even wat voor schijf er ingezet. Is dat dezelfde? Niet elke schijf is geschikt, maar ik heb wel een voorbeeld van een grotere schijf waarbij na plaatsing alles weer uitstekend werkte.

  Maar zoals ik het nu bekijk, is de schijf niet meer goed ingedeeld.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  12-8-2015
  20:20

  we waren op vakantie,en een vriendin heeft voor ons iets opgenomen dat dagelijk herhaalt. Nu krijg ik deze opname niet gestopt. het opname logo blijft in het scherm staan. hoe verwijder ik dat?

  Reageer op deze vraag

 • 12-8-2015
  20:29
  0

  Hier zijn meerdere opties:

  "Hoe verwijder je een programma dat dagelijks opgenomen wordt terwijl dat niet de bedoeling is".

  -Druk op 'schedule' van de afstandsbediening.
  -Selecteer je programma, en druk op opt+.
  -Druk dan nogmaals op opt+ of op de OK toets.

  Je kunt, als je twee keer achter elkaar op 'media' drukt, een reeks opnames aanvinken met de OK-knop en daarna deze aangevinkte opnames allemaal tegelijk deleten (met de rode knop).

  Ga via "guide" naar "timer (gele knop)" hier staan de geplande programma's, vervolgens selecteren en via opt+ wissen

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  12-8-2015
  11:43

  Ik kan niet meer opnemen 5050c , ik krijg elke keer als ik m aan doe ook een melding dat ik opnieuw moet formateren.
  Kan iemand me vertellen wat het probleem is en of t opgelost kan worden ?
  Gr Peter
  Reageer op deze vraag

 • 12-8-2015
  12:55
  2

  Hallo Peter,

  heb je de decoder nu al wel geformatteerd? Zo nee, doe dit wel even, zo ja, stel de decoder dan ook even terug naar de fabrieksinstellingen en installeer deze opnieuw.

  Op dit onderwerp staat ook een uitgebreide manier van terug stellen welke vaak werkt als de 'normale' manier dat niet doet.

  Laat de afloop anders even weten.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  9-8-2015
  11:52

  hoe schakel ik de sandby uit zonder de stekker eruit te trekken?
  Reageer op deze vraag

 • 9-8-2015
  17:49
  0

  Dat kan door d schakelaar achterop te gebruiken, mits je daar een beetje eenvoudig bij kan.

  Maar als je de decoder regelmatig gebruikt, schakel deze dan niet geheel uit, daar regelmatig de software op de smartcard bijgewerkt zal worden, evenals de Guide.

  Mvg. Willem

 • Vraag

  5-8-2015
  16:14

  Vraag even naar boven gehaald door Willem (beheer):

  Goede middag,

  ik heb ook in beeld staan : de zender is versleuteld of niet beschikbaar. Maar ik kan helemaal niks meer. Ik kan niet van zender wisselen, zelfs uitzetten lukt niet. Weet iemand een oplossing?

  Ik heb de stekker er al uit gehaald en weer erin, maar hij komt dan weer terug op dezelfde zender. Ik hoop op antwoord.

  Groetjes Esther
  Reageer op deze vraag

 • 5-8-2015
  16:22
  2

  Dag Esther,

  normaal gesproken is het issue verholpen als je de spanning even geheel van de decoder haalt. Doe dat in dit geval voor tenminste 10 minuten. Als het goed is zal daarna de decoder weer gewoon werken.

  wat je ook kan doen is dit:

  -Haal de spanning van de decoder
  -Schakel de Tv uit
  -Haal alle kabels even los, dus naast de HDMI, ook de coax kabel.
  -Sluit na een tiental minuten de HDMI kabel weer aan, maar laat de coax kabel los
  -Schakel de decoder in
  -Schakel de Tv in
  -Wanneer de decoder is opgestart, stel deze dan terug naar de fabrieksinstellingen en installeer deze opnieuw, zonder de harde schijf te formatteren. Opnames blijven dan bewaard.
  -Schakel daarna de decoder in stand-by
  -Sluit de coax kabel weer aan
  -Schakel de decoder in.

  Het issue zou nu verholpen moeten zijn.

  Mvg. Willem.

  PS: ik heb nu de vraag omhoog gehaald, maar als er vragen zijn, stel deze dan niet bij een andere vraag of reactie, maar doe dat even als nieuwe vraag.


 • Vraag

  3-8-2015
  21:01

  Dag lezers,

  Wij horen graag uw mening. Continu wordt gewerkt aan verbetering van deze website. Uw mening is daarbij belangrijk. Als u rechts in uw browser het boekje aanklikt, krijgt u een vragenlijst met 10 korte vragen.

  Alvast dank voor het invullen.

  Willem/gebruikershandleiding.com
  Reageer op deze vraag

 • 3-8-2015
  21:02
  0

  U kunt ook gebruik maken van deze link

 • Vraag

  21-7-2015
  16:08

  Ik wil graag een update doen want bij net 5 heb ik de hele tijd blokken...Zooooo irritant!!! Maar ik weet niet hoe ik t moet doen?
  Reageer op deze vraag

 • 21-7-2015
  18:42
  0

  Dat ga je met een update zeer waarschijnlijk niet verhelpen. De updates die worden uitgebracht hebben daar nauwelijks tot geen invloed op, maar in het menu vind je de optie update terug.

  Als die optie aanklikbaar is (zichtbaar) dan kun je kiezen voor downloaden. Laat de decoder zo lang zijn gang gaan tot deze zelf weer start met de weergave! Onderbreek de updates dus nooit!

  Als de optie niet aanklikbaar is (grijs) dan heb je de laatste versie al op de decoder staan.

  Wat de problemen betreft: toets hierboven bij de zoekfunctie (gele vlak) even 'artefacten' in en klik op zoeken. Je ziet dan een aantal berichten/antwoorden m.b.t. dit issue.

  Volg die tips eens en kijk dan of het baat, maar uiteraard kan de fout ook elders liggen.

  Mvg Willem.

 • Vraag

  19-7-2015
  20:13

  Hallo,ik kan mijn opgenomen programma's ineens niet meer afspelen op m'n humax,hoe is dat mogelijk?

  Groetjes Mieke
  Reageer op deze vraag

 • 19-7-2015
  21:11
  2

  Hallo Mieke,

  haal even een minuut of 10-15 de spanning van de decoder en probeer het daarna nog eens opnieuw.

  Als dat niet werkt is het raadzaam de decoder terug te stellen naar de fabrieksinstellingen en opnieuw te installeren. Zorg er echter voor dat je hierbij de schijf NIET wist. Opnames blijven dan bewaard. maar verder dien je alles wel even opnieuw in te stellen.

  Het terug stellen en opnieuw installeren beslaat echter maar enkele minuten en verhelpt software issues.

  Ik ben benieuwd naar het resultaat.

  mvg. Willem.

 • 20-7-2015
  12:35
  1

  Dank je,het is gelukt en speelt weer alles af!

  Groetjes Mieke

 • 20-7-2015
  13:27
  0

  Dag Mieke,

  dat zijn berichten! Dank voor de respons, en is er nog eens wat, op dit onderwerp staat al veel, maar anders kun je het altijd even vragen.

  Ik weet niet alles, maar we komen er doorgaans prima uit.

  Mvg. Willem.

 • 22-7-2015
  16:02
  2

  Ik kan mijn programma van mijn humax niet afspelen

 • 22-7-2015
  16:40
  0

  "Ik kan mijn programma van mijn humax niet afspelen".

  Kijk eens hierboven. Of is dat al geprobeerd?? Geef anders even wat meer info in een NIEUWE vraag a.u.b. Dan gaan er geen dingen en vragen van verschillende mensen door elkaar lopen.

  Mvg. Willem.
  Sitebeheer.

 • Vraag

  16-7-2015
  18:47

  ik heb een Humax 5050c, ineens verspringen de zenders uit zichzelf .....wat kan er aan de hand zijn?
  alvast bedankt.
  Reageer op deze vraag

 • 16-7-2015
  20:54
  0

  Dan kun je het best de decoder terug stellen naar de fabrieksinstellingen en opnieuw installeren. Je behoeft daarbij de HDD niet te formatteren, dus opnames blijven bewaard.

  verder dien je wel alles even opnieuw in te stellen.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  16-7-2015
  18:13

  ik wil de humax starten maar ik krijg alleen maar flikkerbeeld
  Reageer op deze vraag

 • 16-7-2015
  20:50
  2

  Heb je al een andere HDMI kabel en/of ingang op de Tv geprobeerd? Probeer het anders even middels scart en stel dan de decoder eens terug naar de fabrieksinstellingen en installeer deze opnieuw.

  Dat laatste hoeft natuurlijk niet als de decoder wel werkt met een andere HDMI kabel ofg bij een andere ingang op de Tv.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  10-7-2015
  14:37

  Ik heb per ongeluk een herhalings programma geprogrammeerd ,maar ik krijg hem niet meer eruit. help
  Reageer op deze vraag

 • 10-7-2015
  14:59
  0

  Vul in het gele zoekvlak even 'wissen' in en klik op zoeken.

  Ga dan naar het 2e bericht (7-6-2015 18:24) en je ziet allerlei mogelijkheden.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  6-7-2015
  21:21

  Dag Willem,

  We hebben het modem losgekoppeld van het net en hem daarna enige tijd uitgeschakeld. Hetzelfde hebben we gedaan met de decoder (Humax). Daarna hebben we de Humax middels de Network Cross Cable (FTP Cat6) rechtstreeks aangesloten op de router. In het menu van Humax (Systeeminstellingen > Netwerk) zagen we het IP-adres verschijnen. We hebben dat adres genoteerd, en de kabel vervolgens weer gebruikt om de laptop en Humax met elkaar te verbinden. Op FileZilla hebben we bovengenoemd IP-adres ingegeven, de gebruikersnaam ingevuld (humaxftp) en het wachtwoord (0000). Maar helaas zonder resultaat. Ook hielp het niet om het IP-adres van de Humax en dat van de laptop met 1 te verhogen. Het lukt kortom niet om de Humax en de laptop met elkaar te verbinden. Zie jij misschien nog oplossingen?

  Vriendelijke groet, dank alvast,
  Kho en Arnoud
  Reageer op deze vraag

 • 6-7-2015
  21:42
  2

  Dag Kho en Arnoud,

  ik heb laatst ook deze optie genoemd:

  • Sluit uw iHDR 5050c met een UTP netwerkkabel aan op uw router van uw thuisnetwerk.

  • Druk op - Menu - Systeeminstellingen - Netwerk van uw HUMAX en schakel uw netwerk in op DHCP En druk op “OK”. Na enkele sec. worden de adressen ingevuld en heeft u verbinding.

  • Kijk welk IP adres is verkregen.

  • Open Internet Explorer op uw PC en type ftp://je_verkregen_ipadres bv. ( link )
  Vul in (naam: HumaxFTP en wachtwoord: 0000 indien u dit niet veranderd heeft)

  • Om de mappen en de bestanden te kunnen downloaden moet je een FTP site in windows verkenner openen. Klik op “pagina”rechtsboven in internet explorer (zie fig.)

  • Klik in de verkennen op de bestanden die je wilt kopiëren nu met je rechter muisknop. Klik nu op “kopiëren” in het pulldown menu of sleep de bestanden naar een locatie op uw PC. De video-bestanden hebben de extentie .ts

  • Op deze manier kunnen videobestanden opgeslagen worden op uw PC waarna ze op een ander medium kunnen worden opgeslagen.

  Je kan dus de decoder ook gewoon op deze manier aansluiten en zo bestanden delen met de PC. Alleen kan de 5050 nog geen verbinding maken met het Internet zelf.

  Maar het is dus niet noodzakelijk de decoder rechtstreeks aan te sluiten op de PC. Dat kan ook gewoon via het modem/router, zodat je ook op andere plaatsen in huis verbinding kan leggen.

  Sluit dus gewoon beide apparaten eens aan op het modem/router en niet rechtstreeks op elkaar.

  Bij andere modellen doe je dit doorgaans ook, maar de nieuwere modellen zijn ook in staat verbinding te maken met het Internet voor de verzending van de opdrachten voor Interactieve Tv (Ziggo) waarbij het Internet zelf ook van een andere provider als Ziggo mag zijn.

  Mvg. Willem.

 • 6-7-2015
  21:45
  2

  PS: een antwoord kun je het best bij deze vraag/reactie plaatsen. Alles blijft dan bij elkaar en overzichtelijk.

  Ik kan evt. de andere vragen/reacties nog wel verplaatsen en de oude verwijderen, maar laat die nu nog maar even staan.

  Mvg. Willem.

 • 12-7-2015
  00:30
  1

  Dag Kho en Arnoud,

  hoe is het nu afgelopen? Werkt alles nu naar wens?

  Mvg. Willem.

 • 12-7-2015
  19:18
  1

  Dag Willem,

  Het is gelukt om een rechtstreekse verbinding te leggen tussen de router en Humax. Via het verkregen IP-adres kunnen we nu op de harde schijf van Humax komen en videobestanden kopiëren naar de computer. Maar nu dient het volgende probleem zich aan. De gekopieerde bestanden (extensie .ts) hebben wel beeld, maar geen geluid. Weet jij waar dit aan zou kunnen liggen?

  Alvast bedankt weer!

  Vriendelijke groet,
  Kho

 • 13-7-2015
  13:10
  2

  Dag Kho,

  de 5050 kan i.t.t. de nieuwere modellen, nog niet echt streamen, wat inhoud dat je het bestand eerst in zijn geheel naar de PC dient te kopiëren.

  Om het dan gebruiken kun je het best gebruik maken van VLC player, welke je zo kan downloaden.

  Maar niet alle bestanden zij weer te geven, want de 5050, is net als de andere modellen overigens, geen echte mediaspeler.

  Wil je veel bestanden kunnen weergeven dan is het raadzaam daarvoor een echte mediaspeler aan te schaffen, welke je al hebt voor zo'n 100 Euro.

  Mvg. Willem.

 • Vraag

  6-7-2015
  20:04

  Dag Willem,

  Veel dank voor de aanvullende informatie! Ik ga vanavond een nieuwe poging wagen, en laat je weten wat de uitkomst is.

  Met vriendelijke groet,
  Arnoud
  Reageer op deze vraag

 • 6-7-2015
  20:30
  2

  Dag Arnoud (Kho?)

  graag gedaan en succes!

  Gr. Willem.Handleiding zoeker Humax

Op de hoogte blijven

Schrijf u in en ontvang emails voor uw Humax iHDR-5050C bij:

 • nieuwe vragen en antwoorden
 • nieuwe handleidingen
 

Overig


Alle Humax handleidingen

Contactgegevens van Humax


Gebruikershandleiding.com is een website van © 2015 WEBenz

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

- lees eerst de handleiding door;

- controleer of uw vraag al eerder door iemand anders is gesteld;

- probeer uw vraag zo duidelijk mogelijk te stellen;

- heeft u een probleem en al geprobeerd om dit op te lossen, vermeld dit erbij aub;

- heeft u een oplossing gekregen van een bezoeker dan horen wij dat graag;

- wilt u een reactie geven op een vraag of antwoord, gebruik dan niet dit formulier;

- uw vraag wordt direct op de website gezet; vermijd daarom persoonlijke gegevens in te vullen;


Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product: Humax iHDR-5050C handleidingSpam

Haatdragende of gewelddadige inhoud

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.


Persoonlijke of privégegevens

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.


Promotie/advertentie gerelateerd

Overig

Uw vraag is op deze pagina toegevoegd

Wilt u een email ontvangen bij een antwoord en/of nieuwe vragen? Vul dan hier uw emailadres in.Uw melding over misbruik is verstuurd

Hartelijk dank hiervoor. Wij gaan ernaar kijken en verwijderen de vraag indien nodig.