• Hallo,

    Ik heb de volgende vraag. Ik heb het niet kunnen vinden, maar wellicht heb ik de verkeerde zoektermen ingevuld.

    We hebben de humax nu al jaren en nog nooit geformatteerd. We kunnen steeds minder programma's opnemen. Net of heeft hij steeds wat meer geheugen opgebruikt wat je niet opnieuw kunt gebruiken. Waar het in het begin nog niet zo opviel, met zo'n 40 films, kunnen we nu nog maar een 10 films kwijt voor hij al vol is.

    Vraag: waar ligt dit aan en is dit ongedaan te maken?

    Groeten Wendy (ja Willem, dezelfde ;) )

    Gesteld op 24-1-2016 om 13:49 in forum Humax iHDR-5050C Misbruik melden
    • Dag Wendy.

      Dat ga je ook niet vinden, want dit is iets wat eigenlijk niet kan. Als je een bestand wist, wordt dat n.l. in zijn geheel gewist en is dan ook echt weg. De ruimte die dan vrijkomt moet dus weer diezelfde zijn.

      Nu kan formatteren wel iets uitmaken, zeker als het op de werking aankomt, maar het mag niet zoveel in schijfruimte schelen. Maar wat wel kan schelen is dat men voorheen, ook op HD zenders, nog vaak uitzond in SD. Ook worden veel uitzendingen voor het oog wel uitgezonden in HD maar die programma's betreffen vaak ge-upscalde SD uitzendingen. Lang niet alles is n.l. ook opgenomen in HD.

      Maar de 5050 heeft maar een schijf van 350Gig bruto. Daar gaat dus nog een deel vanaf en als je het hebt over 40 films, heb je het over flinke bestanden, want het journaal in HD verbruikt al zo'n 4GB en dan heb je het over 20 minuten. Is een film dus 4 keer zo lang, houd dat al in dat er dan al 16 Gig wordt gebruikt. En dan reken ik nog niet eens zoveel tijd voor een film. Stel dat je dus zo'n 18 Gig voor een film uittrekt, dan zouden er 20 op kunnen als je de hele schijf al kan benutten en dat laatste kan dus niet eens.

      Uitzendingen in SD content nemen veel minder ruimte in en dan ligt het dus ook heel anders. In dat geval kan ruim het dubbele erop, maar daar je nu doorgaan in HD opneemt, verbruikt dat dus meer ruimte.

      Je kan dat dus niet ongedaan maken, of je moet al gaan opnemen vanaf de SD zenders, maar het formatteren kan wel iets scheen. Echter nooit zoveel als dat jij in je voorbeeld noemt.

      Mvg. Willem.

      Geantwoord op 24-1-2016 om 19:26

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Hallo Willem,

      Dank voor je antwoord. Dan zal het waarschijnlijk met de SD te maken hebben... Het speelt ook al een hele tijd. We hebben het zelfs meerdere malen getest; als we iets van bv 120 minuten verwijderen (gestopt door vol) konden we daarna minder minuten opnemen (van hetzelfde net).
      Vervolgens hadden we ons er bij neergelegd, maar ik was nu toch nieuwsgierig. Ook omdat we deze nu weggeven.

      En ja, je hebt gelijk; ik koop nog een afstandsbediening voor mijn ouders ;)

      Groeten Wendy Geantwoord op 24-1-2016 om 20:21

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Dag Wendy.

      Ik moet zeggen dat ik dit toch weinig zie. Zoals gezegd kan het wel iets schelen, maar niet zoveel. Maar wellicht dat het formatteren er straks iets aan bijdraagt. Die je dat niet regelmatig, kan het tot problemen leiden, al is ook dat niet altijd het geval.

      Maar zo wel, dan merk je dat op aan fouten tijdens het opnemen. En zoals gezegd zit er dus een aanzienlijk verschil tussen SD en HD content, en het zegt dan dus niet eens zoveel of de opnames afkomstig zijn vanaf dezelfde zender. Want ook al geeft een zender altijd HD aan, zoals NPO1HD, NPO2HD, RTL4HD, RTL7HD, wil dat nog niet zeggen dat elk programma dan ook in HD wordt uitgezonden. Men denk dat vaak wel, maar zo ligt het dus niet.

      En lang niet altijd is een opname dus ook gefilmd in HD. En dat verschik kun je echt goed opmerken. Kijk maar eens naar het Journaal op NPO1 en b.v. een uitzending van RTL Late Night. Bede zouden in HD zijn, maar die laatste is niet scherp als je dit goed bekijkt.

      En zoals al aangegeven neemt een HD uitzending aanzienlijk meer ruimte in.

      Maar ik zou de 5050 zeker even een paar keer formatteren voordat die naar je ouders gaat. Dat kan nooit kwaad.

      Mvg. Willem.
      Geantwoord op 24-1-2016 om 22:13

      Waardeer dit antwoord (2) Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info