• Situatie: Humax iHDR-5050C (software HDPXCIR 1.00.31) via HDMI naar Onkio A/V versterker via HDMI naar Samsung HD TV - bediening met Harmony One.
    De installatie is een aantal jaren oud.
    Ik heb een electronica/IT achtergrond.
    Nieuw probleem: de Humax start zeer langzaam op - het duurt minimaal 3 minuten voordat ik beeld (en geluid heb).
    TV en versterker staan op de juiste ingangen.
    De Humax geeft ruim eerder aan dat 'ie op een zender staat afgesteld, maar geeft geen signaal door aan de versterker - deze (en de TV) geeft de melding 'geen signaal'.
    Tijdens het opstarten (na het 'booten' van de Humax) geeft de versterker tot twee keer toe aan het (geluids)signaal te ontvangen met de melding 'Dolby Digital', maar er is geen geluid (en beeld).
    Na deze melding verschijnt weer de melding 'geen signaal' (op versterker en TV).
    Uiteindelijk (dus zonder ingrijpen van mijm kant) werkt alles normaal.
    Opmerkelijk: Als de Humax (volledige installatie) enige tijd na uitschakelen opnieuw wordt opgestart gaat alles wel vlot - zelfs als deze herstart na een uur of 3 is.
    Het lijkt er op dat als de Humax 'koud' is (uren heeft uitgestaan) er 'iets' moeilijk op gang komt.
    De installatie (incl. Humax) een minuut van de netspanning halen helpt niet.
    ik sluit niet voor 100% uit dat het aan iets anders dan de Humax ligt, maar, als de meldingen van de versterker zie, lijkt het er sterk op aan de Humax te liggen.
    Is dit het begin van het einde?

    Groeten, Peter

    Gesteld op 24-10-2015 om 16:59 in forum Humax iHDR-5050C Misbruik melden
    • Dag Peter,

      Als de decoder echt lang in het opstartmenu blijft hangen, dan kan dat aanleiding zijn tot een aankomend issue, b.v. de harde schijf, maar voor het einde van de decoder vrees ik niet echt, want de 5050 is een uitstekend apparaat die weinig problemen laat zien en vrij lang meegaat.

      Maar daar de decoder is aangesloten op de receiver, kan dat soms ook tot problemen leiden. Daarom is het raadzaam de decoder ook even rechtstreeks aan te sluiten op de Tv.

      Echter kan er ook sprake zijn van een software fout in de de decoder. Dat is iets wat vaker voorkomt. Een minuut loskoppelen van het net, zal dan doorgaans geen effect hebben, of het probleem keert daarna weer terug.

      Wat dan wel helpt, is het terug stellen van de decoder naar de fabriekstand, waarna je deze opnieuw installeert. Daarmee worden software problemen verholpen, en doorgaans komt een probleem dan ook niet snel terug.

      Helaas werkt de optie om de 5050 van de energiespaarstand te halen nog niet zo als bij de nieuwere modellen, waarbij die laatsten in dat geval binnen een paar seconden opstarten. De 5050 kan wel van de energiespaarstand worden gehaald, en zal dan de tijd aangeven in stand-by, maar zal helaas niet vlotter opstarten.

      Echter is de tijd die je aangeeft natuurlijk veel te lang en daarom raad ik dus aan de decoder terug te stelen en opnieuw te installeren en dan even te bekijken wat het resultaat is, en mocht dat onverhoopt niet helpen, dan is het raadzaam de decoder rechtstreeks aan te sluiten op de Tv, zodat je ook dan kan zien wat het resultaat is.

      Veel succes en ik hoop even de afloop te lezen.

      Mvg. Willem.

      Geantwoord op 24-10-2015 om 21:03

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Hallo Willem, vanochtend de Humax terug naar de fabrieksinstellingen gezet en uiteraard de diverse instellingen en favorieten aangemaakt.
      Hij staat (een stond) op de energie spaarstand - 'm daar van afhalen heeft inderdaad geen effect (had ik al geprobeerd - bovendien is 'ie altijd 'snel' geweest in de spaarstand).
      Ik was al bang dat je zou vragen de versterker te elimineren. De apparatuur staat in een meubel en ik kan niet bij de achterkant - dus dat wordt een deel verwijderen en de rest kantelen om bij de connectors te komen. Ach kan ik daar ook weer eens de stofzuiger z'n werk laten doen :-) en gelijk de gebroken glasvezel kabel tussen TV en versterker vervangen :-)
      Zo heeft ieder nadeel z'n voordeel.
      Eerst morgenochtend eens kijken of het terugstellen geholpen heeft en als dat niet zo is de dag daarna bekijken wat er gebeurd zonder de versterker er tussen.
      Helaas moet ik steeds een dag wachten om het effect te zien, maar ik hou je op de hoogte.
      Groeten, Peter
      Geantwoord op 25-10-2015 om 10:19

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Dag Peter,

      standaard staat elke Humax model in de energiespaarstand. Alleen de oude modellen kennen deze optie nog niet. Als je deze uitschakelt, dan zal dit bij het terug stellen weer terug gedraaid worden.

      Maar de nieuwere modellen startten in deze stand redelijk traag op, maar binnen een paar seconden als je de energiespaarstand uitschakelt. Deze hebben ook de optie de decoder in stand-by te zetten als je deze een paar uur niet bediend, maar ook dat kan worden uitgeschakeld.

      De 5050 laat wel de tijd zien in stand-by als je deze van de energiespaarstand haalt, net als de nieuwe modellen.

      Maar het probleem wat je noemt herken ik wel. Ook hier moet de kast naar voren, maar gezien die op vilt staat is dat redelijk goed te doen, en ik heb de kast verstevigt, de gehele achterzijde verwijderd, en voorzien van doek met klittenband zodat er toch geen stof ik kan (komt er toch in ;-) en het er netjes uitziet.

      Maar goed, wellicht is het in jou geval nog niet nodig, en heeft het terug stellen geholpen. Bij veel issues kan dat een goede oplossing zijn en doorgaans heeft dat dus een uitstekend effect, maar ja, op afstand kun je natuurlijk niet altijd meteen aangeven wat er aan de hand is, daar je lang niet altijd de situatie kent.

      Ik was dus al blij dat je flink wat info had verschaft, want vaak moet ik het doen met een paar regeltjes...

      Ik hoop dat het heeft geholpen, en anders moet je toch even aan het verbouwen en je wilt vaak niet weten wat er allemaal achter zo'n kast huist ;-)

      Maar je zou eigenlijk wel meteen het resultaat moeten kunnen zien. En als het goed is, komt het na het terug stellen, als het tenminste om een software probleem gaat, niet, of niet snel terug. Maar je kan nooit helemaal voorkomen dat een decoder een keer gereset dient te worden.

      Succes!

      Mvg. Willem.
      Geantwoord op 25-10-2015 om 16:23

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Hallo Willem, nog geen tijd gehad om 'stof te zuigen', maar bedacht me dat er ook een andere manier is om de versterker te 'elimineren'. Omdat ik niet weet wat de minimale tijd is tussen twee slechte opstarts (het lijkt tussen de 3 en 6 uur te liggen) heb ik 1 test per dag gedaan.
      De eerste dag: de Humax gedurende de nacht aan laten staan en na opstaan de TV en versterker aangezet.
      De tweede dag: na opstaan de versterker aangezet, gegeten en de honden uitgelaten en daarna de TV en Humax aangezet.
      Wat blijkt: op de eerste dag duurde het opstarten nog steeds lang terwijl ik de tweede dag 'direct' beeld had (uiteraard pas na opstarten van TV en Humax) . Het is dus niet de Humax, maar de versterker die de problemen veroorzaakt.
      Ze hebben vast geen Willem bij Onkyo ??

      Groen en bedankt voor de support, Peter Geantwoord op 28-10-2015 om 08:54

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Dag Peter,

      haha, nee ik plaats inderdaad niet overal. Heb al wel veel rubrieken on der de aandacht, en heb op Kieskeurig destijds heel veel gedaan, maar dat is niet bij te houden...

      Maar goed, in feite is je probleem redelijk eenvoudig op te lossen, door de Humax rechtstreeks aan te sluiten op de Tv middels HDMI en op de receiver middels de optische uitgang van de Humax.

      Deze laatste kan wel uitsturen in Dolby Digital maar niet in het HD (geluid) en dus maakt het wat dat betreft dus geen enkele verschil, hoe je het aansluit.

      Voorheen was het zelfs nog beter het zo te doen, daar anders altijd de receiver aan moest, wilde men even Tv kunnen kijken. Later werd dat aangepast en kon de receiver in stand-by staan om ook dan het HDMI signaal door te voeren, met wel als nadeel dat de receivers in stand-by veel meer energie gingen verbruiken.

      Nu hoort het natuurlijk ook via HDMI goed te werken, maar dit lijkt me de snelste en goedkoopste optie: snel beeld en toch Dolby Digital 5.1 geluid als je dit wenst!

      En,,,, graag gedaan.

      Mvg. Willem. Geantwoord op 28-10-2015 om 14:43

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info