• Geluid naar (stereo) luidsprekers sturen kan via drie aansluitingen, nl:
    SCART, Optisch of halen uit HDMI:
    a. welke is de beste?
    b. is de een analoog en de ander digitaal?
    c. of zijn ze alle drie afkomstig van de (dezelfde) tuner, m.a.w. identiek?
    d. en gelijktijdig uitgezonden, m.a.w. zit er wel of geen tijdsverschil in deze signalen?
    e. Waarom wordt gesteld dat optisch de beste is?

    Gesteld op 11-12-2017 om 20:47 in forum Humax HUMAX IRHD-5300C Misbruik melden
    • a. Dat hangt geheel af van de situatie, maar heb je een receiver o.i.d. met HDMI ingangen, kun je het geluid het best via HDMI laten lopen. Je kan dan ook het geluid in Dolby Digital 5.1 weergeven. Heb je een receiver o.i.d. met een of meer optische ingangen, dan kun je ook gebruik maken van de optische uitgang op de Humax. Daar dit, net als HDMI, digital is, kun je ook dan eventueel het geluid weergeven in Dolby Digital 5.1. Voordeel van een optische verbinding is dat er geen stroom loopt en dus het signaal niet aangetast kan worden door de aanwezigheid van ander kabels en dus 'schoon' blijft.

      b. Een verloop scart-->Cinch is analoog. Via scart kun je nooit een digitaal signaal uitsturen. Vaak zijn er ook nog analoge cinch aansluitingen aanwezig, maar deze ontbreken op de Humax 5300c. Hier s het dus alleen mogelijk weer te geven in stereo.

      c. De signalen zijn uiteindelijk uiteraard afkomstig van dezelfde bron. Door de aanwezigheid van een D/A omzetter word het signaal via scart echter analoog uitgestuurd, waar dit bij HDMI en de optische uitgang dus digitaal is.

      d. Eigenlijk gebruik je de uitgangen nooit gelijktijdig, maar in principe zal er geen tijdsverschil zijn tussen deze aansluitingen, al kan dat wel voorkomen. Maar vaak is dat dan te wijten aan het feit dat het geluid op de Tv zelf b.v. wat trager is, daar deze rekening houdt met de tijd welke nodig is voor de Video opbouw.

      e. Waarom optisch een heel goede aansluiting is, is in principe al genoemd: Het is digitaal, er loopt geen stroom, dus het signaal blijft 'schoon', en het is mogelijk om een Dolby Digital 5.1. signaal weer te geven. Maar dat laatste geld dus ook voor HDMMI, welke vaak juist weer als beter wordt gezien. Voordeel daarvan is dan uiteraard dat zowel Audio als Video digitaal verlopen. Tegenwoordig maakt men daar steeds vaker gebruik van en worden de receivers en andere weergevers veelal voorzien van HDMI in- en uitgangen en worden de digitale aansluitingen daarop juist minder toegepast.

      Mvg. Willem
      Ondersteuning Humax Geantwoord op 12-12-2017 om 00:42

      Waardeer dit antwoord (4) Misbruik melden
    • Mijn hartelijke dank Willem, het is nu geheel duidlijk.
      Een generatie kwestie, vroeger (voor ~1955) leefden we in het analoge - nu in het digitale tijdperk, dus inderdaad een afhankelijk van de situatie.
      Ik heb geen enkele ervaring met "receivers" daarop zitten nu optische of HDMI aansluitingen, beide digitaal of wel analoog aansluitingen daarop juist worden minder toegepast.
      Zo bedoelde je de laatste regel van je antwoord? Geantwoord op 12-12-2017 om 11:11

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Graag gedaan,

      analoge aansluitingen zijn er nog steeds, maar de receivers, met name de surround receivers werden destijds vaak (ruim) voorzien van digitale ingangen in de vorm van Optische en Coaxiale ingangen. Daarnaast waren er dan ook vaak nog wat digitale uitgangen aanwezig voor opnameapparaten als b.v. de Mididisc recorder of de CD recorder.

      Maar met de komst van HDMI en het verdwijnen van dergelijke opnameapparaten worden de receivers steeds vaker uitgerust met meerdere HDMI in- en uitgangen, en verdwijnen de Optische en Coaxiale aansluitingen steeds meer uit het beeld. Ook dat lijkt dus langzaam aan weer uit beeld te verdwijnen.

      Zonde, zeker als je, zoals ik, nog steeds gebruik maakt van CD- en Minidisc recorders. Daarom maak ik in mijn geval, naast en stereo versterker, ook nog steeds gebruik van en wat oudere 7.1 THX receiver. Ik wil graag mijn aanwezige apparatuur nog kunnen gebruiken...

      Mvg. Willem
      Ondersteuning Humax Geantwoord op 12-12-2017 om 22:00

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info