• help!! heb net een heel verhaal gepost; ik dahct op dit forum maar kan niet teurgvinden...?
    het gaat om slecht zichtbaar zijn van de EPG van de humax 5400
    wie weet waar mijn verhaal nu staat??
    bvd!

    Gesteld op 5-8-2017 om 18:51 in forum Humax HUMAX IRHD-5300C Misbruik melden
    • Ik vrees dat er iets niet goed is gegaan... Als het een lang verhaal was, en je er te lang over hebt gedaan, kan er een fout ontstaan. Maar dat wordt dan gemeld. Heb je dat ook gezien? Ik zie n.l. niets terug bij de Humax modellen.

      Leg anders je vraag hier even voor, maar dan zo kort en duidelijk mogelijk. Ik kan het dan altijd nog verwijderen als je bent geholpen, en/of het plaatsen bij de Humax 5400.

      Mvg. Willem
      Ondersteuning Humax Geantwoord op 5-8-2017 om 22:21

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • dank voor de reactie! ik probeer kort te zijn:
      heb al jaren humax P5200. heb nu humax 5400 gekocht vanwege opslag en HD; prima behalve...: klacht over duidelijkheid weergave EPG:
      submenu's (bv. info programma) zijn grijze letters op wit> slecht leesbaar!! (oude: witte letters op blauw= prima)
      Wordt iets beter bij instellen lagere resolutie, maar is niet de bedoeling....
      Elders op grotere tv wel wat beter, niet optimaal.
      Leverancier +klantenservice humax: 'niks aan te doen'..
      Vraag: klopt dit of is er oplossing/alternatief? Waarom maken ze zo slecht contrast?!! Is het een trick om grotere tv te kopen?(heb 81 cm)
      nb: onze ogen zijn prima...

      benieuwd naar reactie;bvd! Geantwoord op 7-8-2017 om 11:32

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Dag.

      de Humax 5200 en 5400 zijn nagenoeg gelijk aan elkaar, op de grootte van de schijf na, en het andere design. Verder zijn deze op een identiek platform gebouwd. Het verbaast me dan ook dat je aangeeft dat je grijze letters op een witte achtergrond ziet. dat is n.l. standaard niet het geval. het zijn witte letters op een donkere achtergrond, of lichtgrijze tegen een donkere achtergrond. Soms zijn die wel wat minder duidelijk, maar het verlagen van de resolutie, uiteraard afhankelijk van de Tv, maar dat verder even noemend in dit schrijven, zorgt dan juist voor ene minder goede leesbaarheid van info, guide en teletekst.

      Ik denk dus dat in het menu de transparantie hoger is ingesteld, wat overigens geen effect mag hebben op de Guide, of dat er iets mis is met bepaalde instellingen op de Tv. Er kan uiteraard ook iets anders spelen, maar ik zie hier eigenlijk nooit klachten over.

      Als eerste dus het advies even te kijken wat voor Tv je hebt. Een HD-ready of een Full-HD Tv . Geef anders het merk en type maar even door. Aan de hand daarvan, uiteraard aangesloten middels HDMI, stel je dan de resolutie in. Bij een HD-ready Tv stel je via de V-format toets in op 720P (een of enkele malen op de toets drukken) en bij een Full-HD tv stel je in op 1080I.

      Daarnaast raad ik je aan de instellingen van de Tv zelf eens na te kijken, en dan doel ik op de beeldinstellingen, maar ook om een fabrieksreset uit te voeren van de Humax. De harde schijf hoeft niet te worden geformatteerd, dus opnames blijven bewaard.

      Dat de leverancier aangeeft dat er niets aan te doen is, is niet waar. Loop hier de onderwerpen maar door, je zal dit niet tegenkomen in de vorm die jij noemt. Ik werk zelf al zeer lang met Humax decoders/pvr's en verleen ook al zeer lang ondersteuning voor hen, en zou dit absoluut hebben genoemd als dit daadwerkelijk aan de hand zou zijn bij de apparaten.

      Tussen de 5050 en 5200/5400 is wel verschil te zien, en dan zie je nog wel eens dat men de lay out van de 5050 prefereert boven die van de anderen. Maar ik heb hier nu de 5200, 5300 en 5400 staan, welke me zeer goed bevallen.

      Mvg. Willem
      Ondersteuning Humax Geantwoord op 7-8-2017 om 18:09

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • PS: als ik dit lees:

      "EPG:
      submenu's (bv. info programma) zijn grijze letters op wit> slecht leesbaar!! (oude: witte letters op blauw= prima)". Vraag ik me af of je eerder niet de 5050 had, en niet de 5200... Deze laatste heeft n.l. nooit een blauwe lay out gehad...

      Gr. Willem Geantwoord op 7-8-2017 om 18:11

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Hallo

      Dank!! Wat aanvullende info:
      Eerst dit: ik zei dat we al langer de 5200 hebben; foutje dat is de 9200; excuus voor de verwarring!!
      Dan: als knelpunt EPG bedoel ik dus niet het overzicht vd programma’s, maar van submenu: info over 1 programma: titel en datum e.d. zijn blauw op wit; inhoud programma is lichtgrijs op wit=slecht te zien. (er zijn nog andere submenu’s die ditzelfde hebben, maar die gebruik je niet zoveel)
      TV is Philips 32PFL7684H/12; volgens mij Full HD. Ik weet; niet erg jong meer, maar bij iemand anders met wel een supermoderne tv zie ik hetzelfde knelpunt…
      V-format, beeldinstellingen tv (smart-contrast), fabrieksinstellingen humax: allemaal reeds uitgeprobeerd…(ook door leverancier).

      Tv is 82 cm; we kijken op 240 cm afstand; pas als we op 100 cm afstand kijken, zijn alle letters zichtbaar en tekst redelijk te volgen. De programma’s, ondertiteling, programma-overzicht en ALLES wat de 5050 levert (we hebben beide aangesloten staan); alles door ons prima te volgen op 240 afstand… maar voor de witte blokjes moeten we dus steeds een metertje rennen…

      (het volgende is een beetje technisch; kun je ook vergeten…):Kwaliteit letters (in dat submenu dus): om goed en ontspannen te lezen, hoor je als het ware constant de hele tekst te kunnen scannen (gaat prima met de 5050). Bij 5400 echter zie je bewust eigenlijk alleen de woorden die je op dat moment leest en de rest ervaar je als een soort waas. Dit is wat het lezen (te) inspannend maakt.
      Ook valt op dat er verschil zit in ‘grijsdikte’; letter ‘w’ bv. is dikker dan andere en trekt meer de aandacht...
      Het lijkt een beetje op een oogtest bij opticien, met die letters. Voor een nieuwe bril zou ik hem toch vragen om ajb de letters scherper te maken..

      Het zou fantastisch zijn als jij een oplossing wist; ik vrees echter dat jouw conclusie zal zijn, jouw zin ‘dan zie je nog wel eens dat men de lay out van de 5050 prefereert boven die van de anderen….’
      Ik vind het echter geen kwestie van voorkeur maar van gebrek, want ik moet nu óf –onnodig- een (veel) grotere) tv, of –onnodig- (veel) dichterbij zitten, of terug naar de oude (niet-HD) Humax… en voor mijn oma die slechter ziet, is dit geen goede keus…

      Benieuwd naar je reactie; nog even dit: hoe kan het dat het reguliere tv-beeld via de humax zoveel beter is dan via de (HD) tv alleen? Voortschrijdende technologie?
      Geantwoord op 7-8-2017 om 22:12

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Bij het submenu, ofwel de tekst via de I (info toets) etc. is er ook geen sprake van lichtgrijs op wit. Druk ik op de Info toets zie ik hier echt witte letters op een donkere achtergrond, maar die achtergrond staat standaard ingesteld op 25% doorzichtig. Afhankelijk van de beelden kan dat dus zorgen voor een beter, of juist iets minder goede leesbaarheid.

      Maar zou dit echt een issue zijn, zou je dit absoluut veel vaker zien langskomen. En zoals gezegd is dat echt niet het geval. Maar de beeldinstellingen op een Tv doen erg veel. wat ik je nu zou adviseren is de doorzichtigheid van de info pagina's (is Transparantie) uit te schakelen. Wellicht is de standaard instelling van 25% in dit geval al te hoog. Dit uitschakelen heeft meteen al een duidelijk effect binnen het menu. Dat zal je ongetwijfeld opvallen.

      Dat doe je op de volgende manier:

      -druk op de menu toets
      -kies instellingen
      -voorkeuren
      -lettertype ondertiteling
      -transparantie
      -hier zie je 25%, 50% en 75% en uit
      -kies voor uit
      -druk op exit

      Via Info blijft de pagina echter doorzichtig. Dat ga ik sowieso even uitzoeken. Maar ook dan: witte letters op een donkere achtergrond. Kijk in ieder geval even of dit beter is, en zo niet, ga ik me hier z.s.m. over buigen. Je maakt toch wel gebruik van HDMI neem ik aan?

      Het is jammer dat ik hier geen afbeelding van mijn situatie kan plaatsen.

      Ga je naar een opname, zonder deze nog te openen, en drukt dan op de Info toets, is wel een donkere tekst op een witte achtergrond te zien. maar speel je de opname af, en drukt dan vervolgens op de Info toets, zul je weer witte letters op een donkere achtergrond zien. Zo kun je dus wel voorkomen dat je het witte vlak ziet.

      Ik hoop dat je zo als iets meer aan de weet bent gekomen. Maar dat lees ik wel weer.

      Mvg. Willem
      Ondersteuning Humax Geantwoord op 8-8-2017 om 00:08

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • PS: wellicht klinkt dit wat lullig, maar is niet zo bedoeld: met de kijkafstand die je noemt is je Tv wel erg klein. Zeker tegenwoordig, met de komst van Full-HD en vooral met UHD (4K) zijn de kijkafstanden flink verkort, ofwel de Tv's fors vergroot.

      De Humax laat sowieso een scherp en duidelijk plaatje zien, maar het verschil tussen de Tv zelf ene decoder/pvr, hangt af van verschillende factoren. Een ervan is de bewerking van het signaal. Maar ook tussen tuners kan een redelijk verschil in kwaliteit aanwezig zijn. Daarnaast is het de vraag of je een CI module met smartcard in de Tv zelf gebruikte, en ik vrees dat dit niet geval is, daar je aangeeft dat het al om een oude Tv gaat. En dan betekent het dus dat je via de Tv zelf eigenlijk geen HD zenders ontvangt en via de Humax uiteraard wel. En zou je in het geval van SD zenders de Humax inzetten, zal deze die resolutie opschalen naar de ingestelde resolutie van de decoder. Dat doet een Tv zelf ook, maar ook dan is het maar net welk apparaat dat beter doet. Vandaar dus de verschillen. Maar het kan ook zo zijn dat een Tv met module het juist beter doet, of dat het er eigenlijk identiek uit lijkt te zien, tenzij je op bepaalde details gaat letten. Het is dus niet een kwestie van 'dit is goed, en dat is beter'.

      Gr. Willem Geantwoord op 8-8-2017 om 00:19

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • De Tv nog even nagetrokken en deze ondersteund inderdaad Full-HD. Je stelt dus de resolutie op de Humax in op 1080I. 1080P is niet mogelijk. Uiteraard kan dit alleen via HDMI. Geantwoord op 8-8-2017 om 00:21

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Top dat je blijft meedenken!
      Bemoedigend dat je zegt: ‘Druk ik op de Info toets zie ik hier echt witte letters op een donkere achtergrond….. dat wil ik ook!!
      Dat je deze klacht nooit hoort, kan zijn omdat 1)men een grotere tv heeft of dichterbij zit, 2)men minder kritisch is, 3) er iets niet klopt aan onze humax of aan instellingen. Ik hoop nog steeds op het laatste!
      Ik heb je tip uitgeprobeerd; ik neem aan dat je bedoelde dit in de instellingen vd humax zelf te doen? Gedaan; dit leverde niks op; grijs op wit bleef… veranderen van transparantie heeft geen effect; door het witte vlak zelf zie je het programma dat speelt niet en zit dus ook niet ‘in de weg’.
      Je zegt: ‘Ga je naar een opname, zonder deze nog te openen, en drukt dan op de Info toets, is wel een donkere tekst op een witte achtergrond te zien’> nee dus bij ons…

      Nog even voor alle zekerheid dat we het wel over hetzelfde hebben:
      Ik vraag ‘programma-overzicht’> ik zie de programmatitels in wit op zwart=oke. Ik ga op programma X staan> letters zijn wit op blauw= oke. Ik druk op Info> de inhoud van programma verschijnt in grijze letters op witte achtergrond = probleem. Bij ‘opgenomen programma’s: bestand-informatie: idem.
      Ja hij staat op hdmi.
      Nb: Ik heb deze humax ook bekeken in de winkel van onze provider en ook daar is het grijs op wit….
      En ja, ik zou ook graag een afbeelding plaatsen; maar we kunnen ook niet hier emailadressen gaan uitwisselen…

      Over je opm. van maat tv: snap ik wel; we gaan ook sowieso een grotere kopen, ook al omdat we een smart willen. Maar voor het goed zien is het voor ons dus niet eens nodig….
      Voor wat betreft de keuze van de grootte lees ik veel verschil in adviezen op het internet (uiteraard willen fabrikanten ons de grootste verkopen): optie 1* kijkafstand moet zijn 3x beelddiagonaal (= bij ons dus 240 cm), optie 2* kijkafstand x 0,2 = grootte tv.
      Zoals ik eerder zei; als ik op 1 meter afstand kijk, is dat witte tekstvlak wel beter te lezen, maar die afstand moest niet nodig zijn en dan nog vind ik witte letters op zwart of blauw veel duidelijker…

      Over het HD: ik snap je uitleg; nee geen CL module met smartcard gebruikt (nooit gehoord dat dat moest...). als ik via de tv kijk, zie je bovenaan staan 'RTL4HD'; maar dat is dus geen garantie dat de ontvangstkwaliteit HD is..???Ik neem aan dat dit bij een nieuwe tv niet nodig is?

      Benieuwd of je nog ideeen hebt, t.a.v. het witte vlak!

      groet; Inge

      Geantwoord op 8-8-2017 om 10:54

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info