Taal Documenttype Pagina's
Nederlands Gebruiksaanwijzing 31 Naar de handleiding


Heeft u een vraag over dit product? Stel uw vraag hier in het forum.

Spelregels

Forum

Zoeken resetten

 • Hallo, mijn vaatwasser geeft regelmatig foutmelding d06 aan. Wat kan ik daar aan doen.? Gesteld op 9-4-2018 om 17:01

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
  • Helaas heeft mijn vaatwasser ook deze storing ( D06 ) gehad. Dit betekent dat de motor een te hoge stroom opneemt. Ook hier zijn meerdere oorzaken mogelijk zoals vastgelopen lagers van de motor. Een andere oorzaak is dat de aanloopcondensator van de motor kapot is. Dit was bij mijn vaatwasser het geval. De condensator kost letterlijk een paar euro. Het loont zich dan ook zeker om de vaatwasser te repareren. Geantwoord op 22-5-2018 om 20:10

   Waardeer dit antwoord Misbruik melden
  • Altijd erg jammer wanneer op internet wel storingscodes gemeld worden, maar niet even de moeite wordt genomen om later nog even te vermelden of (en vooral ook "hoe") het probleem werd opgelost. Hoe prettig vind je het om zelf bruikbare informatie te vinden? Juist, dat is voor anderen precies zo. Dus bij deze mijn ervaring in de hoop er iemand mee te kunnen helpen.

   Kortgezegd: ik ben niet technisch onderlegd, maar bleek wel in staat de vaatwasser te repareren.

   Ik heb een ES38IT vaatwasser van Fagor (uit 2012 of 2013). Deze vaatwasser gaf in de loop van een wasprogramma storingscode D06. Op dat moment stopt de machine en bleef er een laag afwaswater op de bodem van de machine staan. Wanneer dan het spoelprogramma werd gekozen, werd de machine alsnog leeggepompt. Het spoelprogramma voltooide zonder problemen. De volgende keer dat een wasprogramma werd gestart volgde weer storingscode D06 met een laag afwaswater op de bodem van de machine. Enzovoorts.

   Voor mij was dit een teken dat pomp en motor op zich goed functioneren. Anders zou immers het spoelprogramma ook niet goed kunnen verlopen en zou het water gewoon blijven staan.

   Ik belde met deze informatie een witgoedmonteur. Die monteur had ófwel niet zoveel zin in de klus, ófwel hij wist niet waar hij het over had. Hij kwam - net als ik - tot de conclusie dat pomp en motor goed functioneren. Maar hij was tevens van mening dat het de condensator niet kon zijn. Enfin, de monteur die beweerde verder geen idee te hebben maakte absoluut geen aanstalte om langs te komen. Wellicht kwam dit ook omdat hij de Fagor vaatwasser té goed kende. Hij wist nog wel aan te geven dat Fagor in 2013 failliet ging. Informatie waar je verder niet zoveel aan hebt. Onderdelen zoals een condensator en de pomp zijn universeel verkrijgbaar. Hier heb je Fagor niet voor nodig. Maar de condensator bij de Fagor ES38IT zit wel erg diep verstopt. Ik vermoed nog steeds dat de monteur dit wist en gewoon geen zin had in een té lastige klus. Spoiler allert: het is mij niet gelukt om de condensator te verwijderen. Ik kon hem net met een vingertop aanraken. Maar geen zorg: je hoeft hem ook niet persé te verwijderen. Want met een punttang kun je de kabelschoentjes van de condensator lostrekken. De defecte condensator kun je gewoon laten zitten waar hij zit. Want je hebt dan nog voldoende ruimte en kabellengte om de nieuwe condensator aan te sluiten en te plaatsen. Die condensator plaats je met wat creativiteit (en een beugeltje uit je klussendoos) terug in de machine. Juist voor de motor (tussen de motor en de zijwand in) is net voldoende ruimte hiervoor. Voor een eventuele toekomstige storing zit hij dan direct op een beter plek. De condensator bevindt zich aan de linkerzijde van de machine, onderin achter. Je moet even de zijplaat verwijderen (en de isolatiemat die hier los overheen hangt). Dat metalen zijpaneel zit vast met 2 of 3 schroefjes (torx), de achterzijde moet je even over een hobbeltje heen openbuigen. Onderin de zijkant ontstaat dan een opening waarin je als je naar binnen kijkt direct de motor ziet, maar daarop gemonteerd de condensator. Ik heb me laten vertellen dat de meeste vaatwassers 2 condensatoren bevatten. Ik heb er echter maar één kunnen vinden.

   In de beperkte ruimte kon ik zien dat er een Ducati Energia 416.433.580 condensator op de motor in de machine zat met een capaciteit van 2,5 µF (aluminium behuizing). Die capaciteit is bepalend. Bij PartsNL bestelde ik een Universeel Condensator 2,5 µF 4016417048654 032002UN voor EUR 4,49 en ontving een 4-polige CBB60 condensator met kunststof behuizing. Even schrikken: in de machine zat een condensator met 2 polen en ik ontving er één met 4 polen. Iene, miene, mutte . . . iets overhaast bestelde ik zelfs bij Kabelshop.nl al een tweede (Aanloop) condensator 2.5 µF (Max. 450V, Fixapart K010809003) die 2 polen zou moeten hebben. Prijs 1,95. Die tweede condesnator heb ik echter niet nodig gehad (op dit moment moet ik hem zelfs nog ontvangen). Ik zal hem na ontvangst bewaren voor een eventuele toekomstige storing.

   Want inmiddels vond ik op internet de volgende aanvullende informatie:
   - De twee boven elkaar liggende aansluitingen staan met elkaar in verbinding. Dus links is 2x pin 1, rechts is 2x pin 2. Dit leek zelfs bevestigd te worden (toeval of niet) door de behuizing zelf. Tussen de boven elkaar liggende aansluitingen lijkt een "bruggetje" in de behuizing zichtbaar.
   - Dit soort condensatoren zouden niet polariteitsgevoelig zijn (bi-polair), ze hebben GEEN + of -, gewoon aansluiten dus. Dit leek bevestigd te worden door de condensator zelf (en verpakking) er wordt nergens een indicatie gegeven voor + of -.
   - Een aanloopcondensator heeft een lagere werkspanning (250-350 Volt). Staat op de defecte condensator bv. 250 of 350 Volt, dan kan zonder probleem een van 400-450 Volt worden geplaatst. Staat op de defecte condensator bv. 400 of 450 Volt, dan NOOIT een condensator met een lagere spanning plaatsen. Oftewel: gewoon altijd een 400-450 Volt plaatsen.

   Ik heb (wanneer je de tekst met specificaties op de condensator zichtbaar - dus omhoog - plaatst) de 2 onderste polen afgeplakt met tape (geisoleerd). De 2 bovenste polen heb ik (willekeurig) aangesloten.

   Daarna heb ik de machine getest: een wasprogramma van 30 minuten verliep zonder problemen. Direct daarna een wasprogramma van 60 minuten verliep zonder problemen. Toen heb ik de vaatwasser weer ingebouwd.
   Geantwoord op 10-11-2020 om 06:40

   Waardeer dit antwoord (1)Misbruik melden
 • hij geeft foutcode d03 aan wat kan ik hier aan doen Gesteld op 13-3-2018 om 18:52

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
  • Hoi. Mijn vaatwasser had hetzelfde probleem. Dit betekend dat het water niet of onvoldoende wordt verwarmt. Ik heb er wel even naar moeten zoeken. Het kan natuurlijk het verwarmingselement zijn, die kun je doormeten met een multimeter. De weerstandswaarde moet ongeveer 30 OHM zijn. In mijn geval was het element niet kapot. Tijdens het programma heb ik de spanning gemeten op het element en er stond dus geen spanning op. Ook dit kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben maar bij onze vaatwasser zat een soldering van het relais die de verwarming inschakelt los. Nadat ik deze soldering vernieuwd heb is de vaatwasser weer okay. Geantwoord op 22-5-2018 om 17:07

   Waardeer dit antwoord (9)Misbruik melden
 • Wat is code d03 is ditzelf op te lossen gaat om vaatwasser es30it Gesteld op 2-11-2017 om 11:29

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
 • Ik krijg steeds binnen een minuut de foutcode D08 fout verdeling besproeiing. Heeft iemand de tip om dit probleem op te lossen? Gesteld op 11-8-2017 om 14:35

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
 • We hebben een fagor vaatwasser we kregen d07 foutmelding en we kunnen de machine niet resetten
  Kan iemand ons helpen Gesteld op 13-6-2016 om 20:21

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
  • Hallo, deze foutmelding hadden wij onlangs ook.
   Bij ons was de vlotter die onderin zit geblokkeerd door wat vuil en een tandenstoker die dus toch langs het zeefje was geglipt.
   Je hebt wel wat gereedschap nodig, maar het is dan niet nodig om de hele wasmachine naar voren te halen. Wel de stroom eraf halen, dan is hij daarna ook weer gereset als het goed is.Geantwoord op 16-6-2016 om 09:58

   Waardeer dit antwoord (64)Misbruik melden
 • Wij hebben een vaatwasser van het type : es 30 it, nummer : 111503142.
  Hij doet helemaal niets meer en geeft alleen foutkode 13.
  Heb de stekker eruit gehaald, maar de foutcode blijft, ook op het resetten van het programma gedrukt.
  De vaatwasser komt niet meer van de foutmelding af.
  Is hier iets aan te doen?
  Hoor het graag, wat hier gedaan moet worden.

  Groet,
  Pierre

  Telefoon nummer = 0611720813 en e-mail = pmlooman@hotmail.nl Gesteld op 23-8-2015 om 21:16

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
  • Hallo Pierre,

   wij hebben hetzelfde probleem. Foutcode d13. Ben jij er al achter gekomen hoe dit probleem opgelost kan worden.
   Zie graag jouw reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Carel Meulenbeld Geantwoord op 5-11-2015 om 19:22

   Waardeer dit antwoord (17)Misbruik melden


 • Hallo na vakantie dus vaatwasser 3 weken niet gebruikt storing D06 bij onze Fagor ES30IT
  Motor overbelast ? iemand hier verder mee bekend ? ( welke Motor ? )
  Groeten Gertjan Gesteld op 6-8-2014 om 10:17

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
  • Altijd erg jammer wanneer op internet wel storingscodes gemeld worden, maar niet even de moeite wordt genomen om later nog even te vermelden of (en hoe) het probleem werd opgelost. Hoe prettig vind je het om zelf bruikbare informatie te vinden? Juist, dat is voor anderen precies zo. Dus bij deze mijn ervaring in de hoop er iemand mee te kunnen helpen.

   Kortgezegd: ik ben niet technisch onderlegd, maar bleek wel in staat de vaatwasser te repareren.

   Ik heb een ES38IT vaatwasser van Fagor (uit 2012 of 2013). Deze vaatwasser gaf in de loop van een wasprogramma storingscode D06. Op dat moment stopt de machine en bleef er een laag afwaswater op de bodem van de machine staan. Wanneer dan het spoelprogramma werd gekozen, werd de machine alsnog leeggepompt. Het spoelprogramma voltooide zonder problemen. De volgende keer dat een wasprogramma werd gestart volgde weer storingscode D06 met een laag afwaswater op de bodem van de machine. Enzovoorts.

   Voor mij was dit een teken dat pomp en motor op zich goed functioneren. Anders zou immers het spoelprogramma ook niet goed kunnen verlopen en zou het water gewoon blijven staan.

   Ik belde met deze informatie een witgoedmonteur. Die monteur had ófwel niet zoveel zin in de klus, ófwel hij wist niet waar hij het over had. Hij kwam - net als ik - tot de conclusie dat pomp en motor goed functioneren. Maar hij was tevens van mening dat het de condensator niet kon zijn. Enfin, de monteur die beweerde verder geen idee te hebben maakte absoluut geen aanstalte om langs te komen. Wellicht kwam dit ook omdat hij de Fagor vaatwasser té goed kende. Hij wist nog wel aan te geven dat Fagor in 2013 failliet ging. Informatie waar je verder niet zoveel aan hebt. Onderdelen zoals een condensator en de pomp zijn universeel verkrijgbaar. Hier heb je Fagor niet voor nodig. Maar de condensator bij de Fagor ES38IT zit wel erg diep verstopt. Ik vermoed nog steeds dat de monteur dit wist en gewoon geen zin had in een té lastige klus. Spoiler allert: het is mij niet gelukt om de condensator te verwijderen. Ik kon hem net met een vingertop aanraken. Maar geen zorg: je hoeft hem ook niet persé te verwijderen. Want met een punttang kun je de kabelschoentjes van de condensator lostrekken. De defecte condensator kun je gewoon laten zitten waar hij zit. Want je hebt dan nog voldoende ruimte en kabellengte om de nieuwe condensator aan te sluiten en te plaatsen. Die condensator plaats je met wat creativiteit (en een beugeltje uit je klussendoos) terug in de machine. Juist voor de motor (tussen de motor en de zijwand in) is net voldoende ruimte hiervoor. Voor een eventuele toekomstige storing zit hij dan direct op een beter plek. De condensator bevindt zich aan de linkerzijde van de machine, onderin achter. Je moet even de zijplaat verwijderen (en de isolatiemat die hier los overheen hangt). Dat metalen zijpaneel zit vast met 2 of 3 schroefjes (torx), de achterzijde moet je even over een hobbeltje heen openbuigen. Onderin de zijkant ontstaat dan een opening waarin je als je naar binnen kijkt direct de motor ziet, maar daarop gemonteerd de condensator. Ik heb me laten vertellen dat de meeste vaatwassers 2 condensatoren bevatten. Ik heb er echter maar één kunnen vinden.

   In de beperkte ruimte kon ik zien dat er een Ducati Energia 416.433.580 condensator op de motor in de machine zat met een capaciteit van 2,5 µF (aluminium behuizing). Die capaciteit is bepalend. Bij PartsNL bestelde ik een Universeel Condensator 2,5 µF 4016417048654 032002UN voor EUR 4,49 en ontving een 4-polige CBB60 condensator met kunststof behuizing. Even schrikken: in de machine zat een condensator met 2 polen en ik ontving er één met 4 polen. Iene, miene, mutte . . . iets overhaast bestelde ik zelfs bij Kabelshop.nl al een tweede (Aanloop) condensator 2.5 µF (Max. 450V, Fixapart K010809003) die 2 polen zou moeten hebben. Prijs 1,95. Die tweede condesnator heb ik echter niet nodig gehad (op dit moment moet ik hem zelfs nog ontvangen). Ik zal hem na ontvangst bewaren voor een eventuele toekomstige storing.

   Want inmiddels vond ik op internet de volgende aanvullende informatie:
   - De twee boven elkaar liggende aansluitingen staan met elkaar in verbinding. Dus links is 2x pin 1, rechts is 2x pin 2. Dit leek zelfs bevestigd te worden (toeval of niet) door de behuizing zelf. Tussen de boven elkaar liggende aansluitingen lijkt een "bruggetje" in de behuizing zichtbaar.
   - Dit soort condensatoren zouden niet polariteitsgevoelig zijn (bi-polair), ze hebben GEEN + of -, gewoon aansluiten dus. Dit leek bevestigd te worden door de condensator zelf (en verpakking) er wordt nergens een indicatie gegeven voor + of -.
   - Een aanloopcondensator heeft een lagere werkspanning (250-350 Volt). Staat op de defecte condensator bv. 250 of 350 Volt, dan kan zonder probleem een van 400-450 Volt worden geplaatst. Staat op de defecte condensator bv. 400 of 450 Volt, dan NOOIT een condensator met een lagere spanning plaatsen. Oftewel: gewoon altijd een 400-450 Volt plaatsen.

   Ik heb (wanneer je de tekst met specificaties op de condensator zichtbaar - dus omhoog - plaatst) de 2 onderste polen afgeplakt met tape (geisoleerd). De 2 bovenste polen heb ik (willekeurig) aangesloten.

   Daarna heb ik de machine getest: een wasprogramma van 30 minuten verliep zonder problemen. Direct daarna een wasprogramma van 60 minuten verliep zonder problemen. Toen heb ik de vaatwasser weer ingebouwd.
   Geantwoord op 10-11-2020 om 06:45

   Waardeer dit antwoord Misbruik melden
 • Hallo Beste mensen ,
  Ik heb een fagor ES30It vaatwasser
  Ik kreeg de D07 melding ,wat inhoud lekkage en dat klopte . op de bodemplaat zit een vlotter en die was geschakeld door het water . dus vaatwasser op zijn rug gelegd en bodemplaat losgehaald en gaan kijken waar de lekkage vandaan kwam.Dit gevonden de watertoevoerslang in de vaatwasser zat los .Deze terug gezet en met een nieuwe klem vast gezet .Alles vastgezet en wasser terug geplaatst maar nu komt probleem 2. Er zijn geen errors meer maar tiptoets bediening regeert niet meer dus kan niet meer starten of andere waskeuze meer maken blijft nu in 1 keuze staan.
  heeft iemand een idee
  Gesteld op 5-3-2014 om 17:16

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
  • probleem heeft zichzelf opgelost .
   waarschjinlijk was er nog ergens vocht achter gezeten .
   volgende dag ded hij het weer. Geantwoord op 6-3-2014 om 16:59

   Waardeer dit antwoord Misbruik melden
  • Zou aan de werking van de schakelaar van de deur kunnen liggen. Bij mij was deze vochtig en hierdoor was signaal "klep dicht toetsen niet te bedienen". Gedroogd met een fuhn en probleem verholpen.Geantwoord op 1-11-2019 om 16:09

   Waardeer dit antwoord Misbruik melden
 • Onze afwasmachine geeft na ongeveer een jaar prima gedraaid te hebben, de laatste tijd steeds een storing d14. Heel soms doorloopt hij het programma wel goed. De afvoer is niet verstopt. Ik heb het filter meerdere keren schoongemaakt. Ook met speciaal spul op programma aqualisis. Dat programma geeft trouwens geen storing. Zou het ook een storing in de software kunnen zijn?
  Wat kunnen we nog meer doen om de storing te verhelpen? Gesteld op 13-3-2013 om 13:52

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
 • wanneer ik mijn afwasmachine opzet, wordt de kuip automatisch met water gevuld tot de juiste hoogte is bereikt. Mijn probleem is dat de machine water blijft nemen. Kan iemand mij wat uitleg geven hoe je de hoogte van het water moet bijstellen, dat kan met de hoogteregelaar, dat werkt met luchtdruk. alvast bedankt
  Gesteld op 7-1-2012 om 01:21

  Reageer op deze vraag Misbruik melden
  • D14 kan voorkomen als de afvoerslang te ver in de afvoer geplaatst is, haal hem een stuk eruit. dan kan het zijn dat deze D14 is opgelost. Geantwoord op 23-3-2014 om 09:18

   Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product: Fagor es 30 it

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

 • lees eerst de handleiding door;
 • controleer of uw vraag al eerder door iemand anders is gesteld;
 • probeer uw vraag zo duidelijk mogelijk te stellen;
 • heeft u een probleem en al geprobeerd om dit op te lossen, vermeld dit erbij aub;
 • heeft u een oplossing gekregen van een bezoeker dan horen wij dat graag in dit forum;
 • wilt u een reactie geven op een vraag of antwoord, gebruik dan niet dit formulier maar klik op de knop 'reageer op deze vraag';
 • uw vraag wordt direct op de website gezet; vermijd daarom persoonlijke gegevens in te vullen;

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Uw vraag is op deze pagina toegevoegd

Wilt u een email ontvangen bij een antwoord en/of nieuwe vragen? Vul dan hier uw emailadres in.Info