• Na tenminste 8 jaren van foutloze werking heb ik nu ook last van koffiedik dat niet in de opvangbak links terecht komt, maar op de lekbak rechts en elders in het apparaat. Ik zie dat anderen in dit forum ook dit probleem hebben (bericht 23-9-2017 en 18-4-2017). Ik heb met het deurtje open koffie gezet en het probleem is duidelijk zichtbaar. Bij een goed werkende machine wanneer het water door de samengeperste koffie is gelopen, zakt de zetgroep geheel naar beneden en veegt het hendeltje op de zetgroep het koffiepoeder naar links op het moment dat deze geheel boven de setgroep uit gestegen is. Bij mijn machine veegt het hendeltje te vroeg naar links op het moment dat de koffieprut nog half weggezakt is in de zetgroep. Doordat de hendel te vroeg beweegt schiet deze ook te vroeg terug. Op het moment dat de hendel terug schiet is het restant koffieprut net boven de zetgroep uitgestegen en dat gedeelte wordt dus naar rechts geslagen en komt overal in de machine terecht. Op welke manier zou ik dit probleem kunnen oplossen?

    Gesteld op 30-10-2017 om 20:06 in forum DeLonghi esam 4500 magnifica Misbruik melden
    • Zit de kunststof beugel waar de zetgroep in klikt los van de spindel moer?
      De beugel zit met 2 schroeven gemonteerd op de spindelmoer.
      Als deze los zit wordt het wegschuif mechanisme niet goed bediend.
      Achter de beugel zit een nok die dit verzorgd.
      Geantwoord op 30-10-2017 om 20:43

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Nee, alles lijkt heel degelijk vast te zitten. Ik zal de 2 schroeven los draaien en de beugel er af halen om te kijken of daar iets beschadigd is. Ik zou me kunnen voorstellen dat toch op een of andere manier de beugel verschoven is op de as waarop zich de schroefdraad bevindt.
      Hoe zou ik achter de juiste stand van de beugel op de as kunnen komen? Ik zie dat bij de linkerbovenkant van de beugel een merkteken zit. Wanneer het apparaat uitgeschakeld is bevindt de linkerbovenhoek van de beugel zich exact bij het merkteken. Geantwoord op 30-10-2017 om 22:01

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Als je de beugel demonteerd zie je hoe hij over de spindel past. Hier kan hij gescheurd zijn zodat de nok die je dan kan zien niet goed uitkomt voor de bediening van het schuif mechanisme.
      De transitie unit waar de spindel en moer in bewegen zit onderaan met een schroef vast. Dit is het draai cq kantelpunt. Zit die schroef ook goed vast ? Geantwoord op 30-10-2017 om 22:14

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Ik heb de beugel er af gehaald. Zowel aan de beugel als aan de nok zijn geen sporen van (af)gescheurd plastic te zien. Alles ziet er perfect uit, wel 10x naar gekeken of ik ergens iets kan zien dat niet hoort. De nok kan ik iets omhoog en naar beneden bewegen (2mm) maar schuift zeker niet over de schroefdraad, lijkt ook allemaal prima te zijn. De zetgroep ziet er ook helemaal goed uit. Ook 10x bekeken en kan niets ontdekken.
      De schroef onderaan van de transitie unit zit ook goed vast. Wanneer ik er met een schroevendraaier aan draai, merk ik dat hij zeer goed vast zit aan de transitie unit, maar dat ik hem wel iets naar rechts en links kan draaien. De transitie unit (witte gedeelte) beweegt dan mee. Uitslag helemaal bovenin is dan ongeveer 1cm. Ook hier zie ik nergen sporen van gescheurd plastic.
      Nu het apparaat iets uit elkaar is begin ik beter te begrijpen hoe de zetgroep zou moeten reageren op de beweging van de beugel waar deze in zit. Ik vermoed dat ik dit moet oplossen door heel goed te kijken wat er gebeurt en wat er zou moeten gebeuren. Ik begrijp ook dat mijn verhaal waarin ik zeg dat alles heel is, eigenlijk zou moeten resulteren in een apparaat dat het goed doet en dat het vanaf dit punt lastig is om op afstand nog hulp te bieden. Wel alvast heel erg bedankt voor de reacties en mocht je nog tips voor me hebben, graag. Ik zou ook foto's of film willen delen, maar weet niet of dat kan via deze site of dat daar andere mogelijkheden voor zijn. Geantwoord op 30-10-2017 om 23:20

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Foto,s en video,s plaatsen is mij nog nooit gelukt.
      Op youtube staan video,s over het apparaat.
      Zoeken op de longhi esam.
      www.onderdelenwinkel.nl heeft ook diverse video,s Geantwoord op 30-10-2017 om 23:31

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Ik heb dit probleem indertijd als eerste gemeld en daar eigenlijk geen goede follow up aan gegeven.
      Nu lees ik aan de zijlijn mee en voer dezelfde controles uit zoals deze hierboven zijn beschreven en mijn bevindingen komen voor 100% overeen met degene die het probleem heeft. Geen rare dingen te zien dus.
      Echter .... Na het demonteren van de beugel en het weer terugplaatsen van beugel en zetgroep viel het me op dat de handel waarmee het koffierondje wordt weggeduwd een beetje schokkend de bovenkant van de zetgroep raakte. Na de zetgroep iets met de klok mee te draaien en vast te houden en vervolgens de handel te bewegen, ging dit wel gladjes.
      Na het inschakelen van de machine en vervolgens weer uitschakelen, waardoor het hele mechanisme in beweging is geweest, liep de handel niet aan.
      Wellicht dat er in deze hoek gezocht moet worden. Soms heb ik nl mooie geperste rondjes, maar meestal is het een bende onderin. Geantwoord op 31-10-2017 om 00:26

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Fijn dat er nog een lotgenoot is :)
      Het valt mij ook op dat de rondjes inderdaad niet meer zo mooi geperst zijn. Na een avind puzzelen is mijn enige conclusie dat het probleem in de zetgroep moet zitten. De afstand tussen de lip die vast zit in het apparaat en langs de as moet schuiven die het hendeltje van de zetgroep beweegt en het uitstekende rondje dat in de zetgroep valt dat ook vast in het apparaat zit bepaalt uiteindelijk in welke stand de zetgroep staat en wanneer het hendeltje dat de koffieprut opzij gooit in beweging komt. Die afstand is een vast gegeven omdat zoals gezegd ze beiden niet verstelbaar zijn en ze op een vaste positie in het apparaat zitten.
      Ik ben nu op het punt om de zetgroep uit elkaar te halen om te kijken of daar iets in zit wat versleten is.
      Ik heb voor de geinteresseerden een kort filmpje neergezet waarop te zien is hoe het apparaat de fout in gaat. Aan het eind nog een herhaling in slow-motion :) ;
      Klik op deze LINK
      Geantwoord op 31-10-2017 om 00:36

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Na het bekijken van de film is mijn eerste indruk dat er een veer in de zetgroep zit die niet meer sterk genoeg is en daardoor te traag reageert .......? Geantwoord op 31-10-2017 om 00:42

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Ik heb de zetgroep inmiddels helemaal uit elkaar (cylinder geheel uit z'n huis) en zie dat er geen veer in de zetgroep zit. De enige veer die er is, is de veer die de hendel die de koffieprut wegduwt terug moet laten schieten. Op de video is te zien dat de veer sterk genoeg is. Zelfs met koffieprut is de veer sterk genoeg om de hendel terug te laten schieten.
      Ik zie ook dat er in de zetgroep niets is dat invloed kan hebben op de hoogte van de zuiger. Alles is van een vaste maat en is niet beschadigd, niet samengedrukt of iets van dien aard. Ik merk alleen dat de zuiger erg zwaar beweegt, maar ook dat lijkt zo te horen. Ik heb alles geheel schoon gemaakt en ga zo wat kranenvet toepassen want ik zie dat de boel ooit in het vet gestaan heeft en op diverse plekken was dat weg. Na het schoonmaken is al het vet weg dus zal nieuw aan moeten brengen.
      Wanneer alles in elkaar zit en het nog niet goed functioneert kan ik alleen maar een pleister plakken en dat is het uitstekende lipje dat de as van het hendeltje in beweging zet iets afvijlen of iets lager in de machine zetten. Of dat genoeg zal zijn, ik denk het niet want als ik goed kijk moet het uitstekende lipje tenminste een centimeter lager komen :-( Geantwoord op 31-10-2017 om 01:07

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Ook ik heb eea nog eens goed bekeken en kom tot de conclusie dat de hendel te vroeg indraait.
      Dit wordt in werking gezet door "dat dingetje onderin".
      Ik krijg de indruk dat het een afstelprobleem is, wat misschien kan worden verholpen door de hendel los te schroeven, het asje een kwart slag te draaien en vervolgens de hendel weer vast te zetten?????
      Ik zou er niet zo snel aan gaan vijlen, want eraf is eraf en per slot van rekening heeft het in het begin wel goed gefunctioneerd.
      Ik heb ooit dezelfde machine voor mijn moeder gekocht en zij heeft precies hetzelfde probleem. Er moeten dus veeeeeel meer mensen last van hebben, alleen ..... je leert er mee te leven. Denk dat het dat is.
      Ik zal morgen eens op zoek gaan naar instructievideos voordat ik genoemde ingreep ga uitvoeren. Geantwoord op 31-10-2017 om 01:36

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Jou suggestie om het asje te stellen heb ik in het begin van de avond ook geprobeerd. Ook daar is niets aan te stellen. Wanneer je het hendeltje er af haalt, zul je zien dat het deel van de as waar de hendel overheen schuift geen ronde vorm heeft, maar een afgekant stuk heeft. De hendel kan er maar op 1 manier op en ook hier is niets te stellen.
      Nu ik alles uit elkaar gehaald heb kan ik alleen maar zeggen dat het apparaat heel degelijk in elkaar zit. Bij mij heeft-ie niet voor niets 8 jaar probleemloos gedraaid. Maar wat er nu aan de hand is, is me nog steeds een raadsel.
      Ik heb de zetgroep inmiddels weer in elkaar, helemaal schoon en alles loopt weer soepel. Ik doe nog 1 testrun en dan ga ik m'n ogen sluiten. Mocht ik tot een oplossing komen dan zal ik het hier melden. Mocht je in de komende dagen geen reactie meer vinden, dan sta ik ook in de wacht totdat iemand zich meldt met _de_ oplossing :) Geantwoord op 31-10-2017 om 01:42

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • En jawel hoor, probleem opgelost!! en ik begrijp nu ook waarom het is opgelost.
      Wanneer de zetgroep uitgetrokken wordt (zich geheel naar rechtsboven beweegt) zie dat dat hij uit 2 delen van een 'telescooparm' bestaat. Een dik en een dun deel. Op de scheiding van die 2 delen zit een witte ring. Toen ik de zetgroep uit elkaar wilde halen merkte ik dat je het dunne deel alleen met enorm maar dan ook met enorm veel kracht uit het dikkere deel kan trekken. Dit gedeelte schuift dus opzettelijk zwaarder dan het dikkere deel.
      Wat nu de bedoeling is van het mechaniek is dat wanneer de koffie door gelopen is, en de zetgroep zich weer naar benden begeeft, eerst het dikkere stuk inschuift. Daarmee gaat de zuiger naar boven en komt de koffieprut al geheel naast het hendeltje te liggen. Precies op dit moment is de zetgroep halverwege zijn reis naar beneden. De koffieprut ligt dus al hlverwege de reis naar beneden klaar om van de zetgroep afgeschoven te worden. Daarna schuift het dunne gedeelte in en komt de zetgroep langs het palletje dat het hendeltje in beweging zet.
      Bij mij liep het dikke uitschuifstuk kennelijk zwaarder dan het dunne deel waardoor eerst het dunne gedeelte inschuift en de koffieprut diep in de cylinder/zetgroep blijft. Alleen pas wanneer de zetgroep helemaal beneden is moet het dikkere stuk inschuiven maar dat gebeurt dus later dan dat het hendeltje in beweging is gezet.
      Kortom, zetgroep uit elkaar halen en in het vet zetten (let op dat je vet toepast waar wij mensen tegen kunnen). Krijg je de zetgroep niet uit elkaar dan zou je kunnen proberen om de zetgroep geheel naar beneden te duwen en de cylinderwand van een beetje vet te voorzien, alsmede aan de buitenkant van het dikke uitschuif stuk.
      Mocht je hier vragen over hebben, laat het me via dit forum weten. Geantwoord op 31-10-2017 om 02:03

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Grote klasse en complimenten!!
      Ik ga het morgen nog eens nalezen en kijken of ik eruit kom.
      Ik wil siliconenvet gaan gebruiken. Werd indertijd door grohe aanbevolen bij de reparatie van een douchemengkraan. Geantwoord op 31-10-2017 om 02:11

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Nog een alternatieve oplossing; Ik zie dat je voor ongeveer 30 euro ook een nieuwe zetgroep kan kopen. Is ook een overweging want ik mag er van uit gaan dat daarvan de delen dusdanig soepel lopen als de fabrikant het bedacht heeft. Je hebt dan direct nieuwe rubbers en een schoon zeefje. Geantwoord op 31-10-2017 om 02:16

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Link in bovenstaand verhaal (00,36 uur 31-10-2017) start bij mij niet op.
      Niet met windows 10 en ook niet met de iPad.

      Hiervoor gaf ik aan dat achter de beugel op de wand een nokje zit.
      Deze nok is er voor om het ontgrendel mechanisme van de beugel te bedienen zodat in die stand de zetgroep uitgenomen kan worden. Zit rechts onderin op de beugel.
      Als beugel los zit kan dit tot gevolg hebben dat zetgroep er niet uit wil. ( vergrendeling met de hand dan wegduwen)
      Heeft dus niets van doen met bediening van arm koffie wegduw mechanisme.
      Excuus voor de verkeerde informatie.
      Geantwoord op 31-10-2017 om 08:52

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Had het filmpje al weggehaald omdat het probleem opgelost is. Heb het filmpje teruggezet en de link zou het nu weer moeten doen. Zal 't een paar dagen laten staan, daarna verwijder ik het weer.

      Ben uiteraard ook benieuwd of het probleem bij mijn lotgenoot opgelost wordt! Geantwoord op 31-10-2017 om 09:49

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Lotgenoot is weer blij met zijn machine.
      Heb hiervoor de zetgroep niet eens uit elkaar te hoeven halen en alleen een beetje vet op de plaatsen zoals hierboven beschreven. Alle onderdelen schuiven nu weer soepel langs elkaar.
      Ik heb slechts heel zuinig siliconenvet hoeven gebruiken.
      Geantwoord op 31-10-2017 om 12:23

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Mooi 2 machines doen het weer goed.
      Waarvoor laat je het filmpje niet staan?
      Geeft veel informatie. Meer als dat je met woorden kan uitleggen.
      Goed is ook de nok te zien die het armpje beweegt.
      Lukt het ook om een foto te plaatsen?
      Als dat lukt wil ik graag weten hoe. Geantwoord op 31-10-2017 om 12:50

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info