• Ik heb een D70 met een Sigma 18-50mm 2.8 lens. Voor huis/tuin/keuken foto's gebruik ik vaak het "P" programma. Ik heb hier vaak zeer teleurstellende resultaten mee, binnen en buiten; foto's zijn vaak onscherp. Het programma 'pakt' vaak een diafragmawaarde van tussen de 2.8 en 7.1. Tot 5.6 zijn de foto's eigenlijk altijd onscherp en dan is het geen bewegingsonscherpte en geen scherptediepteprobleem (denk ik), gewoon de hele foto is niet echt scherp. Mijn lens deed het op eerdere camera's prima. Fotograferen op AV programma (bijv. 7.1) geeft goede resultaten, maar dan schiet de ISO natuurlijk omhoog en wordt het snel korrelig.
    Mijn vragen: waarom gaat de camera in het P programma zo snel naar die lage diafragmawaarden, herkent iemand dit probleem en hoe krijg ik mijn foto's scherp?

    Gesteld op 19-8-2017 om 20:59 in forum Canon EOS 70D Misbruik melden
    • Eigenlijk heb ik nog nooit op die P stand gewerkt, behalve vroeger op zo'n compact cameraatje omdat toen bleek dat men op die stand makkelijker in donkere ruimten kan fotograferen zonder flits zelfs.
      Uiteindelijk zou ik aanraden om die P stand te vergeten, omdat je daarmee (denk ik) al langere sluitertijden gaat hebben en dan wordt het snel wazig. Met de AV geef je zelf het diafragma aan en gaat de rest zich aanpassen. Ik heb ook eens de iso op automatisch laten staan en ja die schoot dan ook de hoogte in... niet goed dus.
      Wat ik aanraad is zo snel mogelijk leren fotograferen op de M (manueel) stand. Dan bepaal je zelf alle waarden en gaan de problemen die je nu ondervindt ook verdwijnen. Geantwoord op 19-8-2017 om 22:09

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden
    • Veel dank voor dit antwoord. Ik weet hoe ik in M moet fotograferen, maar als het om de foto's van de dagelijkse dingen van de kinderen gaat, heb ik graag een makkelijker en vooral iets sneller alternatief voorhanden.

      Ik ga morgen eens een dag volautomatisch fotograferen, eens kijken of het probleem zich dan ook nog voordoet. En ik zal manueel kijken naar het gebruik van de lage diafragmawaarden en wat de camera dan doet. Dat heb ik eigenlijk niet zo scherp op mijn netvlies. Geantwoord op 19-8-2017 om 22:43

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • Ik vermoede het al... men spendeert € 1000 voor een camera, maar men heeft er geen flauw benul van voor wat die knopjes en cijfertjes allemaal dienen. Maar men komt o.a. hier wel aankloppen en verwacht dan een antwoord te hebben op alle vragen.
      Fotograferen is meer dan zomaar op het knopje te duwen. Het duurt jaren eer men kan zeggen dat men capabel is om een fatsoenlijke foto te maken. Als je zelf dan niet de tijd hebt om avondschool te gaan volgen, volg dan eens een workshop voor beginners. Op YouTube is er ook veel te vinden. Zelfs daarbuiten... groepen op Facebook ... Geantwoord op 20-8-2017 om 11:23

      Waardeer dit antwoord (6) Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info