• Hallo,

    ik heb sinds 2 dagen een nikon D5000, en heb er al wat foto's meegemaakt maar het valt mij op dat die op 1 punt scherpstelt, bijvoorbeeld, als ik een foto maak van een bloem, dan is de bloem scherp en de bladeren en achtergrond niet. Dat vind ik niet mooi! hoe kan ik hem instellen zodat alles gewoon scherp is/word?

    groetjes, mel

    Gesteld op 28-3-2014 om 10:40 in forum Nikon D5000 Misbruik melden
    • Hoi Mel,

      Dit heeft te maken met je diafragma. Je hebt dan een klein getal gekozen waardoor de lensopening groot is. Dit veroorzaakt dus een scherp beeld alleen op het onderwerp waarop is scherp gesteld. Kies je een groter getal (diafragma), dan is je lensopening kleiner en heb je alles scherp in beeld. Hou dan wel rekening dat je een vast hand moet hebben om de foto te maken. Ik heb dit even voor je opgezocht, hierna te lezen. Succes.

      Groetjes, J

      Bij een kleiner diafragma (uitgedrukt in een hoge ‘f’ waarde) valt er weinig licht op sensor en neemt de scherptediepte toe. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in een landschap ook de achterste rij bomen scherp hebt. Doordat er door de kleinere opening minder licht op de film of lens valt neemt echter ook de sluitertijd toe. De lens moet het licht langer op de sensor laten vallen om de foto genoeg te belichten, er moet licht van verder weg in het beeld de lens bereiken. Hiermee neemt ook de kans toe dat je bewegingsonscherpte krijgt als je de camera beweegt.

      Een heel klein diafragma is bijvoorbeeld f/18 en f/22, maar we spreken al over klein bij rond de f/10. Denk trouwens niet dat het kleinste diafragma (bijvoorbeeld f/32) standaard de beste keuze is. Elke lens heeft een ‘sweet spot’, een instellingsgebied waarop deze optimaal werkt. Bij een kleiner diafragma zal de beeldkwaliteit juist weer gaan afnemen. Vaak is f/16 of f/22 een veilige keuze.

      Bij een groter diafragma (uitgedrukt in een kleine ‘f’ waarde) valt er juist veel licht op de lens en krijg je veel sneller onscherpte in de achtergrond van je foto. Hierdoor springt het onderwerp als het ware naar voren naar de kijker en geef je daarmee dus extra aandacht aan het onderwerp. Hoe meer je inzoomt, hoe groter het effect zal worden.

      Geantwoord op 30-3-2014 om 10:50

      Waardeer dit antwoord (1) Misbruik melden
    • je kan niet zomaar instellen om alles scherp te hebben. Scherptediepte hangt af van diafragma en objectief. als je een bloem fotografeert zit je heel dicht en zal je zowieso minder scherptediepte hebben. Enige middel is diafragmeren, dus een zo hoog mogelijk diafragma gebruiken. Geantwoord op 20-1-2015 om 17:47

      Waardeer dit antwoord Misbruik melden

Kent u iemand die het antwoord hierop weet? Deel een link naar deze vraag via email, Twitter of Facebook.

Uw antwoord

Spelregels
Stel ook een vraag Toon alle vragen Ga naar handleidingen


Misbruik melden

Gebruikershandleiding.com neemt misbruik van zijn services uitermate serieus. U kunt hieronder aangeven waarom deze vraag ongepast is. Wij controleren de vraag en zonodig wordt deze verwijderd.

Product:

Bijvoorbeeld antisemitische inhoud, racistische inhoud, of materiaal dat gewelddadige fysieke handelingen tot gevolg kan hebben.

Bijvoorbeeld een creditcardnummer, een persoonlijk identificatienummer, of een geheim adres. E-mailadressen en volledige namen worden niet als privégegevens beschouwd.

Spelregels forum

Om tot zinvolle vragen te komen hanteren wij de volgende spelregels:

Belangrijk! Als er een antwoord wordt gegeven op uw vraag, dan is het voor de gever van het antwoord nuttig om te weten als u er wel (of niet) mee geholpen bent! Wij vragen u dus ook te reageren op een antwoord.

Belangrijk! Antwoorden worden ook per e-mail naar abonnees gestuurd. Laat uw emailadres achter op deze site, zodat u op de hoogte blijft. U krijgt dan ook andere vragen en antwoorden te zien.

Vul hier uw vraag voor het forum in

Info